Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Se hvordan hun styrer robotarmen med tankene

Av: Ivar Kvistum Foto: Colourbox
Publisert 12.09.2013 22:35

Se video om hvordan en slagrammet forsøksperson styrer en robotarm ved hjelp av sin egen hjerneaktivitet.

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-style-parent:»»;
line-height:115%;
font-size:11.0pt;}

I et dokumentert forsøk har en kvinnelig, slagrammet forsøksperson klart å styre en robotarm til å gripe en flaske med kaffe og løfte det til leppene hennes slik at hun kunne drikke ved hjelp av et sugerør.

Hun kontrollerte robotens bevegelser ved hjelp av sin egen hjerneaktivitet, fanget opp av implanterte elektroder, skriver det amerikanske populærvitenskapelige tidsskriftet Nature.

KLIKK HER FOR Å SE VIDEO AV FORSØKET MED HJERNESTYRT ROBOTARM (LENKE TIL YOUTUBE)

Bevege med tankene

Forsøkspersonen ble rammet av slag for 15 år siden. Hun er ute av stand til å bevege armer og bein, og hun har heller ikke taleevne. Implantatene i hodet har hun hatt siden 2005.

Studien er del av prosjektet «BrainGate2» ved Brown Institute for Brain Science i Providence, Rhode Island. Tidligere har forskerne her vist at det er mulig å bruke tankene til å bevege pekeren på en datamaskin.

– Det er et stort skritt fra det todimensjonale planet til tredimensjonale bevegelser som handler om å gripe noe i rommet og flytte på det, sier John Donoghue, som leder prosjektet, til Nature.

En mannlig deltaker som fikk slag i 2006 og som fikk satt inn implantatene fem måneder før forsøket, fikk i oppgave å gripe etter skumballer med en tankestyrt robotarm i løpet av 30 sekunder. Han lyktes med oppgaven i 62 prosent av gangene han forsøkte.

Ennå ikke på hjelpemiddelsentralen

Forskerne er begeistret fordi studien viser at mennesker som har vært lammet i mange år, likevel kan settes i stand til å kommunisere og utføre oppgaver på egen hånd.

Men John Donoghue presiserer at det fortsatt er langt igjen før teknologien er tilgjengelig hos hjelpemiddelsentralen:

– Fortsatt er bevegelsene langsomme og upresise. En viktig del av studien handler om å forsikre seg om at det er trygt å få satt inn implantatene. Ingen av de sju som har deltatt til nå, har opplevd alvorlige bivirkninger.

Fremtidsmusikken er å kunne operere sensorene i hjernen trådløst slik at brukeren slipper ledningene. Og dessuten kunne bruke signalene til å styre brukerens egne muskler.

LES OGSÅ: EN HJELPENDE ARM PÅ JOBBEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.