Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hardt hjelpemiddel-press

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 09.06.2016 22:25

Tre organisasjoner gjør felles sak for å redde norsk hjelpemiddelformidling fra kommunereformen. Høyres stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen var den første som fikk merke trøkket. Hun avviste at trusselen er reell.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norges Handikapforbund og Unge Funksjonshemmede gjør felles front for å forsvare hjelpemiddelformidlingen i Norge.

Trusselen, slik de tre organisasjonene ser det, er regjeringens forslag om å overlate mer av formidlingen til kommunene, som en del av kommunereformen.

Stå sammen, være tydelige

Torsdag 9. juni la de tre organisasjonene fram et felles, politisk notat der de argumenterer og advarer mot å flytte ordningen til kommunene.

«Hjelpemiddelordningen er truet. Ikke flytt den til kommunene», er tittelen på det politiske notatet, der organisasjonene har samlet en rekke argumenter for hvorfor hjelpemiddelformidlingen skal bevares.

SE VIDEO: HANDIKAPFORBUNDETS FORBUNDSLEDER ARNE LEIN TAR ET OPPGJØR MED HJELPEMIDDEL-RASERING

Hovedkravet i notatet er at hjelpemidler må fortsatt være statlig forankret i folketrygden, og det må fortsatt være organisert som en utlånsordning og ikke som tilskudd til den enkelte.

– I denne saken trenger vi å stå sammen og være tydelige, sa Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO.

Helt uenig i trusselbildet

I paneldebatten under frokostseminaret der notatet ble lansert, var det Bente Stein Mathisen (H) som fikk den ensomme rollen med å representere regjeringspartiene, som er den viktigste skyteskiven for organisasjonenes kritikk.

– Alt er ikke bra i hjelpemiddelformidlingen i dag. Det har jeg lest i Handikapnytt, sa Mathisen med adresse til dem som holder fram dagens system som «best i verden».

Mathisen er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen, og hun avviste at hjelpemiddelformidlingen er truet, slik organisasjonene hevdet.

– Jeg er helt uenig i at hjelpemidlene er truet. De er ikke det. Vi skal ha gode ordninger for dem som trenger det, sa Mathisen.

Men selv om hun gang etter gang erklærte at retten til hjelpemidler skal ligge fast, og at det fortsatt skal være en utlånsordning, sa hun aldri det som organisasjonene hevder er det aller viktigste for å sikre at «verdens beste hjelpemiddelsystem» kan bestå: At finansieringen må være forankret i folketrygden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


MOTBØR: Høyres Bente Stein Mathisen (lengst fra kameraet) erklærte at hun lyttet til signalene og ville ta dem med tilbake til Stortinget.

– Viser liten tillit til kommunene

Heller ikke overfor Handikapnytt etter debatten ville Bente Stein Mathisen gi en slik forsikring. I stedet understreket hun at også kommunene er forpliktet til å oppfylle innbyggernes rettigheter, og at denne forpliktelsen ikke er mindre enn om ordningen ligger i folketrygden.

– Jeg synes organisasjonene viser at de har liten tillit til kommunene, sa Mathisen til Handikapnytt.

Høyre-representanten forsikret imidlertid at hun skulle ta med seg signalene og ønskene tilbake til Stortinget. Hun la vekt på at ingenting er avgjort, og at det uansett bare er store, sammenslåtte kommuner som vil være i stand til å ta et økt hjelpemiddel-ansvar.

– Uegnet for politisk skjønn

I motsetning til Mathisen var stortingsrepresentantene Lise Christoffersen (Ap) og Karin Andersen (SV) krystallklare på at finansiering gjennom folketrygden er avgjørende for å sikre kvalitet og forutsigbarhet i hjelpemiddelordningen.

– Jeg mener at hjelpemidler er uegnet for lokalpolitisk skjønn. Ja, det er nesten så det er uegnet for nasjonalt skjønn også, sa Christoffersen, som også er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen.

Christoffersen trakk linjene bakover:

– Før vi fikk hjelpemiddelsentralene, var hjelpemiddelordningene preget av kaos og tilfeldigheter. Vi skal ikke tilbake dit, fastslo hun.

Karin Andersen har i lang tid vært engasjert i funksjonshemmedes rettighetskamp og mente at hele debatten egentlig er bortkastet tid, rett og slett fordi grunnprinsippene i dagens ordning er så gode som de er.

– Køl på med hjelpemidler

De tre organisasjonene leverer sitt notat om hjelpemidler når regjeringens ekspertutvalg er omtrent halvveis i jobben med å utrede hjelpemiddelfeltet. Lars Ødegård, spesialrådgiver og tidligere generalsekretær i Handikapforbundet er med i ekspertutvalget som representant for brukersiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SAMFUNNSØKONOMI: Lars Ødegård vil ha politikerne til å innse at hjelpemiddelformidlingen sparer samfunnet for store kostnader når den fungerer som den skal.

På frokostseminaret hamret han inn hjelpemidlenes betydning for å møte den varslede eldrebølgen. Han argumenterte for at det er god samfunnsøkonomi og politisk sunn fornuft å satse mer, ikke mindre, på hjelpemidler framover.

LES OGSÅ: LARS ØDEGÅRD VIL IKKE VÆRE BRUKER-GISSEL BLANT FAGEKSPERTENE

Ødegård mener det er avgjørende at politikerne klarer å se hjelpemiddelfeltet som en investering i egenmestring, deltakelse og inkludering, og ikke som en medisinsk utgiftspost.

– Vi vil ikke legge unødig beslag på de varme hendene som trengs for å hjelpe stadig flere gamle og syke. Derfor gjelder det å køle på med hjelpemidler! Det vil forhindre store kostnader på andre samfunnsområder, sa Ødegård.

Må ikke sove i timen

Synne Lerhol er generalsekretær i Unge Funksjonshemmede. Hennes innlegg var et personlig vitnesbyrd om hva en høykompetent, forutsigbar, gratis og ensartet hjelpemiddelordning har betydd for hennes livsutfoldelse, fra tidlig barndom til dags dato.

– Det skal godt gjøres å finne en familie som betaler skatt med større glede enn min, sa Lerhol.

FFO-generalsekretær Lilly Ann Elvestad sier til Handikapnytt at det er svært viktig å holde høyt trykk på argumentasjonen inn mot det politiske miljøet, selv om hun fikk inntrykk av at mange politikere innser betydningen av en god hjelpemiddelordning.

– Vi må være svært tydelige og kan ikke ta sjansen på at de tolker det rett. Vi må ikke sove i timen, sier hun.


HELT AVGJØRENDE: Synne Lerhol forklarte hvordan den norske hjelpemiddelmodellen har gitt henne muligheter til livsutfoldelse, utdanning og arbeid.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.