Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gadd ikke trene til «Ingen grenser»

Av: Stine Machlar Foto: Tore Fjeld
Publisert 15.11.2013 09:21

Sareng Amini fikk beskjed om å trene før 30-dagersekspedisjonen i villmarka. Men det gadd han ikke.

Selv om Saren Amini (22) gjerne vil fremstå som mannen som aldri gir opp, må han tilstå at han er av den bedagelige typen.

– De ba oss trene før ekspedisjonen begynte, men det gadd jeg ikke, sier han og ler.

Men til tross for at telt, stormkjøkken og harde treningsøkter ikke er hverdagskost for Amini, var han fast bestemt på at han ville være med på dette ekstremtilfellet av en søndagstur.

– Før jeg dro, kunne jeg ingenting av dette. Jeg hadde aldri laget mat i naturen eller satt opp telt. Nå ville jeg bevise for meg selv og andre at jeg kunne klare dette. Klare det gjorde jeg også. Etter to dager lagde jeg mat på stormkjøkken. Det var jo egentlig lett!

Overrasket alle

Hele livet til Sareng Amini handler om musikk. Han er en bygutt av hele sitt hjerte. Takker aldri nei til en fest. Derfor var overraskelsen stor for venner og familie da 22-åringen fra Ski i sommer la ut på en trettidagers tur.

I telt.

Nå har de fleste rukket å bli kjent med den unge mannen gjennom noen episoder av årets sesong av «Ingen Grenser», programmet der en gruppe funksjonshemmede legger ut på ekspedisjon i villmarka mot alle odds og forutsetninger.

LES OGSÅ: GRENSELØST PÅGANGSMOT

Ingen vanlig shoppingtur

I første episode forklarer ekspedisjonsleder Odd-Bjørn Hjelmeset lattermildt og småstrengt på en gang at Sareng ikke kan bære utstyret som en handlepose.

– Det ser jo ut som du er på shoppingtur i Paris!

Under intervjuet med Handikapnytt ler Sareng og unnskylder seg med at han aldri før hadde vært på tur i fjellet.

Når han først skulle på tur, slo han på stortromma. Fire uker i villmarka opp Hardangerjøkulen fra Bergen. Han meldte seg på «Ingen grenser» for å gi seg selv en skikkelig utfordring. Langt vekk fra den urbane leiligheten på Kampen i Oslo og hip hop-musikken hjemme.

– Da jeg fant ut at jeg skulle sove en måned i telt, tenkte jeg at dette kom til å gå rett i dass.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

MÅL FOR FREMTIDEN: Sareng Amini satser på musikken. Han vil lage hip hop med mål og mening.

Tett bånd til familien

Gutten fra Ski er nemlig ikke født med ski på bena. På grunn av en sjelden leddsykdom, kalt AMC (Artrogryposis Multiplex Congenita), var han syv år før han lærte seg å gå. Funksjonsnedsettelsen påvirker i Sarengs tilfelle hele kroppen og gjør leddene vanskelige å bøye. Beina er også veldig tynne.

Klikk her for å komme til Landsforeningen for Arthrogryposis Multiplex Congenita (ekstern lenke).

– Jeg ble mobbet fra femte til tiende klasse. Da begynte folk å forstå at vi alle er forskjellige, og de begynte å respektere meg, sier Amini.

Den unge gutten holdt mye av frustrasjonen inni seg, men fant etterhvert gleden i musikk. Siden han var femten år har han laget hip hop. I en av sangene, «Family», beskriver han sitt tette bånd til den lille familien, som opprinnelig kommer fra Iran.

– Det første verset handler om min bror, det andre om pappa og det tredje om mamma, sier han med smilende øyne før han legger til:

– Låten handler om alt familien har gjort for meg. Mamma ble veldig lei seg da hun fikk vite at jeg hadde AMC, men hun ga aldri opp og har lært meg mye.

Klikk her for å høre Sarengs låt, Familiy (ekstern lenke).

Står fram som aldri før

Den 30 dager lange turen borte fra venner og familie var til tider tøff, men ga ham også nye vennskap for livet.

– Jeg fikk et godt forhold til alle sammen på turen, men spesielt til Erik som er like gammel som meg. Vi er nesten mer som brødre enn venner, sier Amini med det velkjente smilet som aldri er langt unna.

Etter flere dager med mange intervju begynner unggutten å være vant til blitslampene og fotografer. Det er slutt på å gjemme den vevre kroppen.

– Før holdt jeg sykdommen inni meg, men nå har jeg begynt å fortelle om den til folk. Jeg viser frem bena mine. Det gjorde jeg aldri før.

Med ekspedisjonen fikk Sareng Amini selvtillit til å gi AMC et ansikt i rampelyset.

– Turen har lært meg så masse. Før var jeg en bygutt. Nå vet jeg at jeg kan klare så mye mer enn jeg noen gang hadde trodd. I tillegg tør jeg nå å innse at jeg ikke klarer alt, å be om hjelp.

Alt er mulig!

Nå som han har fått bevist at han kan så mye mer enn å feste, har han et mål for fremtiden. Lage hip hop-musikk med budskap og mening.

– Jeg vil bli en av de beste hip-hop artistene i verden.

Amini er på god vei. I vår ble han ferdigutdannet musikkdesigner ved Norges Kreative Fagskole i Oslo og har allerede gitt ut fire plater. For 22-åringen er det flere likheter mellom musikken og ekspedisjonslivet i telt.

– Begge deler har for meg bevist at alt er mulig, selv med en funksjonshemning. Bare du står på og kjemper vil du klare alt her i livet.

LES OGSÅ: PÅ TUR I NATUR


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.