Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Raser mot Oslos frihetsberøvelse

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 13.05.2016 15:45

Oslo kommune tar friheten fra funksjonshemmede og bryter totalt med verdiene i BPA-ordningen, raser Kari Kjønaas Kjos, leder i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Lederen for Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos, reagerer med sinne mot Oslo kommunes nye varslingsregel for personer med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

LES OM REISE-BEGRENSNINGENE I OSLO KOMMUNES BPA-KONSESJONSGRUNNLAG HER: OSLO KOMMUNE KREVER VARLSING FIRE UKER FØR HELGETURER

Kjos (Frp) har selv vært en mangeårig forkjemper for rettighetsfesting av BPA-ordningen. Hun mener Oslo kommune nå bryter med noe av det aller viktigste ordningen: Frihet.

– Fjerner man denne friheten går man vekk fra intensjonen bak rettighetsfestingen, sier Kari Kjønaas Kjos.

Må skjerpe seg

I går skrev Handikapnytt om regelen i det nye konsesjonsgrunnlaget for alle som skal tilby BPA i Oslo. Her står det at BPA-brukere må varsle og detaljforberede alle reiser ut over tre døgn minst fire uker i forveien.

Lederen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget reagerte momentant: «Oslo kommune må skjerpe seg», skrev Kari Kjønaas Kjos på Twitter.

Overtramp mot funksjonshemmede

Frp-politikeren er enig med Magnhild Sørbotten i at dette er et dette er et unødvendig grep av Oslo kommune.

– Dere burde spørre kommunen hva som er hensikten deres bak denne bestemmelsen. Da er det det mulig at de svarer at det er de som har ansvaret for tjenesten og derfor må vite hvor dere er og hvor lenge dere er der. Men hvorfor skal de vite det?

Hun mener kommunens regel er stikk i strid med friheten vi som Stortinget ville gi funksjonshemmede gjennom å rettighetsfeste BPA:

– Jeg mener dette viser et ønske til å overvåke, og at det er et overtramp mot funksjonshemmede, sier Kari Kjønaas Kjos.

Tar det opp med helseministeren

Etter at rundskrivet om BPA kom i desember 2015, har Kjos sett seg lei på av at kommunene lager sine egne regler. Hun har derfor bedt helseminister Bent Høie om en gjennomgang.

– Mange kommuner prøver seg på mye rart når det gjelder personlig assistanse. Det er det ikke bare Oslo som gjør. Det virker ikke som de ikke forstår, eller ikke er villige til å forstå, hva denne ordningen er og hvilken frihet den er ment å gi funksjonshemmede. Jeg har derfor varslet departementet og helseministeren om at vi må se på hva vi kan gjøre for å stramme opp kommunene.

Frihet er grunnsteinen

Kari Kjønaas Kjos poengterer at rundskrivet om BPA ikke sier noe om at man må varsle at man skal reise. Dette er fordi det nettopp er frihet som er grunnsteinen i ordningen.

– Vi har brukt lang tid på å utforme et rundskriv som skal gi kommunene gode retningslinjer for å utforme sine BPA-ordninger. Nå vet jeg ikke lenger hvilke virkemidler vi skal bruke for å få dem til å skjønne at dette er et frihetsverktøy og ikke en ordinær omsorgstjeneste. Dette har jeg bedt Bent Høie om å hjelpe meg å finne ut av.

Vil ikke kommentere

Handikapnytt har siden torsdag ettermiddag prøvd å få en kommentar fra Oslos byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen uten å lykkes. Kommunikasjonsansvarlig i Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester, Odd Christian Klafstad, sier dette til Handikapnytt fredag ettermiddag:

– Jeg plukket opp deres sak i går kveld og tok da kontakt med vår helse- og omsorgssjef, Elisabeth Vennevold. Hun har meldt i dag at hun setter en saksbehandler til å se på saken. Da tenker jeg den blir sett nærmere på over pinse. Det er det jeg kan opplyse nå.


SKJERP DERE! Slik reagerte lederen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget da hun så nyheten om reisebegrensningene i Oslo. (Faksimile fra Twitter)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.