Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Forrige gang han hoppet brakk han ryggen

Av: Øystein Mikalsen Foto: Øystein Mikalsen
Publisert 12.09.2013 10:22

Endelig kan Tom Atle Steffensen hoppe igjen, 13 år etter badeulykken som gjorde ham lam fra livet og ned.

– Oi, oi, oi, for et kick! jubler Tom Atle Steffensen (52) og ser opp på stupetårnet han nettopp kastet seg ut fra, fem meter over oss.

Bølgene etter hoppet sprer seg i det folketomme bassenget, mens Tom Atle begynner å svømme mot land, fast bestemt på å ta enda et hopp.

Skulle hoppe igjen

Tom Atle ble lam etter et mislykket hopp fra brovingen på båten han jobbet på.

– Det var rundt 12 meter ned, og jeg hadde ekstrem uflaks og brakk ryggen. Det skjedde høsten 2000, og like siden den gang har jeg tenkt at jeg en dag må våge å hoppe igjen. Nå har det altså skjedd, smiler Tom Atle.

LES OGSÅ: SOMMERENS VÅTESTE EVENTYR

Han må innrømme at tidspunktet nok ble noe fremskyndet da Handikapnytt ringte og spurte om han kunne tenke seg å prøve tilgjengeligheten på Aquarama, Kristiansands nye badeanlegg. Men han er tindrende klar på at hoppet han nettopp dristet seg til, ville ha kommet før eller siden uansett.

Tom Atle tar noen kraftige svømmetak og trekker seg opp av vannet med sterke armer.

– Sist jeg tok et hopp måtte jeg heises ut av vannet på båre, sier 52-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DET GIKK BRA: Tom Atle var litt betenkt på toppen, men etterpå var det bare herlig. Endelig!

Kveldsbad gikk galt

Tankene går tilbake til den 18. oktober år 2000. Tom Atle seilte som stuert om bord på fiskebåten MS Ramoen. De lå for anker utenfor Asorene, og hadde bare noen timer igjen før kursen skulle settes for Norge.

– Det var veldig varmt, og jeg hadde stått i byssa hele dagen. Da kvelden kom ville jeg ha et bad og gikk opp på brua og kastet meg utfor. Det var 27 meter vann under båten, og sånn sett helt problemfritt å hoppe. Men jeg må ha landet forkjært, for det neste jeg vet er at jeg ligger hjelpeløs i vannet.

Heldigvis var han ikke alene. Mannskapet var raskt på pletten og fikk sin skadde venn og kollega opp igjen på dekk ved hjelp av en båre de firte ned.

Deretter bar det på sykehus, først på Asorene og siden i Portugal, før Tom Atle omsider ble flydd hjem til Norge – lam fra livet og ned.

Stupetårn med heis

– Mange trodde at ulykken var slutten for mitt gode liv, men jeg var fast bestemt på å holde både motet og humøret opp, og gjøre maks ut av situasjonen, forteller han og smiler.

Et splitter nytt badeanlegg i byen hans var derfor meget kjærkomment. Aquarama åpnet i mars i år, og er et komplett anlegg med badeland, idrettsbasseng, stupeanlegg, spa, treningssenter, idrettshall og ulike tilbud innen folkehelse.

Tom Atle er mest fornøyd med at det er heis der, slik at folk med rullestol kan komme seg uhindret opp til stupebrettene både på tre og fem meter, og til vannskliene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

NOK EN OPPTUR: Tom Atle smiler nesten rundt etter endt vannsklie-tur.

Vannsklie med barnebarn

Den badeglade sørlendingen gleder seg til å ta med barnebarnet på 10 og kjøre vannsklie med ham. De to har pleid å være på bading sammen i mange år, men det er først nå at de kan gå i vannsklia sammen.

Tidligere måtte bestefar sitte nede og se på at barnebarnet løp opp trappene for å rutsje ned igjen.

Unni Mesel, som er administrerende direktør for Aquarama, sier at de er veldig stolte av anleggets universelle utforming.

Tom Atle Steffensen, på sin side, lover å gi ledelsen tilbakemelding hvis han som rullestolbruker ser svakheter som kan utbedres for å gjøre tilgjengeligheten enda bedre.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.