Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Derfor vil Erna fjerne diagnoselista

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 20.10.2016 12:07

Lista over sykdommer og skader som gir rett til fri fysioterapi, er gammeldags og urettferdig, mener statsminister Erna Solberg.

Det har vakt sterke reaksjoner at regjeringen i statsbudsjettet ønsker å kutte ut den såkalte diagnoselista som gir rett til fysioterapi uten egenandeler for kronikere som er omfattet av de om lag 100 oppførte diagnosene.

Les mer om kuttet av diagnoselista her: – KRONIKERE MÅ BETALE REGNINGEN

Handikapnytt møtte statsminister Erna Solberg på Ulobas BPA-konferanse i forrige uke. Der snakket hun varmt om å skape frihet og valgmuligheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Økonomisk handlefrihet

Handikapnytt viste til at mange funksjonshemmede sliter med stadig økte egenandeler og andre kostnader og spurte Solberg:

– Hvilken plass har økonomisk handlefrihet i det frihetsbegrepet du snakker om?

Statsministeren svarte med å gi en begrunnelse for hvorfor regjeringen har valgt å kutte ut diagnoselista

– Det har vært litt tilfeldig hvem som har stått på den listen. Det har vært mange gamle diagnoser, mens nye diagnoser ikke har støtt der. Alle med fibromyalgi, for eksempel, har måttet betale 2670 kroner. Nå senker vi egenandelen for alle, og barn slipper egenandel, sier Erna Solberg.

Hun viser også til opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering. Kommunene tilføres 200 millioner kroner for å kunne gi et bedre tilbud.

Mer rettferdig system

– Jeg skjønner at noen reagerer når det har hatt noe som har hatt noe som har vært helt gratis. Men det vi gjør, er å lage et mer rettferdig system. Det er mange kronikere som ikke har stått på diagnoselista. Og de får lavere egenandel enn før.

– Flere organisasjoner har svart på det ved å kreve at flere diagnoser må inn på lista?

– Det er slik at jevnt over i Norge har vi et egenandelsystem. Og når vi senker egenandelene, blir det mindre å betale for alle. Men man kan selvfølgelig ha en ønskeliste om at alt skal være gratis i norsk helsevesen. Men det er det ikke. Egenandeler har vi, men nå senker vi egenandelstaket.

Se video fra Erna Solbergs tale på landsmøtet i Norges Handikapforbund i fjor: ERNA HYLLET LIKEMANNSARBEIDET


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.