Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mikrolån ble nøkkelen til et godt liv

Av: Bengt Sigvardsson Foto: Jesper Klemedsson
Publisert 24.11.2013 21:08

Forretningene går så bra at Tembo Simon har hatt råd til å gifte seg, flytte inn i en bra bolig – og bli pappa. Takket være at funksjonshemmede endelig har fått tilgang på mikrolån.

Nakawa-markedet i Ugandas hovedstad Kampala er en labyrint av enkle salgsboder som selger alt fra hermetikkbokser til klær. Overalt sitter selgere med pyramider av vannmeloner, papayaer og andre frukter og grønnsaker stablet opp på tepper foran seg. En stank av råtne grønnsaker blander seg med søte dufter av bananer og nyskivet ananas.

I et betongskjul med rustent blikktak sitter 39-årige Tembo Simon ved et vaklevorent trebord og fører tall inn i en regnskapsbok.

– Jeg er sekretær i en gruppe av 22 selgere som har tatt opp mikrolån, forklarer han.

Vil inspirere andre

En trestokk som gjør nytten som krykke, står lent mot bordet. Tembo er lam i det venstre beinet etter å ha hatt polio som liten.

– Jeg vokste opp i en liten by der alle så på meg som unormal. Jeg var misunnelig på mennesker som ikke var handikappet og ønsket at jeg var som dem, forteller han.

LES OGSÅ: FOLK SKJØNNER IKKE AT HUN KAN VÆRE EN MAMMA

I 1993 flyttet han til Kampala og begynte å selge frukt og grønnsaker på markedet.

– I Kampala innså jeg at det fantes mange funksjonshemmede som jobbet som advokater, leger og andre viktige yrker. De fikk meg til å innse at «kan de, så kan jeg». Nå håper jeg at andre funksjonshemmede skal bli inspirert av det jeg har fått til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

FORRETNINGSMANN: Tembo Simon er 39 år og sekretær i en gruppe lokale selgere som har gått sammen om å garantere for hverandres mikrolån. Tembos venstre bein er lammet på grunn av polio.

Står sterkere med mikrolån

Tembo er et vellykket eksempel på hvordan ugandere med funksjonsnedsettelser – som generelt er fattigere enn befolkningen som helhet – kan stå økonomisk sterkere gjennom mikrolån. Problemet er bare at få funksjonshemmede søker om slike lån.

– Mange er redde for at de ikke skal kunne klare å betale tilbake, men også for at bankpersonalet skal behandle dem dårlig, forklarer Tembo. 

I Uganda tilbyr mikrokredittmarkedet en vei ut av fattigdom. Funksjonshemmede som Tembo Simon vært utestengt fra systemet.

Organisasjonen NUDIPU (National Union of Persons with Disabilities in Uganda) er mangeårig samarbeidspartner med Norges Handikapforbund. AMFIU er paraplyorganisasjon for mikrofinansbanker i Uganda. I 2006 gikk de sammen om et prosjekt for å integrere funksjonshemmede i mikrofinanssystemet.

Livet smiler til Tembo

Tembo Simon er en av dem som tidlig i prosjektet fikk informasjon om mikrolån. På det tidspunktet gikk forretningsdriften hans bare så vidt rundt. Han hadde deltatt på et av NUDIPUs kurs i entreprenørskap i 2005.

Men det er ikke nok å vite hvordan man skal drive forretninger. Kapital er nødvendig for å få fart på virksomheten.

– Jeg ble med i en gruppe av selgere som garanterte for hverandres betalingsevne. Dessuten hadde jeg noen sparepenger som sikkerhet, forteller han.

Gruppa fikk lån hos mikrofinansinstitusjonen Opportunity Bank. Tembo investerte pengene i en salgsbod på den beste delen av markedsområdet, der veiene er betongbelagt. Så utvidet han varesortimentet sitt.

– Det førte til økt salg. For to år siden hadde jeg råd til å gifte meg med min forlovede. Vi flyttet inn i en bra bolig. For fire måneder siden fikk vi en datter, sier han.

Satser på kvinner

Gruppen av låntakere treffes hver uke for å samle inn penger til avbetalingene. Renten på lån under 2200 kroner er 2,5 prosent. På høyere beløp er den 2,25 prosent.

– Hittil har jeg ikke hatt problemer med å betale tilbake, sier Tembo.

LES OGSÅ: RETTIGHETER FRA GRUNNEN AV

I NUDIPUs hovedkontor, noen kilometer utenfor sentrum av Kampala, treffer vi Nakigozi Harriet, som er programsjef på økonomiavdelingen. Hun forteller at funksjonshemmede kvinner er svært marginaliserte i Uganda. De fleste mangler utdannelse, de forblir ugifte og forsøkes av familiene sine.

– Derfor satser vi ekstra mye på å mobilisere kvinner i programmet. Femti prosent av deltakerne må være kvinner, sier hun.

Nakigozi understreker at hensikten med prosjektet ikke er å gi funksjonshemmede særbehandling, men integrere dem i det allmenne mikrofinanssystemet.

– Hele ideen går ut på å spre budskap både blant funksjonshemmede og hos mikrofinansinstitusjonene, sier hun.

En ny kundegruppe

Av Ugandas cirka 35 millioner innbyggere, anslås tre millioner å ha noen form for funksjonsnedsettelse.

– Bankene i Uganda reklamerer med at «vi er til for alle». Men en person i rullestol blir utestengt fordi det ikke finnes ramper eller heiser. Vårt mål er at alle finansinstitusjoner skal gjøres tilgjengelige, sier Nakigozi. 

EU-bank vil lære

I Opportunity Banks hovedkontor i Kampala treffer vi Margaret Namazzi, som er en av sjefene.

– Vi har skaffet ramper og satt opp plakater med budskap om mikrolån spesielt rettet mot funksjonshemmede. Til gjengjeld har vi fått flere kunder, sier hun.

 

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.