Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Velge mellom assistanse og å gå på do?

Av: Ivar Kvistum
Publisert 31.01.2014 16:40

Kommunalminister Jan Tore Sanners påstand om at brukerstyrt personlig assistanse er viktigere for friheten enn plassen i boliger, har skapt reaksjoner.

Det var i Stortingets spørretime onsdag 29. januar at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ble konfrontert med regjeringens forslag om å redusere kravene til snusirkler for rullestoler i nye boliger, fra 150 centimeter til 130 centimeter.

LES OGSÅ: SANNER: SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) beskyldte Sanner og regjeringen for å ville begrense funksjonshemmedes frihet. Da sa Sanner:

– Brukerstyrt personlig assistanse betyr mye mer enn 20 centimeter på snusirkelen i en leilighet.

Do eller BPA – et absurd valg

I sosiale medier har mange reagert på at Sanner setter tilgjengelighet i boliger opp mot BPA-ordningen.

– Jeg kan ikke velge mellom en BPA og muligheten til å komme på do. Det blir for absurd, skriver Anne Karin Johansen på Handikapnytts vegg på Facebook.

Inger Minnie S. Rafteseth slår fast:

– Med mindre snuradius på do er en fullstendig nødt til å ha BPA, så slik sett har jo Sanner rett.

Leder i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), Leif Arild Fjellheim, følger opp:

– 20 centimeter kan stå om å få gå på do. Om Sanner ønsker å etablere en ordentlig BPA-ordning, an han gjøre det nå – uten mer unødvendig tåkelegging og sendrektighet. Han er nemlig i regjering, om han ikke er klar over det.

Frykter svekket diskrimineringsvern

Halvor Gaustadnes, tidligere leder i Norges Handikapforbunds Ungdom og interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund Oslo, roper varsku:

– Nå er jeg alvorlig bekymret for at regjeringen vil pulverisere og rive ned regelverket som det har tatt så mye tid og ressurser å be opp. Det er viktig at alle som er opptatt av at alle skal ha like muligheter i samfunnet, nå mobiliserer mot dette, skriver Gaustadnes.

Han frykter at hele diskrimineringsvernet for personer med nedsatt funksjonsevne blir svekket dersom kravene i plan- og bygningsloven blir redusert.

Umulig for elektriske rullestoler

På Facebook-veggen til Norges Handikapforbund skriver Bernt Støylen om det han mener er praktiske konsekvenser av reduserte snusirkler:

– De snusirklene er jo beregnet for manuelle stoler. Hva med dem som har elektriske stoler? De trenger jo MYE plass for å snu. Det er ikke alle som med letthet kan rygge heller.

Stengt for besøk

Lars Ødegård, spesialrådgiver i Norges Handikapforbund, mener at kommunalminister Sanner ønsker å forenkle regelverket gjennom å redusere rullestolbrukeres valgfrihet.

– Friheten til å velge bolig – og ikke minst: Friheten til å besøke slekt, venner og naboer, skriver han på sin Facebook-vegg.

Ødegård minner om at en reduksjon til 130 centimeters snusirkel er trangere enn standarden på 140 centimeter som gjaldt før dagens bestemmelser kom i 2010.

LES OGSÅ: PRAKTISKE OG STILIGE LØSNINGER PÅ BADET


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.