Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vemodig, vittig og verdig punktum for Ødegård

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.09.2012 09:08

Latter og store ord satt løst da Norges Handikapforbund inviterte til avslutningsmarkering for sin høyt profilerte generalsekretær gjennom 17 år, Lars Ødegård. Se bildene her.

 

Tekst og foto: Ivar Kvistum

Salen på Radisson Blue Plaza Hotel i Oslo var full av kolleger, venner, familie, samfunnstopper og samarbeidspartnere fra ulike arenaer hvor Lars Ødegård har vært engasjert gjennom mange år.

Talerlista som ble administrert av tid tidligere regionkontorleder i NHF Innlandet, Bjug Ringstad, var overbooket.

Og svært mange av talerne var inne på noe av det samme: Lars Ødegårds store betydning for å løfte funksjonshemning fra å handle primært om helse, pleie og rehabilitering til å handle om diskriminering og kamp for likestilling.

Mange pekte på at han personlig har en stor del av æren for at dette idag er den dominerende forståelsen av funksjonshemning i norsk offentlighet.

Lars Ødegård var forbundsleder i NHF fra 1989. Siden ble han generalsekretær, en stilling han har hatt i 17 år. Han har valgt å trekke seg av helsemessige årsaker.

Heretter vil han være å finne i en stilling som spesialrådgiver i Handikapforbundet, foruten at han fortsatt vil være engasjert i en rekke verv i og utenfor handikapbevegelsen.

Les intervju med Lars Ødegård her.

STOR BETYDNING: Forbundsleder Arne Lein understreket den store betydningen Lars Ødegård har hatt for å innføre samfunnsperspektivet i handikappolitikken.

 

PÅVIRKER:  Ting skjer fordi folk som deg når fram til sånne som meg på en måte som også treffer følelsene, sa statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Kjell Erik Øie.

 

FAMILIE: Lars Ødegård hadde med seg yngste datter Frida på avslutningsmarkeringen.

 

PARTNER: Tidligere forbundsleder i NHF, Gunnar Buvik, takket Lars Ødegård for mange års samarbeid. Til venstre: konferansier Bjug Ringstad.

 

ENIGE OM DET MESTE: Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon understreket at hun har vært enig med Lars Ødegård om det meste. De gangene de har kranglet, har det stort sett dreid seg om hvordan man bygger paraplyer i organisasjonslivet. Nå ser hun fram til å drikke mer vin med sin avgåtte kollega under den andre paraplyen.

 

MER SAMARBEID: Nestleder i styret for Uloba, Jan Kåre Stura, hilste med et ønske om enda mer samarbeid i fremtiden. Stortingsrepresentant Tove Linnea Brandvik (bak) snakket om hvordan Lars Ødegård har gått foran og beredt veien for mange. – Da du møtte på Stortinget første gang, måtte du bæres inn. Da jeg kom, var nasjonalforsamlingen tilrettelagt, sa hun.

 

PRINSIPIELL OM MENNESKEVERD: Geir Lippestad ble kjent med Lars Ødegård fra sin tid som generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund. Han fortalte at Lars var blant de første som meldte seg med en hilsen da det ble kjent at han som advokat hadde tatt oppdraget med å forsvare terroristen Anders Behring Breivik. Lippestad mente det illustrerer Ødegårds dype forståesle av rettsstatens prinsipper om at alle mennesker har rettigheter og verd.

 

TRENGER ENDRINGER: Da Lars Ødegård takket, viste han til at det kan være sunt og nødvendig for Norges Handikapforbund at andre slipper til. Han forsikret samtidig at han vil videreføre engasjementet sitt, men med «litt lengre rundetider» enn før.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.