Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mener 130 cm er nok snuplass

Av: Sjur Frimand-Anda
Publisert 19.08.2014 13:21

En rapport fra Høgskolen i Gjøvik slår fast at den gjennomsnittlige norske rullestolbruker klarer seg med 130 centimeter i bredden for å snu. Men i lengderetningen trengs 180 centimeter.

Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik er et fullskalalaboratorium som gjør det mulig å bygge modeller og teste løsninger i full størrelse ved det fleksibelt veggmodulsystem, regulerbar rullestolrampe og så videre. Testpersoner kan følges med kamerasystemer og andre målemetoder.

LES OGSÅ: FERSKE ERGOTERAPEUTER LÆRER TILGJENGELIGHET

Laboratoriet har gjennomført praktiske forsøk der funksjonshemmede har testet ulike rullestolers snusirkel. Utvalget av rullestoltyper er ifølge rapporten framskaffet etter anbefalinger fra Nav Hjelpemidler og tilrettelegging og er basert på hva som formidles av rullestoler i Norge.

Snur ikke i sirkler

Det er Jonny Nersveen og Hans Petter Olsen ved Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik som har utarbeidet rapporten.

Forsøkene deres viste at de aller fleste klarte å snu greit hvis de hadde en bredde på 130 centimeter. Men de samme forsøkene viste også at man trengte en lengde på 180 centimeter for å kunne snu. Dette er fordi man alltid trenger litt plass for å komme i gang med snuoperasjonen, ifølge Gjøvik-forskerne.

De understreker også i sin rapport at en snuprosess aldri er en sirkel, snarere et rektangel.

NB: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at forskerne beregnet snulengden til 160 centimeter. Det var galt. Den riktige lengden er 180 centimeter.

Innspill til «forenkling»

Rapporten om den såkalte snusirkelen i de byggtekniske forskriftene på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet. Direktoratet skal bruke rapporten som underlag i sin høringsuttalelse til et forslag fra regjeringen om å «forenkle» tilgjengelighetsreglene i byggforskriftene, i den hensikt å gjøre nye boliger billigere.

LES OGSÅ: – SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har lagt fram et høringsnotat der han foreslår å redusere kravene til tilgjengelighet i nye boliger. I notatet presenterer regjeringen to alternative endringsforslag:

Det ene er å gi unntak fra tilgjengelighetskrav for inntil 50 prosent av boenheter på 50 m2 BRA eller mindre i en bygning. Det andre er å redusere kravene til snusirkel fra 1,5 m til 1,4 meter og bare la dem gjelde i kun ett rom av hver funksjon.

Svensk standard

Tidligere har Jan Tore Sanner varslet at han ville gå enda lenger, etter modell fra Sverige, der kravet til snusirkel er bare 130 centimeter. Dette har også vært et krav fra deler av byggebransjen, som har hevdet at tilgjengelighetskravene er sterkt fordyrende i de minste leilighetene.

Boligprodusentenes Forening er skuffet over at statsråden ikke har anbefalt en snusirkel på 1,3 meter i høringsnotatet, slik han signaliserte tidligere i år.

Rapporten fra Norsk forskningslaboratorium for universell utforming finner du her (ekstern lenke).

LES OGSÅ: VIL DROPPE TILGJENGELIGHETEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.