Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tilgjengelighet rett på mobiltelefonen

Av: Bjørn Kollerud Foto: Bård Einset
Publisert 14.01.2014 12:33

AktivApp er en ny applikasjon for smarttelefoner og nettbrett som skal gi deg oversikt over tilgjengeligheten der du er. Du skal også kunne dele dine erfaringer med andre.

ExtraStiftelsen gir midler til en ny, spenstig App-satsning i regi av Norge Handikapforbund Bodø og Aktiv Ung. Tildelingen på 720 000 kroner var det største enkeltbeløpet som tilfalt søknader fra Norges Handikapforbund under tildelingen i fjor høst.

Sammen med webutviklingsfirmaet Whitefox, skal det utvikles en App som skal gjøre det enkelt å få oversikt over tilgjengelige tilbud i ditt nærområde.

Dele egne erfaringer

– Tanken bak AktivApp er økt tilgjengelighet for alle med fysiske funksjonsnedsettelser, forklarer Prosjektleder Nansy M. Schulzki fra Aktiv Ung, Nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Senteret holder til ved Valnesfjord Helsesportsenter i Nordland og skal bidra til å løfte kunnskap og kompetanse for å sikre at barn og ungdom med funksjonsnedsettelser skal få realisere likeverdige muligheter og ha reell deltakelse i samfunnet.

– Via appen skal alle finne attraktive tilbud via smarttelefoner og nettbrett. Appen skal også gi muligheter til å kommentere egne opplevelser av tilgjengeligheten, og kunne dele disse på Facebook og andre sosiale medier, forklarer Nansy M. Schulzki.

Viktig initiativ

Bruk av ny teknologi i kampen for økt tilgjengelighet er et spennende felt, som kan gi brukerne nyttig informasjon, som gjør det enklere å planlegge aktiviteter på forhånd. Det kan også gi kafeeiere, turtilbydere og andre verdifull informasjon om potensielle forbedringstiltak når det gjelder opplevd tilgjengelighet. Det er ideen bak utvikling av AktivApp.

– Det skal bli en to-veis kommunikasjon, der brukerne i tillegg til å bruke søketjenesten, kan tildele terningkast og gi kommentarer om tilgjengeligheten på steder man besøker, sier Schulzki.

LES OGSÅ: LEDELINJE I LOMMA

Aktiv Ung jobber nå sammen med web-utviklingsfirmaet Whitefox for å definere de tekniske løsningene.

– Mye er allerede på plass, og vi regner med å gå løs på det praktiske utviklingsarbeidet fra 1. mars.  Vi har fått midler for ett år, og målsettingen er alt skal være på plass innen utgangen av 2014, fremholder Nansy M. Schulzki.

Må spre budskapet

Kjennskap til appen og bruken av den blir avgjørende for utviklingen av verktøyet medgir prosjektlederen. Det vil kreve aktiv markedsføring.

– Vi må ha alle gode krefter på banen. Appen må markedsføres og vi håper å få til en samhandling av alle gode krefter for å spre budskapet, når alt er på plass ved utgangen av inneværende år.

Det er ennå ikke tatt stilling til om appen skal være gratis å laste ned.

Nasjonal dugnad

NHF Bodø, som sto bak søknaden om prosjektmidler fra ExtraStiftelsen. Styreleder Ståle Normann ser et stort potensial for AktivApp.

– Det er viktig for alle med funksjonsnedsettelser å orientere seg om de fysiske omgivelsene før man planlegge tur i skog og mark, eller et kafebesøk. Jeg tror denne appen kan bli «the next big thing», noe som virkelig kan få folk opp av stolen og ut i naturen, sier Normann.

Han tror også appen kan være en stimulans til å delta i sosiale aktiviteter.

– Jeg håper AktivApp vil bidra til en nasjonal dugnad på tilgjengelighetsområdet, oppfordrer han.

Om ExtraStiftelsen

ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering er en stiftelse bestående av 28 frivillige organisasjoner, som eier og fordeler overskuddet fra Extra-spillet. Overskuddet går til frivillige organisasjoners helseprosjekter. I alt 230 millioner kroner ble fordelt under fjorårets tildeling.

LES OGSÅ. EXTRA-REKORD FOR HANDIKAPFORBUNDETS PROSJEKTER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.