Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Samler underskrifter for å bevare leirtilbudet på Haraldvangen

Av: Ivar Kvistum
Publisert 11.07.2016 15:48

La oss funksjonshemmede beholde Haraldvangen, krever Morten Lüthcke i et digitalt opprop som i løpet av et par dager fikk over 1500 underskrifter.

Morten Lüthcke fra Oslo har selv mange gode minner fra mange opphold på Haraldvangen i Hurdal. Nyheten om at de nåværende eierne gir opp driften som tilrettelagt leirsted for funksjonshemmede, har gått inn på ham.

KLIKK HER FOR Å LESE NYHETSSAKEN OM AT LEIRTILBUDET BLIR BORTE: SLUTT FOR HARALDVANGEN

– Da jeg leste at tilbudet blir lagt ned, tenkte jeg at her må vi forsøke å gjøre noe. Selv om det allerede er bestemt at driften legges ned, må det kunne gå an å ombestemme seg også, sier Lüthcke til Handikapnytt.

Stor plass i hjertet

Sist gang han selv var på Haraldvangen, var rundt 1980.

– Det er lenge siden nå, men Haraldvangen har en stor plass i hjertet mitt fortsatt. I yngre dager var jeg der på sommerleirer, og flere påsker brukte jeg å være der med foreldrene mine, forteller Morten Lüthcke.

Han er ikke overrasket over at så mange har latt seg engasjere og opprøre av at Haraldvangen skal legges ned.

– Du finner ikke mange steder som er så godt tilrettelagt, og hvor funksjonshemmede og ikke-funksjonshemmede blir så godt integrert med hverandre, sier han.

Misbrukt av fremmedfiendtlige

Eierne tar sikte på å drive Haraldvangen videre som asylmottak. Koblingen har fått mange til å reagere negativt i sosiale medier. Noen har lagt skylden direkte på asylsøkerne selv og på norsk asylpolitikk for at leirtilbudet på Haraldvangen blir borte.

Morteh Lüthcke mener bestemt det er en kortslutning å legge ansvaret på flyktninger og asylsøkere.

– Den opprinnelige tittelen oppropet var «Nei til asylmottak på Haraldvangen». Da jeg ble oppmerksom på at noen brukte oppropet i rasistisk øyemed, valgte jeg å endre tittelen, sier han.

Lüthcke understreker at det er helt galt å legge skyld for det som skjer på flyktninger og asylsøkere.

– Dette handler om at Haraldvangens eiere har søkt UDI om å få drive asylmottak, angivelig fordi det er mer lønnsomt. Men noen vil alltid dra rasismekortet. Det er leit at det blir sånn, men det ser ut til at det ikke er til å unngå, beklager han.

La flyktninger være assistenter

Morten Lüthcke viser til at mange eksisterende asylmottak står tomme eller har mye ledig kapasitet. Det finnes allerede et etablert mottak ikke langt fra Haraldvangen i Hurdal.

– Det må da være lurere å fylle opp de mottakene som allerede er etablert før man legger beslag på et anlegg som er så godt tilrettelagt for funksjonshemmede, sier han.

Lüthcke har imidlertid et konkret forslag til hvordan man kunne løse saken på en god måte for alle parter:

– Hvorfor kan ikke asylsøkerne få jobbe som assistenter på Haraldvangen? På den måten ville kanskje driftskostnadene gått ned, samtidig som det vil være en fin måte å skape integrering på.

Vil feire med Haraldvangkake

Morten Lüthcke har et minne fra en bestemt påske på Haraldvangen. Moren hans hadde for første gang bakt en sjokoladekake i langpanne med kokosstrø på toppen.

I familien diskuterte den skulle hete, og navnet ga seg selv: Haraldvangkake. Dette navnet har den velsmakende sjokoladekakeoppskriften hett siden i Mortens familie.

Den dagen han lykkes med kampen for å redde Haraldvangen, skal han feire med et stort stykke Haraldvangkake!

OPPROPET «LA OSS FUNKSJONSHEMMEDE BEHOLDE HARALDVANGEN» FINNER DU HER (EKSTERN LENKE).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.