Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Veronicas kamp for sønnen kan hjelpe andre unge på sykehjem

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 05.09.2016 13:45

Avtalen med kommunen som mor og verge Veronica Sørlie har kjempet fram for sønnen Terje, er så god at den skal brukes til å hjelpe andre i samme situasjon.

I juni ble hele Norge kjent med Terje Sørlie Skaug fra Nittedal. I et nødrop på Facebook fortalte 34-åringen om hvordan han var plassert på Døli pleie- og omsorgssenter blant demente og gamle.

Terje fortvilte fordi han mente han ikke fikk det han trengte av trening og fysioterapi etter det kraftige hjerneslaget som rammet ham i 2011.

LES TERJES BREV OM SIN EGEN SITUASJON I ROMERIKES BLAD (EKSTERN LENKE)

Terjes drøm er å bo i egen bolig og en dag kunne holde rundt datteren sin igjen. Men for å kunne komme dit, må han ha mye mer opptrening enn han får.

Aviser og tv fulgte opp saken. Gjennom sommeren ble Nittedal kommune satt under sterkt press.

Løfte på løfte

Men Terjes mor og verge, Veronica Sørlie, hadde allerede kjempet i mange år for at sønnen skulle få et bedre tilbud.

– Det har vært masse møter, med løfte på løfte, uten at noe har skjedd. I hele 2015 fikk Terje bare 15 timer med fysioterapi til sammen, forteller Veronica.

Det var først da mediene tok tak i Terjes Facebook-innlegg at saken begynte å bevege seg for alvor.

Samarbeidsavtale med kommunen

Mandag 29. august kom løsningen. Da var Veronica invitert til rådhuset i Nittedal for å signere en egen samarbeidsavtale med kommunen.

Avtalen slår fast målet om at Terje skal få etablere seg i egen bolig. Den fastslår at Terje skal få det fysioterapi-tilbudet han har behov for, og beskriver detaljert hvordan dette tilbudet skal følges opp.

Avtalen beskriver også rutiner for samarbeid og dialog mellom kommunen, Terje og Veronica.

– Jeg er veldig glad for at vi har funnet en løsning, selv om det aldri hadde kommet i stand uten alt presset utenfra. Nå håper jeg andre pårørende til unge sykehjemspasienter kan slippe det jeg har opplevd, sier Veronica Sørlie.

LES OGSÅ: ANITA (21) PLASSERT PÅ SYKEHJEM

Hun beskriver hvor tungt det er å kjempe for sine nærmeste i en situasjon der du er sårbar.

– Det burde vært et system der noen er der for å rettlede og hjelpe pårørende, sier hun.

Avtalen er et skoleeksempel

Roger Amundsen er leder i Landsforeningen For Slagrammede, tilsluttet Handikapforbundet. Han har bistått Veronica og Terje i prosessen fram mot å få på plass en samarbeidsavtale med Nittedal.

– Jeg har aldri sett en så god avtale, og jeg kommer til å bruke den for alt den er verdt i liknende saker i fremtiden. Den viser hva som er mulig å få til og vil gjøre det lettere å få gjennomslag i andre saker, sier Roger Amundsen.

LES MER OM ROGER AMUNDSENS STERKE ENGASJEMENT I DETTE INTERVJUET: ROGER TAR ALLTID TELEFONEN

Han mener avtalen er et skoleeksempel i hvordan slike konflikter kan løses. For dessverre er Terjes sak langt fra enestående.

– Når det gjelder unge slagpasienter, eller andre diagnoser, ser vi at det svikter over hele landet. De unge blir behandlet som om de skulle være nittiåringer. Behovene deres blir ikke møtt. Akkurat nå arbeider vi i LFS med en helt parallell sak i Oslo, forklarer Roger Amundsen.

Han er full av lovord til Veronica Sørlie som har klart å stå i kampen for sønnen hele veien.

– Veronica viser andre pårørende at det gjelder ikke å gi opp. Men det krever styrke. Jeg er stolt av henne. Og jeg er stolt av oss i LFS som har vært med på å finne en løsning, sier Amundsen.

Trygghet og tydelighet

Ordfører i Nittedal, Hilde Nysten Thorkildsen (Ap) er godt fornøyd med at saken har funnet en løsning. Hun understreker at det hele tiden har vært kommunens hensikt at Terje skal få behandling.

Men hun innser at kommunen ikke har vært god nok til å se Terje og Veronicas behov.

– Nå har vi lagd en avtale som er tindrende klar på at Terje skal få all den hjelpen han har krav på. Avtalen gir trygghet, tydelighet og mindre byråkrati, sier ordføreren.

Hun beskriver saken som svært lærerik.

– Unge pasienter har helt andre behov enn de som normalt er på sykehjem. Dette er veldig krevende, ikke bare for Nittedal, men alle kommuner som møter en slik utfordring. Vi har lært mye av dette, og vil selvfølgelig dele våre erfaringer med andre kommuner, sier Hilde Nysten Thorkildsen.

Nittedal kommune får skryt av LFS-lederen:

– All ære til kommunen som har lyttet og forstått at det må endringer til. Nå må vi la dem få arbeidsro til å få ting på plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


LANG KAMP: Veronica Sørlie har kjempet lenge for at sønnen Terje skal få det behandlingstilbudet han trenger. Nå føler hun at hun endelig kan senke skuldrene og få tid til å være mor, ikke bare verge. (Foto: Privat)

Ro til å være mor

Veronica Sørlie er veldig glad for hjelpen hun har fått fra Roger Amundsen i Landsforeningen for Slagrammede. Nå kan hun senke skuldrene litt, men at hun alltid vil følge opp Terje.

– Jeg håper jeg får ro til å være mer mor også, ikke bare måtte slåss hele tiden, sier hun.

Mens Veronica Sørlie snakker, kommer det inn en tekstmelding fra Terje. Han kommuniserer best skriftlig, og helst med en solid dose humor:

«Takk for hjelpen. Det har vært en laaaaang vei, men det gikk. Det eneste som ikke går, er jeg. Men det skal jeg. Jeg er like sta som deg.»

LES OGSÅ: TVUNGET TIL Å SYNGE BARNESANGER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.