Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Video: Hilde Sofie tester en Puma

Av: Bjørn Kollerud Foto: Tore Fjeld
Publisert 12.09.2016 12:54

Hilde Sofie Nilsson (26) fikk et førsteinntrykk av Navs nye førstevalg blant elektriske rullestoler, Puma 40. Se hvordan det gikk i denne videoreportasjen.

Tilfredsstiller Navs nye listetopp, Puma 40, smak og forventninger hos erfarne brukere av elektriske rullestoler? Handikapnytt inviterte til prøvetur i hinderløypa med den forventede «bestselgeren».

Puma 40 fra Sunrise Medical er nå Navs nummer 1-stol i to av de mest brukte kategoriene: Elektrisk rullestol med motorisert styring for begrenset utendørs bruk for voksne, og med elektriske setefunksjoner.

Framhjulsdrift og bakhjulsdrift

Stolen er førstevalg både kategorien for framhjulsdrift og bakhjulsdrift. Dette er mulig fordi den kan leveres i to versjoner, men med samme seteløsning.

Det betyr at Puma 40 er førstevalget til å bli vurdert i svær mange tilfeller når noen trenger ny stol.

Foreløpig er Pumaen såpass ny at det foreløpig er et begrenset antall brukere som har personlig erfaring med den.

Handikapnytt inviterte derfor et bredt sammensatt brukerpanel til en uhøytidelig seanse med testing og synsing i utendørsomgivelser på testbanen ved Hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus.

Savnet designgrep

Først ut er Hilde Sofie Nilsson (26), som til daglig benytter en Permobil C500.  Hun velger en bakhjulsdrevet versjon av Pumaen:

– Jeg betrakter en rullestol som et par sko. De skal ikke bare passe foten, men også se kule ut. Jeg må nok si at jeg ikke føler at utseendet fullt ut matcher mine krav til design, for å si det sånn, humrer hun.

Når Hilde Sofie tester kjøreegenskapene reagerer hun på treg respons fra stolen. Det er uvant.

– Litt for soft innstilling. Den øker gradvis på i fart og bremser også langsomt, det er uvant. Den må liksom «tenke litt» før noe skjer. Jeg er vant til hundre prosent on–off. Man må venne seg til knappene, men det var kult med turteller, oppsummerer hun med blikket vent mot Nav-rådgiver Dan Sverre Karlsen.

– Denne stolen har et soft standardoppsett, men kjørestilen kan programmeres så den passer hver enkelt bruker. Vi skreddersyr løsningen individuelt for hver enkelt bruker, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INNSTILLINGSMULIGHETER: Rådgiver Dag Sverre Karlsen ved Nav Hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus forklarer Hilde Sofie Nilsson hvordan Puma-stolen kan programmeres til myk eller kontakt kjørestil.

Gode dekk

Etter prøveturen satt Hilde Sofie igjen med et positivt inntrykk, ikke minst etter å ha opplevd hvordan stolen – med de gode dekken – tar seg fram opp sleipe gressbakker.

– Det var morsomt å prøve en stol jeg ikke har vært borte i og som er veldig annerledes enn min Permobil. Totalinntrykket er bra, og hadde nok blitt enda bedre hvis stolen hadde vært programmert til min kjørestil, oppsummerer hun.

Hele testen og mer om Puma 40-stolen leser du i Handikapnytt 04/2016. Bladet i elektronisk versjon finner du her.

Vil du motta Handikapnytt i posten seks ganger i året, med flere reportasjer om nyttige hjelpemidler?

KLIKK HER FOR Å MELDE DEG INN I NORGES HANDIKAPFORBUND.

KLIKK HER FOR Å BESTILLE ET ABONNEMENT. Det koster 300 kroner i året.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.