Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frykter svekket rett til hjelpemidler

Av: Ivar Kvistum
Publisert 16.03.2015 12:03

Kommunereformen kan føre til at funksjonshemmedes rett til hjelpemidler, habilitering og rehabilitering blir svekket. Det frykter Norges Handikapforbund.

Et av regjeringens store prosjekter er å gjennomføre en kommunereform der det blir færre, men større kommuner i Norge. Om ikke lenge legger Kommunal- og moderniseringsdepartementet fram en stortingsmelding om hvilke nye oppgaver som de nye kommunene skal løse.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund er spent på om regjeringen i Stortingsmeldingen velger å følge rådene fra et ekspertutvalg som mener at kommuner som har minst 15 000–20 0000 innbyggere, bør overta ansvaret for både hjelpemiddelfeltet og habilitering/rehabilitering.

En slik omlegging kan svekke og undergrave den enkeltes rett til hjelpemidler og rehabiliteringstjenester, frykter Arne Lein.

Ifølge fagbladet Kommunal Rapport legges meldingen om kommunenes nye oppgaver fram fredag 20. mars.

Rasjonell ressursutnyttelse

Ansvaret for formidling av tekniske hjelpemidler til funksjonshemmede ligger i dag hos det statlige Nav Hjelpemiddelsentral. Her er også mye ekspertise på hjelpemidler samlet. Ekspertutvalget viser til at kommune allerede både utreder og videreformidler søknader om hjelpemidler for sine innbyggere.

«En samling av ansvaret for hjelpemidler på ett forvaltningsnivå vil kunne bidra til mer helhetlige løsninger og mer rasjonell ressursutnyttelse på hjelpemiddelområdet», skriver ekspertutvalget i sin rapport og viser til at kommunene vil kunne se denne tjenesten i sammenheng med det øvrige helse- og omsorgstilbudet om de overtar ansvaret.

«En desentralisert organisering vil dermed kunne være mer effektiv ved at det samlede tjenestetilbudet samordnes og i større grad tilpasses lokale behov, ønsker og behovet til brukerne», resonnerer ekspertutvalget videre.

LES OGSÅ: NØDVENDIG MED STATLIGE TILSYN

Argumentasjonen for å overføre hele ansvaret for habilitering og rehabilitering fra spesialisthelsetjenesten til kommunene går langs liknende baner. Om hele ansvaret for pasienten ligger på ett sted, kan ikke lenger de ulike forvaltningsnivåene skyve kostnader mellom seg.

Enkeltmenneskets rettigheter

NHF-leder Arne Lein mener at argumenter om økonomi og rasjonell drift ikke kan være enerådende.

– For oss er argumentet om enkeltmenneskets rettigheter det viktigste. Alle skal ha en rett til de tjenestene de trenger, uavhengig av økonomien og prioriteringene i den kommunen du bor i. Allerede i dag ser vi velferdsflyktninger som flytter mellom kommunene for å få tilgang på det tilbudet de trenger, ser Lein.

Han er også bekymret for at faglighet og kompetanse blir svekket om ansvaret for tjenestene overføres til kommunene.

– Hjelpemiddelformidling handler om mer enn å hente ting på et lager, konstaterer Lein, som mener at ekspertutvalget også undervurderer kompleksiteten i habiliterings- og rehabiliteringstjenestene.

Stor grunn til bekymring

Arne Lein merker seg at ekspertutvalget viser til rapporten fra Hjelpemiddelutvalget i 2010, det såkalte Holte-utvalget, når de argumenterer for kommunal overtakelse. Men tilsynelatende har de ifølge NHF-lederen ikke lest alle de kritiske høringsuttalelsene som slaktet den utredningen og førte til at den ble lagt i den berømte skuffen.

– Dersom den politiske ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet også fremmer en stortingsmelding uten å ta hensyn til denne kritikken, er det stor grunn til bekymring, sier Lein.

LES OGSÅ: KARTLEGGER HJELPEMIDDEL-ERFARINGER

Samtidig mener Lein at det ikke er tilstrekkelig bare å protestere og kreve at dagens situasjon opprettholdes. For den er heller ikke perfekt.

– Kommunereformen kan gjøre det mulig å legge kortene på nytt, slik at vi får til helhetlige og gode tjenester. Men forutsetningen er at tryggheten for finansiering og god faglighet ikke svekkes.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.