Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Full rulle på bandybanen

Av: Ivar Kvistum
Publisert 15.12.2011 14:07

I 14 kilometer i timen fyker de rundt i idrettshallen på jakt etter liten hvit plastball. El-innebandy er et fartsfylt lagspill spesielt utviklet for funksjonshemmede barn og unge.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld


MORO: 14 år gamle Fredrikke Fransisca Johansson Gude storkoser seg med innebandy hver tirsdag.

– Hei, du må få med deg ballen! Og så går du på mål!

Foreldrene på sidelinjen er like engasjerte som vi i all annen barneidrett. Den største forskjellen på el-innebandy og andre lagspill er at deltakerne sitter i en spesialbygd elektrisk kjelke i stedet for å løpe på to bein. 

Mens barn uten funksjonsnedsettelser kan velge mellom et utall idretter og fritidsaktiviteter, er utvalget svært begrenset for funksjonshemmede barn. Det nye lagspillet el-innebandy er derfor et kjærkomment tilbud til rullestolbrukere og andre med funksjonsnedsettelser.
Sporten kommer opprinnelig fra Danmark. Der spilles el-innebandy i egen serie med tre divisjoner.

Snur på en femøring

I Rommenhallen øverst i Groruddalen i Oslo denne tirsdagskvelden er det samlet ni funksjonshemmede barn og ungdommer fra 8- til 20-årsalderen. Det er tredje gang de deltar på el-innebandytrening i regi av Sveiva Innebandy. Noen har virkelig begynt å få fart på kjelkene og fyker av gårde med full kontroll i svingene.

De elektriske kjelkene har tre hjul og snur på en femøring. Styringen foregår med joystick. Du skal ikke se bort fra at de som har spilt mye Playstation, har et fortrinn.

Foran på kjelken er det påmontert et glassfiberkryss som brukes i stedet for innebandykølle til å føre og styre ballen i riktig retning. Bladet sitter helt fast, så det er stolens bevegelser som gir ballen både retning og fart.


FULL KONTROLL: Sånn ja, pass på ikke å velte kjeglene! David Henrik Nowicki har full kontroll.

Handikapnytt melder pass

Det ser lekende lett ut når de relativt ferske spillerne manøvrerer seg mellom kjegler, bråsnur 180 grader og fører ballen mot mål. Men alle som har prøvd å sette seg i en el-innebandykjelke, kan nok skrive under på at det er mye vanskeligere enn det ser ut.

– Du må skru ned farten, du klarer ikke å kjøre så fort!

Lagets eldstemann, David, gir klar beskjed når Handikapnytts journalist får prøve en av kjelkene. Han har selvfølgelig helt rett, så vi overlater raskt banen til de som faktisk kan manøvrere trehjulingene.

I et fellesskap

Nicholas Gude er i hallen for tredje gang sammen med datteren Fredrikke som er 14 år og rullestolbruker.

– Jeg synes dette er midt i blinken. Her kan alle jobbe på lik linje som et lag. Det er ingen andre aktiviteter for funksjonshemmede barn der de kan være en del av et fellesskap på samme måte som her, sier Gude.

Fredrikke er også med på ridning og svømming, men far er ikke i tvil om at el-innebandy er noe hun skal fortsette med.

– Dette er en sport som passer for alle funksjonshemmede barn, mener han.

Gude mener dessuten at mange funksjonshemmede voksne kunne hatt glede av dette. Han er sterkt uenig i NAV/Hjelpemiddelsentralens aldersgrense på 26 år for hjelpemidler til sport og fritid.

– Alle som skal spille el-innebandy, må ha sin egen kjelke. Den blir spesialtilpasset til den enkeltes behov, sier Heidi Josephson.

Hun representerer firmaet Handinor Rehab, som produserer kjelker til el-innebandy for det norske markedet. Firmaet samarbeider med Norges Bandyforbund om å starte nye el-innebandylag flere steder i landet.

Josephson svarer bekreftende på at det i utgangspunktet kun er barn og ungdommer under 26 år som får dekket egen kjelke av NAV.

– Ønsker du å prøve ut om sporten er noe for deg, kan du få låne kjelke, forteller Josephson.  Hun mener sporten passer spesielt bra for barn og unge med store fysiske funksjonsnedsettelser, for eksempel som følge av muskelsykdommer eller cp.


HØY PRESISJON: I stedet for innebandykølle, er kjelkene utstyrt med et glassfiberkryss som brukes til å styre ballen.

Naturlig del av klubben

Rune Øystad er nestleder i Sveiva Innebandy. Da forespørselen å starte med el-innebandy kom for noen måneder siden, var klubben først litt skeptisk.

– Vi følte at vi visste veldig lite og trodde nok at det var vanskeligere å gjennomføre enn det i praksis har vist seg å være. Men når jeg ser på disse barna og ungdommene og hvordan de trives på banen, er jeg ikke i tvil om at det var riktig å satse på el-innebandy, sier Øystad.

Kjelkene har fått et eget rom i Rommenhallen der de kan stå innelåst mellom hver trening. Etter hvert kommer også mer spesialutstyr på plass, blant annet egne mål beregnet på el-innebandy. Håpet er at det etter hvert skal bli så mange klubber at det kan organiseres flere kamper.

Sveiva Innebandy aktiviserer over 300 barn, ungdom og voksne i klubben, og er glade for at de nå også har noe å tilby barn og ungdom med funksjonsnedsettelser.

– Dette er noe jeg vil anbefale andre innebandyklubber på det varmeste, sier Rune Øystad.


JOYSTICK: De elektriske kjelkene styres med joystick, ikke ulikt hvordan man manøvrerer når man spiller Playstation.

Livskvalitet

En time går fort når du har det moro, og plutselig er el-innebandytreningen over for denne gang. Alle samles til gruppebilde, før de ruller inn i garderoben for å skifte fra kjelke til rullestol.

– Dette er livskvalitet! Skriv det! sier en mamma, mens hun får geleidet sin smilende sønn inn i garderoben etter endt trening. 

Spilleregler

El-innebandy foregår på en bane som er 14 meter bred og 20 meter lang, omkranset av et innebandyvant.

Hvert lag har tre spillere på banen samtidig, hvor den ene fungerer som målvakt. Laget kan også velge å spille uten målmann.

Med få spillere på banen blir hver enkelt mye involvert, og den korte banen gir mange målsjanser.

Det er fullt tillatt å fighte, men voldsomme berøringer av motstanderens stol er strengt forbudt og skal stanses umiddelbart.

Sporten er opprinnelig dansk, og en dommerkomité har tilpasset det danske regelverket til norske regler.  

Hvor kan jeg spille?

I regi av Norges Bandyforbund, er det tilbud om el-innebandy på følgende steder:

Bodø, Lillestrøm, Sandefjord, Levanger, Hamar (Ajer Innebandy), Trondheim (Nyborg IL), Bærums Verk, Porsgrunn, Oslo (Sveiva Innebandy), Sola, Lillehammer, Nes på Romerike, Tromsø, Stavanger (Åkra El-innebandy), Langevåg, Bergen (Fjell-Kameratene), Fredrikstad, Kristiansand (Vågsbygd Innebandyklubb), Arendal.

Har du lyst til å bli med å spille, eller starte ny klubb, kan du ta kontakt med Norges Bandyforbund ved Alexander Bjørnerud, prosjektleder for el-innebandy.
Mer info:
www.nbfutvikling.no


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.