Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Dette er et tydelig budskap

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 20.05.2015 17:09

6776 personer skrev under på Handikapforbundets opprop mot å gjøre hjelpemidler til en kommunal oppgave. Onsdag ettermiddag ble signaturene overrakt Stortinget.

– For en gangs skyld er vårt budskap til Stortinget: Ikke gjør noe!

Det erklærte forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, da han onsdag ettermiddag overrakte et hefte med 6681 av underskriftene til stortingsrepresentant André Skjelstad (V). De siste snaut hundre signaturene fortsatte å komme inn etter at heftet var laget.

Skjelstad er saksordfører for forslaget om å gi kommunene ansvar for en rekke nye oppgaver, blant annet deler av hjelpemiddelformidlingen, som i dag er et statlig ansvar.

Markere motstand

Overrekkelsen skjedde på Løvebakken, der medlemmer i Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Uloba, Ergoterapeutforbundet og Fysioterapeutforbundet hadde samlet seg for å for å markere motstand mot forslaget, som skal behandles av Stortinget i begynnelsen av juni.

Før overrekkelsen hadde Arne Lein og spesialrådgiver Lars Ødegård i NHF hatt et møte med Skjelstad der de forklarte hvorfor organisasjonene frykter konsekvensene av forslaget om å flytte deler av formidlingene til kommunene.

Gjorde inntrykk

Og André Skjelstad innrømmet at det store antallet underskrifter gjorde inntrykk. De første drøye 4000 kom etter en snau ukes kampanje i sosiale medier.

– Dette er et betydelig antall underskrifter og et svært tydelig budskap, innrømmet Skjelstad.

LES OGSÅ: TUSENVIS MED HJELPEMIDDEL-PROTEST

Han forsikret overfor de fremmøtte at han ikke ville bidra til å skape usikkerhet rundt hjelpemiddelformidlingen. Men noe klart svar om hva som vil skje med regjeringens forslag kom ikke på Løvebakken onsdag.

Usikkerheten må bort

Når Handikapnytt spør Skjelstad om han opplever at spørsmålet om hjelpemiddelformidlingen er utredet godt nok til å beslutte å flytte deler av den til kommunene, svarer han:

– Jeg ser at saken har bidratt til å skape usikkerhet for brukerne. Det er viktig at vi ikke hindrer tilgang til hjelpemidler som man har rett til. Hvem som skal formidle hjelpemidlene, har ikke Stortinget tatt stilling til, men vi kan ikke ha den usikkerheten som nå har oppstått.

Bred enighet

Forslaget som funksjonshemmedes organisasjoner og to fagorganisasjoner står sammen om å protestere mot, inngår i en pakke av oppgaver som i dag er statlige, men som foreslås å gjøres kommunale. Skjelstad sier til Handikapnytt at han skal sammenkalle representanter fra alle partier på Stortinget for å se om det er mulig å komme til det han kaller en «bred enighet».

– Da må vi file og forhandle. Og derfor kan jeg ikke gå ut med et bastant syn om hjelpemiddelformidlingen nå, sier han.

Skrur klokka tilbake

Anna Marita Hirth var blant dem som hadde tatt veien til Løvebakken for å markere sitt syn under overrekkelsen av underskriftene. Hun sitter i styret i Norges Handikapforbund i Sarpsborg.

– Jeg er redd for at man skrur klokka tilbake med dette forslaget. Vi må ikke miste de mulighetene vi har til å få de hjelpemidlene vi trenger, sier hun til Handikapnytt.

Hun frykter direkte konsekvenser i sitt eget liv av forslaget som ligger på bordet, dersom det går gjennom:

– Nå er jeg i en situasjon hvor den manuelle stolen med hjelpemotorer ikke holder for meg lenger. Om det skal være opp til kommunen, er jeg redd for at jeg ikke får den elektriske rullestolen jeg trenger for å komme meg fram, sier hun.


KLAR TALE: Anna Marita Hirth var blant de fremmøtte som krever at Stortinget bevarer dagens ordning med folketrygdbasert hjelpemiddelformidling.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.