Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Anita (21) er plassert på sykehjem

Av: Stine Machlar Foto: Tore Fjeld
Publisert 05.11.2013 16:13

Kommunen har plassert Anita Bjørklund på sykehjem, sammen med mennesker som er i livets sluttfase. Selv er hun 21 år gammel.

22. mai i år hadde Anita Bjørklund (21) ligget på sykehus i flere uker på grunn av borreliosen hun pådro seg i 2005. Dagen etter ble hun sendt videre til sykehjem.

– Jeg hadde jo ligget på sykehus siden mai, så de kom inn og sa vi måtte begynne å tenke på hjemreise. Siden jeg ikke klarte noe, kunne det ikke bli hjem, sier Bjørklund

Da sykepleieren kom inn og sa at det var til Bråset bo- og omsorgssenter hun skulle, ble Anita sint og frustrert. 

– Dette er en rehabiliteringsavdeling, men det er jo på et sykehjem. Jeg er i starten av livet de andre er i sluttfasen, sier Anita.

Fritidstilbud: Allsang

Hun ser rundt seg på rommet som er pyntet av barnetegninger og kort fra venner og familie. Hun er blitt vant til å se dem fra sykesengen. Kun to til fire timer av dagen klarer hun å sitte oppreist i rullestolen. Da vil hun ut, men ikke til fellesarealet.

– Aktivitetene her kan du se på lista utenfor.

Lena, moren til Anita, legger til:

– Det er jo slikt som allsang da. Jeg har en kollega som har sin far har oppe. Han er vel over 80, men setter heller ikke akkurat tomlene opp for allsangen, ler hun.

Har livet foran meg

Tross situasjonen de er kommet opp i ler mor og datter mye. Humoren er noe de har beholdt, men også kampviljen. De to har ikke tenkt å gi seg så lett. Lenge har de jobbet for å få Anita på rehabiliteringssenter som Sunnaas sykehus på Nesodden, eller Høyenhall bo- og rehabiliteringssted i Hole kommune i Buskerud.

– Jeg faller mellom alle stoler fordi min situasjon er uvanlig. Jeg vil på opptrening slik at jeg kan bli bedre. Jeg er ung og har livet foran meg.

LES OGSÅ: – SEND FORMELL KLAGE HVER ENESTE GANG

Helt siden 2005 har kroppen kranglet med Anita. Konstant hodepine og nakkeplager, utmattelse og atoniske anfall kom først. Så besvimte hun og havnet i rullestol i 2008 på grunn av lammelser fra livet og ned.

Orker ikke tenke på jul

Anita godtok å sette studiene på vent for å bli bedre. Lite visste hun om at marerittet knapt hadde begynt. 

9. mai i år skriver Anita på Facebook at hun gleder seg til borrelia-opprøret dagen etter. Midt i kampen mot sykdommen slår den til igjen. Hun faller sammen i krampeanfall, sykdommen progredierer, og den unge jenta har siden vært lammet fra nakken og ned.

– Anita fortjener å være på en plass som har kunnskap til å hjelpe henne, det har de ikke her. Det har de jo selv sagt, sier mamma Lena Bjørklund.– Høyenhall er klare til å ta i mot Anita. Det har de vært lenge, men det koster penger og det må kommunen godkjenne.

LES OGSÅ: SENDT RETT HJEM SOM NYBLIND

Mens de venter på kommunens godkjenning, ligger Anita i sykehussenga på rom 105, og prøver å la være å tenke på at det nærmer seg jul.

– Det blir for sårt. Jeg kan ikke. Da klarer jeg ikke å holde ut.

– Et faglig godt tilbud

Konstituert virksomhetsleder i avdeling for forebygging og rehabilitering i Asker kommune sier han ikke kjenner Anitas sak inngående, men at tilbudet på Bråset er et godt tilbud.

 – Vi har i tre tilbud for rehabilitering i Asker kommune og faglig sett er Bråset det beste tilbudet vi har for somatiske rehabilitering, sier Rune Schjørlien.

Virksomhetslederen er opptatt av at Bråset ikke er et sykehjem, men et bo- og omsorgssenter som tilbyr rehabilitering til alle som har behov for det, uansett alder.

– Nå er det du som kaller det et sykehjem. Dette er en døgnbemannet rehabiliteringsavdeling som kan gi Anita et godt faglig tilbud.

Likevel ser Rune Schjørlien at tilbudet Anita har kanskje ikke er ideelt.

– Vi ser jo at det er flest eldre mennesker fra midten av livet og ut. Hun kunne sikkert hatt godt av å være i et miljø med yngre mennesker. Jeg vil likevel understrekke at Bråset er et godt tilbud selv om brukerne ikke alltid føler de får det de hadde forventet, sier Schjørlien til Handikapnytt.

Ifølge Asker kommunes egne nettsider er Bråset bo- og omsorgssenter «et sykehjem med plass til 200 beboere» (ekstern lenke). Bråset er et interkommunalt selskap eid av kommunene Røyken og Asker.

LAM FRA NAKKEN OG NED: Anita Bjørklund vil helst at mamma Lena hjelper henne over i rullestolen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.