Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stem i tråd med dine verdier

Av: Ivar Johansen
Publisert 07.09.2015 12:13

KRONIKK: Funksjonshemmede bør bruke sin stemmerett for å få valgt politikere som har innsikt i funksjonshemmedes saker og som vil slåss for dem, skriver bystyremedlem i Oslo, Ivar Johansen (SV).

Gode politiske vedtak skapes først og fremst i dialog mellom folkevalgte, fagfolk og de som berøres av beslutningen. Og for meg inkluderer fagfolk også dem som ikke har fått sin kunnskap gjennom høyere utdanning, men gjennom mange år som for eksempel fattig, rusavhengig eller med psykiske lidelser. De kan tilføre sakene en særs viktig kunnskap og et perspektiv som ofte mangler i beslutningsgrunnlaget.

Altfor ofte opplever jeg at saker som ligger til behandling i bystyret – og som er i ferd med å bli vedtatt – ikke engang er kjent selv for dem som beslutningen vil få en direkte konsekvens for. Det kan være for skolen i nærmiljøet, for bemanningen på sykehjemmet, for rusavhengige som mister et hjelpetilbud, funksjonshemmede som trenger en god TT-tjeneste eller for fattige bostedsløse hvor terskelen for å få bolig gjøres høyere.

Forutsetningen for at de skal ta kontakt med folkevalgte, og påvirke, er jo at de i det hele tatt vet at det er en sak til behandling.

Folkevalgtes kontaktnett

Personlig forsøker jeg å kompensere for dette ved tett tilstedeværelse i sosiale medier, som gjennom blogg (ivarjohansen.no), Facebook, Twitter og ikke minst: massiv utsendelse av epost til et temaorientert adresseregister på 35.000 mailadresser.

Hver uke går det ut tusener av mail innenfor saksområder som for eksempel barnevern, rusavhengighet, eldreomsorg eller ansattes tillitsvalgte. Jeg får svært mye respons, men kanskje viktigst: det gjør at folk selv tar kontakt når de har noe de vil jeg skal ta opp eller bør vite om.

På et selvsagt lavere nivå bør alle folkevalgte ha et visst kontaktnett som eventuelt kan utvide og korrigere den informasjon folkevalgte får fra administrasjonen.

Ekstrastemme til kloke hoder

Bystyrets beslutninger følger som oftest partipolitiske skillelinjer, hvor partigruppene stemmer samlet. Men det hender at enkeltrepresentanter stemmer annerledes. Det er en prosess internt i partigruppene på hvilket standpunkt gruppa skal innta ved bystyrebehandlingen.

Om du derfor er opptatt av at et verdisyn, saksområde eller helhetssyn skal vektlegges sterkere, må du derfor ikke bare velge riktig partiliste men også benytte mulighetene til å gi «dine» favoritter en ekstra personstemme.

Og det opplagte: det finnes kloke hoder også i andre partier, som jeg gir en ekstra personstemme.

Innbyggernes ombud

Folkevalgte er ikke bare beslutningstakere, men også ombud. I ombudsrollen skal vi ta imot henvendelser og bistå innbyggerne med deres konkrete saker. Vi skal dog verken overta oppnevnte helse og sosialombud eller klageorganers rolle, men gi råd og veiledning.

Min selvoppnevnte rolle som Osloombudet (osloombudet.no) gjør at jeg får mange hendelser om enkeltpersoners fortvilelse. Jeg er uenig med folkevalgtkolleger som bombastisk avviser at folkevalgte skal gå inn i enkeltsaker. Det er bare de konkrete enkeltsakene som kan avdekke svikt i regelverk, hjelpetilbud som mangler eller en uønsket praksis. Enkeltsaker avklarer hvorvidt det er samsvar mellom teori og praksis.

Ingen stemmer er bortkastet

Ofte snakker politikere om «bortkastede» stemmer, og velgere sier de ikke finner noe parti som passer. Som en ytring fra innbyggerne kan aldri noen stemme på en partiliste være bortkastet, selv om det reelt har mening å si at det er klokt å stemme på et parti som er innenfor rekkevidde av mulighet for representasjon. Ingen finner partilister hvor man er enig i absolutt alt. Det gjelder å se på helhetssynet og de store linjer.

LES OGSÅ: VIL SETTE HOLDEPLASSER I GAPESTOKKEN

Og så kan du jo som velger sette sammen «ditt kommunestyre». Du kan sette kryss ved enkeltkandidater på din partiliste som du har særlig tro på, og sånn sett gi vedkommende en ekstra personstemme.

Men uansett hvilken partiliste du bruker kan du føre opp enkeltpersoner fra andre lister nederst på partilisten du bruker, og dermed gi disse en større mulighet til å komme inn i kommunestyret.

Ivar Johansen representerer SV i Oslo bystyre. Han har i mange år hatt et særlig engasjement i funksjonshemmedes rettigheter og levekår i hovedstaden.

LES OGSÅ: STEM FOR TILGJENGELIGE NÆRSKOLER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.