Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Verden løper mot lammelser

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 24.04.2014 20:32

Nøyaktig klokken 12 løper rundt 300 deltagere ut fra Stavanger stadion – og 34 andre steder på fem kontinenter. Målet er mer penger og mer oppmerksomhet til forskning på ryggmargsskader.

Fortellingen lyder omtrent slik: Den rike mannen har en venn. Denne vennen er far til en gutt som har lammelser i armer og ben etter en motorsykkelulykke. Etter ulykken sjokkeres begge mennene av hvor lite penger som brukes på å finne ut hvordan man helbreder ryggmargsskader. Derfor etablerer de organisasjonen Wings for Life.

Den rike mannen tar frem lommeboken. Han vil finansiere forskernes jakt på en kur som kan helbrede ryggmargsskader, han vil sørge for at forskningen blir publisert, og samtidig vil han få flest mulig til å forstå hvorfor ryggmargsforskning er viktig.

Denne mannen er Dietrich Mateschitz, én av mennene bak Red bull-konsernet.

Hva nå?

I 2012 sponset han og Red bull ryggmargsforskningen med nesten 100 millioner dollar. I 2013 dukket spørsmålet opp: Hva gjør vi nå? Fortsette å spytte inn like mye penger på samme måte?

Omtrent da ble de kontaktet av to østerrikske menn. Mennene drev med sports- og event-markedsføring, og de hadde fått en idé. En helt ny måte å arrangere en løp: Alle deltagerne starter samtidig og får lov til å løpe helt til de er tatt igjen av målstreken representert ved bilen som kommer bak dem.

I begynnelsen kjører bilen sakte, men etterhvert øker den hastigheten og snart glefser rett bak deg. For å unnslippe glefserens bitt må du løpe den første kilometeren på 34 minutter. Forhåpentlig brukte du ikke alle 34 minuttene på den første kilometeren, for du har bare fire nye minutter før glefseren krever at du har løpt enda en kilometer.

Og sånn fortsetter det. Du har én time og ti mutter på å løpe den første milen. Innen tre timer må du ha løpt tre mil. Innen fem timer må du ha passert åtte mil. Til slutt orker du ikke mer og blir forbikjørt. Da er løpet over for din del. Alt som gjenstår er å la seg synke sammen i setet og la løpsbussen kjøre deg tilbake til startområdet.

Skape blest

Dietrich Mateschitz tenner på ideen. Far Heinz og sønn Hannes Kinigadner tenner på ideen. Det blir bestemt at Wings for Life World Run skal skytes i gang søndag 4. mai klokken 12.00. Men hvor? Overalt! På 35 steder på fem forskjellige kontinenter. Samtidig! Planen var løp i 33 forskjellige land, men Sør-Korea valgte å kaste inn håndkledet etter at landet ble rystet av en svært alvorlig fergeulykke.

Arrangørene håper allikevel at over 100.000 løpere jorden rundt vil stå klare når startskuddet skytes. Konkurransen skal selvfølgelig kåre vinnerne som premieres med hver sin månedslange jorden-rundt-reise for to personer, og derfor er løpene verdene over lagt til ganske flate områder slik som terrenget rundt Stavanger.

Men fremfor alt skal Wings for Life-løpet skape blest omkring ryggmargsskader og behovet for videre forskning.

Med Red bulls verdensomspennende markedsføringsapparat og konsernets ymse samarbeidspartnere i ryggen, regner Dietrich Mateschitz og Heinz Kinigadner at pengene som skytes inn, vil skape enda større ringvirkninger enn om pengene i stedet var kanalisert direkte til forskning.

Høie vil høre

– Red bull har mange kjendiser de er sponsor for. Aksel Lund Svindal og Petter Northug kommer til Stavanger for å løpe. Helseminister Bent Høye er også utfordret til å løpe. Om han ikke stiller, vil mediaoppmerksomheten uansett gjøre at han kommer til å høre om dette, lover Leif Arild Fjellheim.

Han er leder i Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS). Foreningen, som selv er sterkt engasjert i forskning på ryggmargsskader, er aktiv med og fronter arrangementet når det lander i Stavanger. LARS har landskonferanse i Bergen samme helg, og flere av deltakerne tar turen nedover vestlandskysten for å være til stede på Wings for Life-arrangementet.

250 har meldt seg på løpet i Stavanger. Arrangørene håper på ytterligere 100 deltager til innen påmeldingsfristen utløper, og det vil i så fall bidra med 200.000 kroner i deltageravgifter. I tillegg skyter Red bulls norske samarbeidspartnere inn 100.000 kroner i spons.

Absolutt alle inntekter går uavkortet til Wings for Life og arbeidet deres. Red bull dekker alle arrangementskostnader.

– Dietrich Mateschitz har lovet å fortsette å sponse Wings for Life-løpet inntil forskerne har funnet en løsning på ryggmargsskadene. Vi i landforeningen ville aldri maktet å skape så mye oppmerksomhet rundt dette, sier Fjellheim. 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.