Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

VIDEO: Skreddersydd for aktive Helena

Av: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert 11.04.2014 15:45

Når du har sett denne videoreportasjen, skjønner du hvorfor det er viktig at Helena (6) får klær som er lagd spesielt for henne. For her går det unna!

Fjellrypa er et firma på Skarnes i Hedmark som opprinnelig lager klær blant annet til friluftsinteresserte kvinner, men for noen år siden kom det ei lita jente inn i systua på Skarnes, som ga Eli og hennes designer Jenny Tinglum noe nytt å tenke på:

Lille Helena Grinaker Paulsen måtte amputere begge beina etter en ulykke da hun var liten. Foreldrene slet med å finne klær som kunne brukes både med og uten proteser i barnehagen. Én ting var at de skulle passe – men de måtte også tåle å brukes av et aktivt barn uten at det ble slitt hull med en gang. Kunne Fjellrypa lage klær til Helena?

«Gå kjempefort uten bein»

– For et barn som beveger seg rundt ved å krabbe på bakken, er det helt andre krav til en utedress enn til et gående barn. Det må være tett, det må være slitesterkt, det må være varmt nok slik at barnet ikke får urinveisinfeksjoner, og det må være funksjonelt og behagelig å ha på, forklarer Fjellrypas designer Jenny Tinglum.

Nå er Helena snart 6 år gammel, og har tre alternativer når hun skal bevege seg rundt: Rullestol, proteser og det hun selv kaller «gå kjempefort uten bein». Det er ingen tvil om på hvilken måte hun er mest mobil; det er når hun krabber. Hjemme, i barnehagen og overalt ellers – Helena «går kjempefort uten bein».

Enorm slitasje

Helenas bevegelsesmønster sliter voldsomt på klærne, og det største problemet har vært å finne materialer som er sterke nok.

– En vanlig utebukse sliter hun hull på i løpet av et par uker, forteller mamma Monica Grinaker Paulsen.

Fjellrypa har prøvd seg frem med ulike materialer for å finne noe som kunne være slitesterkt nok. Det beste de har prøvd hittil er et spesielt materiale som de har fått tak i via Sophies Mindes sykehus, men de har dessverre bare klart å finne det i form av en sokk.

– Det er et elastisk materiale antagelig med noen metalltråder inni, for vi har ødelagt flere sakser når vi har klippet i det. Det hadde vært perfekt om vi kunne fått tak i mer av dette stoffet, og i en mer hensiktsmessig form enn som en sokk, sier Eli Skoland.

Dette materialet, som de arbeider med å opprette kontakt med leverandøren av, er det eneste Helena ikke har klart å slite hull på av alle alternativene de har prøvd.

Stamkunde

Siden Helena var to år gammel har hun vært en hyppig gjest i systua, og verken mamma Monica eller Fjellrypa-gründer Eli har tall på hvor mange plagg det har blitt laget i årenes løp. Mye er laget ved at butikkjøpte klær er sydd om og tilpasset – det har vært både bukser, parkdresser og ikke minst strømpebukser.

For Helenas proteser sliter også veldig på klærne. Og i tillegg vokser jo jenta, som alle andre barn!

Forsker på klær

Eli Skoland, gründer og daglig leder i bedriften Fjellrypa på Skarnes i Hedmark.Hun har nylig avsluttet forskningsprosjektet «Made to Fit» i samarbeid med Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) med støtte fra Regionalt forskningsfond Innlandet (RFF-Innlandet).

LES OGSÅ: EN MERKEDAG FOR NORSKE KRABAT

I Handikapnytts papirutgave nummer 2, 2014 leser du mer om Fjellrypa og prosjektet som skal gjøre spesialtilpassede klær tilgjengelig for flere.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.