Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Slik ser et samfunn for alle ut

Av: Ivar Kvistum Foto: Geir Dokken
Publisert 03.06.2015 16:43

I dag kommer Handikapnytt 03/15 ut – med ti sider sommermote, presentert av profesjonelt stylede modeller som også er rullestolbrukere. Slik vil vi vise hvordan et samfunn for alle kan se ut.

I den nye utgaven av Handikapnytt utfordret vi fotograf Geir Dokken og stylist Lillian Aasebø til å lage en motereportasje slik de vanligvis gjør for magasiner og ukeblader, men med modeller som bruker rullestol.

Britt Helene Rymoen fra Kongsvinger og Kristine Ronæss Årdal fra Trondheim stilte som modeller for en fotoshoot på naturskjønne Hovedøya, i fjorden rett utenfor havnebassenget i Oslo.

Det ble en morsom, strabasiøs og ikke minst kjølig opplevelse. Bildene er tatt lenge før sommervarmen var her på ordentlig.

– Dette er jo noe helt annerledes enn det dere bruker skrive om, sier Britt Helen Rymoen og fortsetter:

– Det er alltid så mye politikk, men dette er noe for oss andre også. I tillegg til at det er gøy, da. Dette hadde jeg jo aldri i livet kommet på på egenhånd.

Fordi det var gøy

Det er tre grunner til at vi valgte å lage en motereportasje i Handikapnytt. For det første ville vi bringe oppmerksomhet til utfordringene som mange funksjonshemmede har med klær, både når de skal prøves, kjøpes og brukes. I reportasjen kan du lese om utilgjengelige prøverom og butikklokaler. Her har klesbransjen mye å ta igjen. De må skjerpe seg, rett og slett.

For det andre gjorde vi det fordi vi ganske enkelt syntes det var gøy.

LES OGSÅ: SKREDDERSYDD FOR AKTIVE HELENA (VIDEO)

Skape en visjon

Den tredje grunnen handler om visjoner: Skal oppnå et likestilt samfunn, der alle kan delta på alle arenaer, er det viktig å vise hvordan det samfunnet kan se ut. Det handler om å gi ideene om likeverd og likestilling et visuelt uttrykk.

Vi vil skape en visjon, for å bruke litt store ord.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


MOTEMAGASIN: Slik ser noen av sidene i Handikapnytt 03/15 ut.

Lyktes vi? Fotograf Geir Dokken var i hvert fall klar:

— Noen ting er jo litt mer utfordrende med denne jobben. Ikke alle positurene som ofte er viktige i motebransjen, er mulige. Så da må vi tenke annerledes.

Stylist Lillian Åsebø sier det slik:

– Du vet, det var ikke så vanskelig som jeg trodde det skulle bli. Jeg plukket bare klær som jeg mente ville se bra ut og tenkte ikke så mye på funksjonshemningen til jentene. Bortsett fra at jeg tok skjørt og kjoler som de hadde fortalt meg at er lettere å få på.

Vil du se hele moteserien og lese reportasjen om utfordringen vi ga fotografen og stylisten?

Klikk her for å kjøpe digitalutgaven av bladet, eller klikk her for å tegne et abonnement på Handikapnytt.


BLIKK: Britt Helene Rymoen i elegant hvitt.


POSERER: Kristine Ronæss Årdal poserer i gresset med et tøft fritidsantrekk.


SMINKE OG HÅR: Stylist Lillian Aasebø gjør Britt Helene Rymoen klar til opptak.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.