Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Røde Kors har plass til alle som vil savne Haraldvangen

Av: Ivar Kvistum
Publisert 12.07.2016 19:34

De gjenværende Røde Kors-feriestedene gjør seg klare til å møte behovet for tilrettelagte leiropphold når Haraldvangen legges ned.

Nyheten om at feriestedet Haraldvangen i Hurdal blir lagt ned, har vakt sterke og svært mange reaksjoner i sosiale medier. Mange frykter at de mister et viktig tilbud om ferieopphold i tilrettelagte omgivelser.

LES FLERE SAKER OM NEDLEGGELSEN AV HARALDVANGEN HER:

SLUTT FOR HARALDVANGEN

SAMLER UNDERSKRIFTER FOR Å BEVARE LEIRTILBUDET PÅ HARALDVANGEN

Tilbudet blir ikke borte

Men nå går de gjenværende Røde Kors-sentrene ut og beroliger:

– Tilbudet om tilrettelagte ferieopphold blir ikke borte selv om Haraldvangen legges ned, sier Gunn Pedersen til Handikapnytt.

Hun er daglig leder ved Heia Merket i Valdres, ett av tre Røde Kors-sentre  som alle tilbyr leiropphold for folk med alle former for funksjonsnedsettelser.

Haraldvangen var også et slikt Røde Kors-senter, inntil det ble overtatt av de ansatte og etablert som eget, privat selskap i 2007.

Tilrettelagt med ledsagere

De tre gjenværende feriesentrene er organisert i et heleid datterselskap Røde Kors: Heia Røde Kors Opplevelser. De tre er Heia Merket i Valdres, Heia Eidene på Tjøme og Heia Haraldvigen utenfor Kristiansand.

Det sistnevnte ligger på en øy, har bare drift i sommersesongen og har begrenset tilgjengelighet for rullestolbrukere.

Men de to andre kan ta imot alle, året rundt, og har like godt tilgjengelighet og tilrettelegging som Haraldvangen, forklarer Gunn Pedersen.

– For dem som nå opplever at de mister tilbudet sitt på Haraldvangen, er det viktig at de får vite at det fortsatt finnes steder som driver på samme måte og som kan gi tilsvarende tilbud. Vi har rom, bygninger og uteområder der alt er på plass av tilrettelegging og ledsagertjenester, sier hun.

Vanskelig marked

Heia – Røde Kors Opplevelser ønsker nå å komme i dialog med funksjonshemmedes organisasjoner for å nå ut til dem som har hatt tilbud på Haraldvangen.

– Vi har kapasitet og jeg tror vi skal klare å møte det økte behovet, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


TAR IMOT: Gunn Pedersen er daglig leder ved Heia Merket i Valdres og er klar til å ta imot dem som sier de vil savne Haraldvangen. (Foto: Røde Kors-senteret Merket)

Hun understreker at tilrettelagte ferietilbud er et vanskelig marked å drive i. Selv om Røde Kors er eier, står sentrene helt på egne bein økonomisk og må supplere med annen virksomhet enn ferietilbud for funksjonshemmede – som konfirmantleirer og idrettssamlinger – for å få driften til gå rundt. Haraldvangen har operert i det samme markedet, og måtte til slutt gi seg.

– Det er virkelig trist at Haraldvangen blir borte, for det er behov for disse stedene i Norge, understreker Gunn Pedersen.

Ut av komfortsonen

Både Heia Merket og Heia Eidene tilbyr en lang rekke aktiviteter og naturopplevelser.

Merket, som ligger i Tisleidalen på Golsfjellet, kan by på kanopadling, klatring, gårdsbesøk, turer til jettegrytene og mye annet. Eidene ligger på Tjøme er naturlig nok mer orientert mot båt- og strandliv.

– Utfordringen for oss som driver slike feriesteder, er alltid å legge opp et program som passer til de gjestene vi har. Vi legger til rette for alle, og vi synes det er viktig at deltakerne får noen nye utfordringer og kommer seg litt ut av komfortsonen, sier Gunn Pedersen, daglig leder på Heia Merket.

KVELDSSTEMNING: Feriesentrene til Røde Kors legger til rette for alle. Bildet viser en fin sommerkveld i Valdres. (Foto: Røde Kors-senteret Merket)

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.