Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Snusirkelen består

Av: Ivar Kvistum
Publisert 11.12.2014 09:45

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har bestemt seg for å skrinlegge forslaget om å krympe snusirkelen i nye leiligheter. I stedet går han inn for å gi småleiligheter unntak fra kravene. På flere andre områder innebærer regelendringene svekket tilgjengelighet.

I dag, 11. desember, offentliggorde kommunal- og moderniseringsminister nye, forenklede regler for utforming av nye boliger. Reglene, som vil gjelde fra nyttår, innebærer en viktig seier for dem som har kjempet for å beholde den såkalte snusirkelen på 1,5 meter.

Samtidig åpnes det for å fravike kravene om tilgjengelighet i halvparten av ett- eller toromslelighetene på 50 kvadratmeter eller mindre.

– Prinsippet om universell utforming ligger fast, men det har over tid blitt for mange tekniske krav som gjør boliger dyrere. Særlig for små og typiske førstegangsboliger er forenkling viktig, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Langvarig drakamp

I lang tid har det vært en hard drakamp om den såkalte snusirkelen og andre tilgjengelighetskrav i byggforskriften, den såkalte Tek 10. Deler av byggenæringen, anført av Selvaag Bolig, Obos og Boligprodusentenes forening har drevet en langvarig kampanje for å få redusert snusirkelen til 1,3 meter. De mener den bidrar til å gjøre nye boliger mye dyrere, slik den er i dag på 1,5 meter.

På den andre siden står en rekke byggfaglige miljøer, blant dem Sintef Byggforsk, som avviser at arealkravene i seg selv er betydelig fordyrende. Og funksjonshemmedes organisasjoner, blant dem Norges Handikapforbund, argumenterer med behovet for flere tilgjengelige boliger.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har varslet at han ønsker «forenklinger» i regelverket slik at det blir fart på boligbyggingen og prisene blir lavere. Før sommeren sendte han på høring et forslag om en rekke slike «forenklinger», blant dem to alternative forslag som ville redusere tilgjengelighetskravene i nye leiligheter.

– Vi trenger å bygge flere og rimeligere boliger slik at det blir enklere å komme inn på boligmarkedet, sier Sanner i pressemeldingen.

Unntak for småleiligheter

Det ene alternativet – som funksjonshemmedes organisasjoner fryktet mest – innebar en generell reduksjon av snusirkelen fra 1,5 meter til 1,4 meter. Nå er det klart at Sanner har bestemt seg for å droppe denne ideen.

I stedet går han inn for å innføre et unntak for tilgjengelighetskrav på halvparten av leilighetene på ett eller to rom på 50 kvadratmeter eller mindre.

Dermed får byggebransjen delvis innfridd sitt ønske om å kunne bygge små, urbane boliger uten å måtte ta hensyn til at det skal være mulig for rullestolbrukere å benytte badet.

– Vi har behov for å bygge flere boliger raskere. Samtidig vet vi at vi trenger flere boliger som er tilgjengelig for alle. Med denne løsningen får vi både bygget flere boliger og det blir flere tilgjengelige boliger, begrunner Sanner.

Unntakene som gis til småleilighetene innebærer ikke bare at kravet til snuareal på 1,5 meter fravikes. Også en rekke andre krav blant annet til inngangsparti, sideplass ved dør og passasjer til dører og vinduer faller bort for disse boligene.

En gledens dag

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund betrakter regjeringens beslutning som en seier for alle dem som har kjempet for tilgjengeligheten i boligbyggingen.

– Vi kan nå fastslå at det er bred politisk enighet om å beholde en snusirkel på 1,50 meter, konstaterer Lein overfor Handikapnytt.

At det gis unntak fra kravene til en stor andel mindre leiligheter mener han er til å leve med, utgangspunktet tatt i betraktning.

– Tenk så ille dette kunne blitt dersom Sanner hadde gitt etter for byggebransjens krav, sier Lein.

Misfornøyd

I boligbransjen mottas nyheten fra Sanner med skuffelse.

– Det var ikke en slik beskjed vi håpet på fra statsråden, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til fagbladet Byggeindustrien.

Han mener Sanners løsning innebærer at regelverket i Tek 10 blir dårligere enn i dag, ved at man får to regimer å forholde seg til, noe som vil gi mer kompliserte byggeprosesser.

– Det vil føre til mer rot, og jeg tror ogs det totalt vil kunne gi dyrere løsninger for boligkjøperne, sier Jæger til Byggeindustrien.

Direktør i Obos, Martin Mæland, er derimot rimelig godt fornøyd. Han frontet offentliggjøringen av de nye reglene sammen med Jan Tore Sanner i et oppslag i Dagens Næringsliv torsdag

– Du får nå samme bokvalitet. Leiligheten blir bare litt skrumpet inn enkelte steder, sier Martin Mæland om hvordan unntaket for småleiligheter vil gi mer arealeffektivitet.

Foreslo kompromiss

I arbeidet med å påvirke innholdet i de nye reglene samlet Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Pensjonistforbundet seg om å fremme en kompromissløsning der de nettopp sa seg villige til å akseptere å godta et unntak for halvparten av de små boligene. Men de tre organisasjonene ville at unntaket skulle gjelde leiligheter på 35 kvadratmeter eller mindre, ikke 50 kvadratmeter.

«Ved å sette grensen på 35 kvadratmeter, vil boligprodusentene få det spillerommet de trenger», argumenterte organisasjonene i sine høringsuttalelser.

Organisasjonene fikk altså ikke gjennomslag for kravet om en grense på 35 kvadratmeter. Sanner har besluttet å sette grensen på 50 kvadratmeter.

LES FLERE SAKER OM TEK 10 OG TILGJENGELIGHET:

ÅPNER FOR KOMPROMISS OM SNUSIRKLER

SANNERS SNODIGE DOBBELTKOMMUNIKASJON

– SVAK FORSKNING OM SNUSIRKLER

MENER 130 CM ER NOK SNUPLASS

NBBL: «RÅFLOTT» TILGJENGELIGHET

VIL DROPPE TILGJENGELIGHETEN

Flere svekkede tilgjengelighetskrav

Det er ikke bare snusirkelen som endres. Flere andre tilgjengelighetskrav endres eller svekkes fra nyttår, ifølge pressmeldingen:

Kravene til automatisk åpning av dører reduseres til å kun omfatte dører som krever mer enn 30 N eller 3 kg åpningskraft. Kravet omfatter kun dører i hovedankomst og rømningsveier. I dag er kravet 20 N.

Kravet om at utbygger må sikre universell utforming av felles uteareal for større boligområder for småhus fjernes.

Kravene om stigningsforhold på atkomstvei og ramper reduseres fra 1:20 til 1:15, som betyr at ramper og atkomstvei kan være noe brattere. Dette betyr mindre terrenginngrep og mulighet for å bygge boliger i brattere terreng.

NHF-leder Arne Lein er bekymret for disse endringene, men mener det er for tidlig å si noe bastant før han har sett detaljene i regelverket.

– Det er mye som tyder på at en del mennesker vil få problemer med å ta seg fram med disse kravene. Det er derfor viktig at man finner gode tekniske løsninger, sier Lein.

Et krav skjerpes inn. Kravet om sikring av glassflater ved og i dør mot balkong og terrasse vil omfatte alle etasjer. I dag omfatter det kun fra tredje etasje og høyere.  Dette skal forhindre personskader.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.