Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Raser mot handikap-parkering til overvektige

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 28.02.2014 19:58

I England har reaksjonene vært sterke. Men også norske overvektige kan få parkeringsbevis for handikapplassene.

For noen uker siden kunne den engelske avisen Daily Mail fortelle at minst et halvt dusin overvektige bilførere i Walsall kommune har fått handikap-parkeringsbevis.

Kravet var at de er så overvektige at de ikke klarer å gå mer enn 50 meter, og at de er så overvektige at de sliter med å bruke offentlig transport.

Rasende avislesere

Nettavisenes kommentarfelt eksploderte etter at saken ble kjent. Engelske avislesere kom i harnisk over at folk som selvforskyldt har spist seg overvektige, skal belønnes med handikap-parkering.

Senere er det kommet frem at også søkere i Coventry har fått parkeringsbevis på grunn av overvekt. Omfanget kan også være enda større: Mange kommuner lar nemlig være å arkivere årsaken til at søkere innvilges parkeringstillatelse for handikapplassene.

Vekt og komplikasjoner

– Også overvektige i Norge har fått HC-bevis, sier Jørgen Foss, leder av Landsforeningen for overvektige i Norge.

Men mange er det ikke. I løpet av de siste ti årene har det vært én eller to tilfeller der høy vekt har vært den vesentlige årsaken til å innvilge parkeringsbevis for forflytningshemmede, anslår avdelingsdirektør Alf Arne Iversen i Bymiljøetaten i Oslo.

LES OGSÅ: SKAL STOPPE TYVENE MED NY TYPE PARKERINGSBEVIS

Høy vekt alene er ikke grunn god nok. Legeattesten må angi komplikasjoner i tillegg. Sykelig overvektige har ofte hjerte- og karproblemer, andre kan ha skjelettlidelser. Summen kan gjøre at kravene til parkeringsbevis er oppfylt.

Må legge til rette

Ved siden av ledervervet i de overvektiges forening jobber Jørgen Foss som organisasjonskonsulent i Handikapforbundets region Oslo. Derfor er han langt mer opptatt av buss-seter som er brede nok, benker eller krakker som kan tilby en pause i kjøpesenteret eller i byrommet.

Kort og godt: universell utforming. Målet er å forebygge isolasjon. Legge til rett for samfunnsdeltagelse, likeverd og likestilling. Slik at også overvektige kan leve et verdig liv.

– Vi er én million overvektige i Norge. Hundre tusen er sykelig overvektige. Vi kommer ikke utenom en eller annen form for tilrettelegging, sier Foss.

Fordømmende kommentarer

«Feite får skylde på seg selv, de fortjener iallfall ikke HC-bevis», fulgte i kommentarfeltet under Daily Mails artikkel. Jørgen Foss erkjenner at slike og andre negative, fordømmende kommentarer tyder på at veien frem kan være lang:

– Det er skummelt å se hva folk får seg til å skrive Jeg opplever det selv når jeg eller andre i Landsforeningen uttaler seg til media. Men vi kan ikke operere eller behandle oss vekk fra situasjonen. Uansett kommer samfunnet til å ha mange med sykelig overvekt i mange år fremover. Vår eneste mulighet er å tilrettelegge samtidig som vi forebygger overvekt, sier Foss.

LES OGSÅ: PARKERING UTENFOR REKKEVIDDE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.