Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Beveger seg mot de voksne

Av: Ivar Kvistum
Publisert 31.03.2013 17:09

Barnehjelpemiddelet Innowalk har vokst seg større – og tatt et steg inn i de voksnes rekker.

Tekst og foto: Ivar Kvistum


TRENING SOM PASSER: Kim André Østby fra Råholt i Eidsvoll kjenner at kroppen blir mykere og spasmene færre etter en økt med Innowalk. Hjelpemiddelet er ikke lenger bare for barn.

– Jeg merker at jeg trener. Blir skikkelig varm og sliten i beina, sier Ken André Østby fornøyd.

22-åringen er i ferd med å gjennomføre den ene av minst tre ukentlige treningsøkter på Innowalken hjemme i sin egen stue i Eidsvoll i Akershus. Han har brukt det norskproduserte treningshjelpemiddelet i to–tre år allerede, men det var først da han fikk en Innowalk i den nye «medium»-størrelsen i november i fjor at han begynte å få skikkelig utbytte av treningen.

– Jeg var nok helt på grensen når det gjelder størrelse og vekt da jeg fikk den første Innowalken. Stadig var det skruer som løsnet. Med den nye går det veldig fint.

Betydningen av bevegelse

Innowalk ble lansert med et brak da oppfinneren Ånund Olsen fra Skien vant gründer-konkurransen «Skaperen» på TV2 i 2007. Ideen med produktet var å gi funksjonshemmede barn en mulighet til å komme i bevegelse.

– Jeg ville lage noe som gjør det mulig for alle å bevege seg. Mennesker som ellers bare kan sitte, trenger bevegelse like mye som andre, sier Ånund Olsen.

I utviklingsfasen fikk han mye drahjelp av habiliteringstjenesten i Vestfold og Telemark.
Innowalk kan beskrives som en blanding av elipsemaskin og tredemølle. Brukeren setter seg eller blir satt inn i maskinen, og beina spennes fast i tilpassede skinner. Så blir brukeren reist opp i stående stilling mens motoren driver beina rundt i bevegelser som likner på gange. Dermed aktiveres muskler, ledd, hofter, indre organer og – ikke minst – hjernen. Lista over gunstige effekter er lang: bedre sirkulasjon og pust, sterkere beinbygning, økt musiklemasse, bedre motorikk og mindre spastisitet.

STIMULERER KROPPEN: Kim André Østbys bein er spent fast, og motoren beveger ham i en eliptisk bane. Dersom han får en spasme slik at motstanden øker, vil motoren straks gi etter og stanse. På den måten unngås skader.

Bevegelse og velvære

 – Noe av det aller første brukerne merker, er bedre fordøyelse, ved at bevegelsene stimulerer mage- og tarmfunksjonen, forklarer Ånund Olsen.

Han understreker at Innowalk ikke er en maskin som har til hensikt å trene brukeren opp til å lære å gå. Men mange som har en viss gangfunksjon fra før, vil likevel kunne oppleve at den blir forbedret  av å trene jevnlig i maskinen.

– Dette skal være en form for trening som gir livskvalitet. Brukeren skal kose seg og ikke prestere. Vi ønsker at alle skal få mulighet til å oppleve gleden ved å være i bevegelse, sier Ånund Olsen.

Fra fagmiljøene har han fått det bekreftet mange ganger: Å komme seg opp i stående stilling har mange gode helseeffekter. Å tilføre bevegelse i tillegg mangedobler de gode effektene.

Barn blir voksne

Siden starten er Innowalk produsert og markedsført av selskapet Made for Movement i Skien. Selskapet er ellers kjent av mange for gå-stativet NF-Walker. Til å nå er cirka 500 Innowalk-maskiner i bruk i inn- og utland.

Helt fra starten har det vært etterspørsel etter Innowalk for voksne. Først nå kan ønsket innfris. Innowalk medium fikk rammeavtale med Nav fra årsskiftet. Bedriften jobber også med å utvikle en «large»-versjon for enda større brukere.

– Til nå har vi tenkt at Made for Movement skal jobbe med hjelpemidler for barn. Men vi ser jo at barn blir store etter hvert, samtidig som de vil fortsette å trene med Innowalk. I stedet for å tenke at vi skal være spesialister på barnehjelpemidler, er vi spesialister på bevegelse. Det er bevegelse vi kan, sier administrerende direktør Birger Tufte Johansen i Made for Movement.

Ideen om å tilby bevegelse til mennesker som har problemer med å bevege seg selv, skal utvikles videre. En prototyp med bevegelige håndtak, ikke ulikt elipsemaskinene du finner i de flest helsestudioer, står allerede utstilt i bedriftslokalene. Dermed kan enda større deler av kroppen settes i bevegelse. Fortsatt gjenstår noen tekniske utfordringer før et endelig produkt kan være klart.

Made for Movement skal også samarbeide med Sunnaas sykehus og Sintef om et forskningsprosjekt for å teste hvordan Innowalk kan brukes i rehabilitering av trafikkskadde. Prosjektet er støtte av Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

– Vi tenker at prinsippet også kan brukes av eldre, som på den måten kan holde helsa ved like og dermed kunne bo hjemme lenger, sier Birger Tufte Johansen.

JUSTERINGER: Hjelpemiddelonsulent Christian Enger sørger for at Inno-walken er justert riktig til Kim André.

Setter fart på sakene

I stua si på Råholt i Eidsvoll begynner Kim André Østby å bli ordentlig varm.  Han kjenner at han bruker kroppen.

– Jeg får merkbart bedre sirkulasjon. Etter en økt er jeg mye varmere på beina enn ellers. Og når det gjelder mage og tarm … Innowalken får fart på sakene, ler 22-åringen.

Kim André har cerebral parese og merker at øktene i Innowalken hjelper mot spasmer, og at han kan rette ut kroppen mer når han blir varm og kommer i gang. Dermed klarer han å stå mer oppreist i Innowalken, noe som øker effekten av treningen.

– Det kjennes deilig når det løsner i kroppen, sier han.

En gang i året loggføres treningsøktene for å måle resultater.

– Etter første målingen min sa de fra Nav at økningen i muskelmassen min var noe av det beste de hadde sett, sier Kim André Østby fornøyd.

Made for Movement

Skiensfirmaet Made for Movement, som begynte med å videreutvikle barnehjelpemiddelet NF Walker, har nå 55 ansatte og 4000 brukere i en rekke land, av dem er 800 i Norge. Selskapet er i stadig vekst.

Tyskland er det største eksportmarkedet for bevegelseshjelpemidlene fra Made for Movement. Her har selskapet 18 ansatte.

Russland og Brasil er også viktige markeder.

Til sommeren åpnes også distribusjon i USA.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.