Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kuppet spørretimen – satt på gangen

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 06.04.2016 15:38

Rullestolbrukere som hadde møtt fram på Stortinget, fikk ikke høre «sin egen» debatt om funksjonshemmedes levekår. Fordi publikumsgalleriet ikke er tilgjengelig.

Handikapforbundet, NHFU og FFO kuppet onsdagens spørretime i Stortinget. Opposisjonspolitikere fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet hamret løs på flere statsråder med hele 13 spørsmål som rettet et kritisk søkelys mot regjeringens politikk overfor funksjonshemmede.

Spørsmålene som ble stilt, var formulert i samarbeid interesseorganisasjonene og dreide seg blant annet om universell utforming, sysselsetting og samferdsel.

Helhetlig politikk

– Vi etterlyser en helhetlig politikk og mer trøkk fra regjeringens side, sier SV-representant Karin Andersen til Handikapnytt etter at hun hadde rettet kraftig kritikk i stortingssalen mot barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

LES OGSÅ: ANKLAGER LIKESTILLINGSMINISTEREN FOR Å SVEKKE VERNET MOT DISKRIMINERING

Andersen kritiserte blant annet at regjeringen har droppet tidsfristen for å gjøre Norge til et universelt utformet samfunn. Den forrige regjeringen hadde satt 2025 som deadline, men de blå-blå har ikke gitt seg selv noen slik frist.

Ikke plass på galleriet

Organisasjonene hadde mobilisert foran spørretimen. Men langt fra alle rullestolbrukerne som hadde møtt fram, fikk muligheten til å overvære debatten.

På forhånd hadde Handikapforbundet fått beskjed om at det bare var plass til to rullestoler på galleriet. I realiteten klarte man å få opp totalt seks, men fortsatt måtte flere rullestolbrukere være i vandrehallen og følge debatten inne i salen på en medbrakt PC.

Det provoserte kraftig at ikke alle kom inn for å høre de folkevalgte diskutere spørsmål som angår nettopp inkludering, likestilling og tilgjengelighet.

– De som skal tilrettelegge hele samfunnet, klarer altså ikke å tilrettelegge sitt eget hus engang, sier Arne Olav Hope, sentralstyremedlem i NHF, til Handikapnytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


HÆ!? KOMMER VI IKKE INN? Salamatu Kamara (i midten på bildet) fra Norges Handikapforbunds Ungdom trodde knapt det hun hørte, at publikumsgalleriet i Stortinget ikke er tilgjengelig for mer enn et par rullestolbrukere av gangen.

Blåste ut på TV2

At noen av de fremmøtte rullestolbrukerne ikke hadde mulighet til å følge Stortingets debatt om deres egen sak, vakte også medias interesse. TV2 Nyhetenes Nils Gunnar Lie intervjuet Tor Inge Møller om saken den manglende tilgjengeligheten:

– Jeg har tatt bussen fra Skedsmo for å høre debatten. Og så kommer jeg ikke engang inn i Stortingsbygningen. Politikerne ser oss ikke, sa Møller på direktesendt TV.

Også Arne Olav Hope ble spurt hva han synes:

– Jeg er kjempeskuffet over tilgjengeligheten. Nå har vi valgt å la ungdommene få plassene på galleriet, sa han.

Riksanitikvaren før diskrimineringsvern

I utspørringen av Solveig Horne inne i salen trakk Karin Andersen fram Stortingets manglende tilgjengelighet – og de mange rullestolbrukerne som måtte vente på gangen.

Hun mente det illustrerer behovet for en mye mer handlekraftig satsning på universell utforming og tilgjengelighet enn det regjeringen legger opp til.

LES OGSÅ: – DETTE ER ET TYDELIG BUDSKAP

Til Handikapnytt sier Karin Andersen at det sjelden eller aldri står på erklærte ønsker når det gjelder tiltak for å inkludere funksjonshemmede i samfunnet. Problemet er at viljen ikke lenger er der når pengene skal fordeles.

– Vi ser det til og med i denne bygningen. Her, hvor lovene våre vedtas, er riksantikvaren viktigere enn diskrimineringsvern, sier Karin Andersen.

Hun viser til at også folkevalgte vil få problemer med stortingsbygningen dersom de skulle ha nedsatt funksjonsevne. I stortingssalen er det bare tilrettelagt for én rullestolbruker.

– Jeg kan tenke meg at om jeg selv skulle miste syn eller hørsel, ville det neppe latt seg gjøre å fungere som stortingsrepresentant, slik det er lagt opp i dag.


UTESTENGT: TV2s Nils Gunnar Lie intervjuer Tor Inge Møller, som ikke legger skjul på hva han mener om tilgjengeligheten i stortingsbygningen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.