Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil hindre taushetsbrudd ved anbud

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 01.12.2015 16:03

Regelendring skal hindre at kommunene går ut med taushetsbelagte opplysninger om enkeltpersoner når de setter omsorgsoppgaver ut på anbud.

Hver gang kommunene skal kjøpe en tjeneste fra det private markedet, er de pålagt å legge tjenesten ut på anbud, slik at de ulike leverandørene kan komme med tilbud. For at de skal kunne komme med så konkrete tilbud som mulig, sier anskaffelsesreglene at de må få nok informasjon til å kunne vurdere oppdraget.

Slik er det også når kommunene skal kjøpe inn omsorgstjenester til enkeltpersoner, for eksempel til mennesker med utviklingshemning eller andre funksjonsnedsettelser.

LES OGSÅ: – HELLER LITT TRYGDEMISBRUK ENN FLERE FATTIGE

I mange tilfeller har dette kravet om detaljert informasjon ført til at taushetsbelagte opplysninger er blitt utlevert til tross for at taushetspliktreglene i helsepersonelloven sier at helseopplysninger ikke kan utleveres uten samtykke fra brukeren.

Mulig med unntak

– Frem til nå har oppdragsgivere risikert å måtte bryte anskaffelsesreglene når de skal kjøpe inn helse- og sosialtjenester. Det gjør vi nå noe med, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding fra regjeringen.

Fra 1. november i år ble det mulig for kommunene å gjøre unntak i anskaffelsesreglene ved kjøp av helse- og sosialtjenester til enkeltpersoner. Unntaket skal hindre at oppdragsgivere havner i skvis mellom de to lovene som i dag regulerer slike innkjøp. I slike tilfeller kan kommunen gjøre direkte kjøp, for eksempel inngå kontrakt med en eksisterende leverandør uten å måtte lyse ut oppdraget.

Unntaksmuligheten gis på visse vilkår, understreker næringsdepartementet: Det kan ikke brukes hvis tjenesten kan beskrives godt nok uten å utlevere taushetsbelagt informasjon, eller uten at brukeren identifiseres.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FORBEDRING: Ivar Johansen har mange ganger slått ned på at taushetsbelagt informasjon om enkeltmennesker havner i offentlige anbudsbeskrivelser. Han håper en ny regel vil hjelpe, men tviler på at det blir helt slutt på praksisen. (Foto: Privat)

Endring til det bedre

– Dette er endring til det bedre, men om man tror at dette vil hindre at taushetsbelagte opplysninger blir utlevert, tar man nok feil, sier Ivar Johansen, bystyrereprepsentant for SV i Oslo.

I mange år har han satt fokus på enkeltmennesker som har opplevd å bli utlevert i anbudsrundene med å fortelle om dem på bloggen sin, ivarjohansen.no.

LES OGSÅ: INGEN VIL VÆRE STØTTEKONTAKT FOR 115 KRONER

Nylig slo han alarm om hvordan en bydel i Oslo brukte den offentlige anbudsportalen Doffin til å søke etter tjenestetilbydere til en ung kvinne. Kunngjøringen inneholdt blant annet omtale av kvinnens «modningsnivå», diagnoser og utfordringer.

– Mange utredninger har også tidligere slått fast at utlevering av taushetsbelagte opplysninger om enkelte brukere ikke er lov. Kommunene gjør det likevel fordi de anser anbudsrundene som viktigere. Så at vi får slutt på dette tviler jeg på, sier Johansen.

Maktmiddel for enkeltmennesket

Johansen mener likevel at lovendringen er et viktig maktmiddel for den som opplever å bli utlevert i anbudssammenheng.
– Jeg råder alle som tar kontakt med meg til å bruke den å slå i bordet med for å si at de ikke syns det er greit at opplysninger om dem blir utlevert, sier Johansen.

Politikeren mener at vi må bort fra anbudsrundene om det skal bli fullstendig slutt på å utlevere taushetsbelagte opplysninger om enkeltpersoner.

– Enten må kommunene tilby alle tjenester selv.  Om vi ønsker å få  med de private må vi utlyse tjenestekonsesjon slik brukerne kan velge fritt mellom tilbydere, slik vi har det med hjemmehjelp i Oslo. På den måten flytter vi makten til den hjelpetrengende selv, som får mer innflytelse over eget liv, sier SV-politiker Ivar Johansen.

LES OGSÅ: KONKURRERER OM ASSISTANSE-MILLIONER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.