Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frykter at Posten blir utilgjengelig

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 07.11.2013 11:23

Postens nye tjenestetilbud på Strømmen har bar én parkeringsplass for bevegelseshemmede. Samtidig må flere enn før bruke bil.

Norges Handikapforbunds (NHF) lokallag i Skedsmo, Akershus frykter at den nye postløsningen på Strømmen blir utilgjengelig for funksjonshemmede. Lokallaget protesterer kraftig.

Fram til nå har postkontoret på Strømmen ligget i direkte tilknytning til kjøpesenteret Strømmen Storsenter, tettstedets definitive midtpunkt. Her er alt av handel og service samlet på ett sted, med gode parkeringsmuligheter for alle og trinnfri adkomst til det meste.

Bare én HC-plass

Men nå i november legges postkontoret ned, til fordel for Post i Butikk-tjenester i en Coop Prix-butikk et par hundre meter fra Storsenteret. Butikken har bare tolv egne parkeringsplasser. Og bare én av dem er reservert bevegelseshemmede.

Det er altfor lite, mener Joakim Taaje, leder i NHF Skedsmo:

– I tillegg til sine vanlige kunder skal denne butikken skal betjene en befolkning på cirka 8000 med posttjenester. Trolig har rundt 200 av dem behov og rett til å parkere på den ene handikap-plassen. Her vil det bli kaotisk, frykter Taaje.

Langt å gå

Det er ikke bare mangelen på HC-parkering som skaper bekymring. En av de første som gikk ut med advarsler i avisa Romerikes Blad, var advokat og postboks-kunde Martin Stauren.

Han peker på at avstanden til andre sentrumstjenester gjør at Posten nå blir vanskelig tilgjengelig for bevegelseshemmede uten bil. Strømmen er et tettsted med mange eldre som ellers nyter godt av å ha alt på ett sted på storsenteret.

Posten: Dette er sentralt

Asle Nilsen er ansvarlig for Post i Butikk-konseptet i Posten Norge. Onsdag 6. november møtte han ledelsen i NHF Skedsmo til befaring utenfor Coop-butikken.

LES OGSÅ: PARKERING UTENFOR REKKEVIDDE

Nilsen understreket at valget av samarbeidspartner er gjenstand for en grundig anbudsprosess hvor krav til universell utforming må være oppfylt for i det hele tatt å komme i betraktning. Posten mener at Coop Prix-butikken møter kravene, også når det gjelder beliggenhet og parkeringsmuligheter.

– Vi har definert beliggenheten som ok, sier Nilsen, som minner om at Strømmen sentrum er svært kompakt og sentralt sammenliknet med de aller fleste av de snart 1400 stedene som er betjent med Post i Butikk-løsninger.

Ingen lokal vurdering

NHF-leder i Skedsmo, Joakim Taaje, sa til Nilsen under befaringen:

– Dere burde lagt større vekt på hvor mange HC-plasser butikken hadde mulighet til å tilby.

Nilsen innrømmer overfor Handikapnytt at Posten ikke har gjort en selvstendig vurdering av hvor mange HC-plasser som vil være tilstrekkelig ut fra lokale forhold.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BRA NOK: Beliggenheten og løsningen er god nok, sier Asle Nilsen (til høyre) fra Posten. Distriktssjef for Post i Butikk, Wenche Lund, vil følge utviklingen nøye. Advokat Martin Stauren (til venstre) er ikke overbevist.

Henvist til gateparkering

NHF Skedsmo hadde informert sine medlemmer om møtet med Posten og oppfordret folk til å møte opp. Mens befaringen pågikk, var flere biler med sidemontert rullestolheis innom det lille parkeringshuset uten å få parkert.

– De kan jo stå der, påpekte Asle Nilsen og pekte oppover gata.

– Ja, det kan gå nå. Men om vinteren er det brøytekanter der som gjør at det er umulig, belærte Joakim Taaje den øverste ansvarlige for Post i Butikk-konseptet i Posten Norge.

Posten: Styr unna rushet

– Vi må huske at med Post i Butikk blir det mulig å få utført posttjenester fra åtte om morgenen til ti om kvelden. Dermed trenger man ikke dra hit midt i ettermiddagsrushet, sa Asle Nilsen under befaringen.

Det reagerte Joakim Taaje på. Han påpekte at man ikke henvise funksjonshemmede til å gå på posten sent om kvelden fordi parkeringsforholdene ikke er gode nok. Asle Nilsen presiserte at han ikke mente det slik. Poenget var at trafikken i større grad vil jevne seg ut, slik at problemer neppe oppstår.

Vurderer klagesak

Kontrakten med Coop Prix-butikken er allerede inngått for en treårsperiode. Asle Nilsen påpeker at det dermed er lite man kan gjøre på kort sikt. Men han lovte at Posten vil følge godt med på utviklingen framover.

Det samme vil NHF Skedsmo gjøre.

– Vi har allerede vært i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet om dette. Om problemene blir så store som vi frykter, er det aktuelt å fremme en klage til ombudet, sier Joakim Taaje.

Han oppfordrer til at folk tar kontakt med lokallaget dersom de har problemer med å få parkert når de skal hente pakker eller få utført andre posttjenester. 

OPPMERKSOMHET: – Vi vurderer en klagesak til Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Joakim Taaje i NHF Skedsmo, som blir intervjuet av Romerikes Blad.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.