Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

På ett punkt er Malawi langt foran Norge

Av: Ivar Kvistum
Publisert 07.06.2012 12:43

Mens Norge somler og somler med å ratifisere, mener fattige Malawi at FNs konvensjon for funksjonshemmedes rettigheter er av stor betydning.

Tekst og foto: Ivar Kvistum


ANGIR RETNING: Alick Chavuta, som leder det regjeringsoppnevnte rådet for funksjonshemmede i Malawi, mener at FN-konvensjonen er av stor betydning – selv om landet langt fra klarer å oppfylle hele avtalen.

FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne har stor betydning også i fattige Malawi, hevder Alick Chavuta

Han er direktør for det regjeringsoppnevnte, malawiske rådet for funksjonshemmede, Macoha, som er en av Norges Handikapforbunds viktigste samarbeidsorganisasjoner i landet. Nylig var han på besøk i Norge for å forberede et nytt samarbeidsprosjekt med Hørselshemmedes Landsforbund.

– Når Malawi har ratifisert FN-konvensjonen understreker det myndighetenes engasjement og forpliktelse i forhold funksjonshemmedes rettigheter, sier Chavuta til Handikapnytt.

Forpliktelse og retning

112 land har til nå ratifisert FN-konvensjonen. Dette innebærer at en stat blir definitivt bundet til avtalen. Men Norge somler med å inngå en slik forpliktelse, under henvisning til at myndighetene først vil se til at alle lover er i samsvar med konvensjonens bestemmelser.

Slik tenker de ikke i Malawi, hvor konvensjonen ble ratifisert allerede i 2009. Chavuta innrømmer Malawi er langt unna å kunne innfri alle konvensjonens bestemmelser.

– Malawi har ikke ressurser til å oppfylle hele konvensjonen nå. Likevel mener vi det er viktig å ha ratifisert den, fordi den forplikter oss, angir retning og bidrar til å heve ambisjonsnivået, sier han.

Tenker annerledes

Funksjonshemmedes organisasjoner her hjemme har i lang tid rettet hard kritikk mot regjeringen fordi det hele tiden drøyer med å ratifisere FN-konvensjonen. Den seneste beskjeden fra utenriksminister Jonas Gahr Støre er at konvensjonen tidligst kan ratifiseres i juli 2013. Det kunne du lese om i Handikapnytt 1/2012.

En slik framdriftsplan er ikke bra nok, mener norske organisasjoner, som blant annet viser til at Norges offisielle somling framstår som pinlig når de skal argumentere for å løfte funksjonshemmedes rettigheter i fattige land ute i verden.

Alick Chavuta svarer diplomatisk når Handikapnytt spør hva han tenker om at ressurssterke Norge henger etter..

– Ratifisering av konvensjonen var viktig for Malawi fordi vi mener den er nyttig. Andre nasjoner kan vurdere dette annerledes, slår han fast.


SØKER SAMARBEID: Alick Chavuta (t.v.) var i Norge sammen med Lazarus Thomu Montfort Special Needs Education College, blant annet for å utvikle et nytt samarbeid med Hørselshemmedes Landsforbund.

Fadder for hørselsprosjekt

Alick Chavuta var i Norge sammen med Lazarus Thomu fra Montfort Special Needs Education College, som blant annet tilbyr lærerutdannelse for studenter med funksjonsnedsettelser. Bakgrunnen for besøket er at Hørselshemmedes Landsforbund her hjemme har meldt seg inn i Atlas-alliansen og ønsker å engasjere seg i konkrete bistandsprosjekter.

Fordi HLF ikke har noen erfaring med bistandsarbeid fra tidligere, er Internasjonalt bistandskontor i Norges Handikapforbund oppnevnt som fadder for prosjektet. HLFs kompetanse på hørselshemning skal kanaliseres gjennom NHFs etablerte programmer i Malawi.

En viktig del av samarbeidet er utveksling mellom HLFs eget kompetansesenter Briskeby og Montfort college. Tanken er å bygge opp kompetanse i Malawi på språk- og kommunikasjonsopplæring for hørselshemmede.

Effektiv vei til selvberging

Handikapforbundets innsats i Malawi bygger på strategien lokalbasert rehabilitering, eller community based rehabilitation (CBR). Dette er en arbeidsform som tar tak i lokalsamfunnets og enkeltindividets ressurser og bygger nedenfra. NHF driver etter denne modellen i mange samarbeidsland, også Malawi. Alick Chavuta mener arbeidsformen er svært effektiv.

– CBR tar tak i lokale krefter og gjør folk selvberget. Det er veldig effektivt, fordi det ikke er nødvendig med store ressurser for å oppnå resultater, sier han.
Selv om Alick Chavuta hevder at arbeidet blant funksjonshemmede i Malawi gjør framskritt, innser han at et er store, uløste oppgaver.

– Særlig i de områdene hvor det fortsatt ikke finnes noe apparat for å bistå funksjonshemmede, kan livet være svært, svært utfordrende. Noe av det som gjør det vanskelig, er lokalbefolkningens negative holdninger. Funksjonshemmede har svært lav status. I mange lokalsamfunn er det også fullstendig mangel på kunnskap om hva som skal til for å rehabilitere funksjonshemmede til et verdig liv, sier Alick Chavuta.

NHF I MALAWI


Malawi er et land i det sørlige Afrika med et folketall på 14,2 millioner. Man regner med at 1,4 millioner har funksjonsnedsettelser. 53 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og forventet levealder er cirka 50 år. Nesten 12 prosent av befolkningen er hiv-smittet.

Andelen funksjonshemmede som aldri har gått på skole, er dobbelt så høy som i den øvrige befolkningen. Arbeidsledigheten er også langt høyere blant personer med funksjonsnedsettelser.

Norges Handikapforbund samarbeider med både myndigheter og organisasjoner i landet for å skape en felles arena hvor man kan fremme funksjonshemmedes rettigheter, likestilling og integrering.

En treårsplan som går fram til 2014 har blant annet som mål at flere funksjonshemmede får tilgang til utdannelse, helsetjenester og arbeid. De skal også få økt innflytelse over samfunnsutviklingen der de bor.

Det er også et mål å øke tilgjengeligheten til skoler og tilby tilpasset læremateriell.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.