Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Passivt, puslete og grått

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.10.2016 21:29

Handikapforbundets leder Arne Lein er svært skuffet over det han mener er et statsbudsjett uten ambisjoner på funksjonshemmedes vegne.

– Dette er et grått og kjedelig budsjett. Her er ingen satsinger som kan bidra til å løfte levekårene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Det sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund til Handikapnytt etter at han har brukt torsdagen til å gjennomgå budsjettforslaget som ble lagt fram av finansminister Siv Jensen.

LES FLERE SAKER OM STATSBUDSJETTET:

VIDEREFØRER BOSTØTTE-SKJERMING

DRAHJELP TIL FORELDRE MED ALVORLIG SYKE BARN

MER TIL TOLKEHJELP OG FUNKSJONSASSISTANSE

På forhånd hadde regjeringen forsøkt å skape begeistring rundt den lenge etterlengtede opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering. Gjennom en svært offentlig «budsjettlekkasje» ble hovedtrekkene i planen presentert av helseminister Bent Høie allerede i forrige uke.

Men når alle enkelthetene rundt planen er offentliggjort, er forbundsleder Lein alt annet enn imponert:

– Jeg hadde sett for meg en kraftig satsing på rehabilitering. Men dette er for puslete, i hvert fall når vi ser på den økonomiske siden av det, sier Lein.

Han viser til at reformen i realiteten er finansiert av brukerne selv, siden mye av pengene hentes ved å fjerne den såkalte diagnoselista som til nå har gitt mange kronikere rett til fri fysioterapi.

Lein mener også at den faglige siden av rehabiliteringsplanen er for smal.

– Planen har et for snevert helsefokus i synet på rehabilitering. Områder som skole, arbeid, fritid og kultur mangler helt, sier han.

Lar mulighetene gå fra seg

På område etter område mener Arne Lein at regjeringen lar mulighetene løpe fra seg til å gi funksjonshemmede et løft. Kampen for et tilgjengelig Norge er ett av dem:

Selv om man sier at universell utforming er viktig, bruker regjeringen få eller ingen aktive virkemidler som kan bringe Norge nærmere målet om å være et tilgjengelig samfunn for alle.

– For eksempel har man satt av 650 millioner kroner i en virkemiddelpakke som skal få fart på sysselsettingen i områder som er rammet av krisen i oljenæringen. Der kunne regjeringen ha stilt betingelser om at tiltak må skape bedre tilgjengelighet for  å få penger fra denne pakka. Men de sier ingenting om det og lar muligheten gå fra seg.

Etterlatt på sysselsettingsperrongen

Regjeringen har lagt fram flere tiltak som skal bidra til å øke sysselsettingen blant utsatte grupper, enten det er ungdom som har falt ut av skolen eller nyankomne flyktninger.

– Men det er ingen nye tiltak som skal øke sysselsettingen blant funksjonshemmede, beklager Lein.

Svært få lyspunkter

Forbundslederen avviser at han bedriver forutsigbar svartmaling på autopilot, slik man alltid kan forvente av dem som representerer interessegrupper eller opposisjon, nærmest uansett.

– Det finnes lyspunkter, innrømmer Lein og viser til blant annet forslag om mer funksjonsassistanse, mer tolking for døvblinde og mer til forsøksordning med en statlig transporttjenester.

Men:

– Det er lenge siden jeg har sett et statsbudsjett med så lite satsing på funksjonshemmedes levekår. Budsjettet innebærer svekkelser på en rekke felt og i beste fall status quo for målgruppa vi i Norges Handikapforbund representerer.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.