Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nå kommer snu-rektangelet

Av: Ivar Kvistum
Publisert 11.11.2016 14:50

Bare to år etter at kampen om snusirkelen ble vunnet forrige gang, vil kommunalminister Jan Tore Sanner innføre en ny standard: et snu-rektangel. SAKEN ER OPPDATERT MED EN RETTELSE.

Det er en uttalt politisk målsetting for den blå-blå regjeringen å gjøre det enklere, mindre byråkratisk og billigere å bygge boliger i Norge.

Dette har satt kravene til tilgjengelighet under press, siden flere store boligprodusenter hevder at de bidrar til å gjøre boliger dyrere.

Nå har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sendt på høring et forslag til ny byggteknisk forskrift.

Den får navnet Tek17. Forskriften etterfølger Tek10, og skal etter planen gjelde fra 1. juli neste år.

Rektangel

I forslaget ønsker Sanner å gjøre det mulig å bygge boliger med et snu-rektangel på 1,30 meter x 1,80 meter. Dette skal være et valgfritt alternativ til den kjente snusirkelen med diameter på 1,50 meter.

I en tidligere versjon av saken oppga vi feil lengdemål på rektangelet. Det riktige er altså 1,80 meter, ikke 1,70 som vi skrev.

Snuarealet skal gjøre det mulig å manøvrere en rullestol i de ulike rommene i boligen.

Forrige gang den berømte sirkelen var gjenstand for politisk kamp, kjempet byggeindustriens lobbyister for å redusere den til 130 cm.

– Jeg er forundret over at regjeringen tar debatten om snusirkelen opp igjen når den ble så tydelig parkert for to år siden, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, til Handikapnytt.

Les mer om den forrige snusirkel-kampen her: SNUSIRKELEN BESTÅR

Skal funke for ni av ti

Direktoratet for byggkvalitet har utarbeidet den nye forskriften. I høringsnotatet heter det:

«Forsøkene viser at et snurektangel med denne størrelsen, er egnet til å snu på for inntil 90 prosent av brukere i manuelle og elektriske rullestoler som ikke er ledsagerstyrte. Brukergruppen med store rullestoler med ledsager har også utfordringer med snusirkel med diameter på 1,50 meter. Endringen foreslås i bygning med boenhet, der ledsagerstyrte rullestoler ikke inngår i dimensjoneringsgrunnlaget.»

Fullskalaforsøk

Forsøkene det vises til, er utført ved Norsk forskningslaboratorium for universell utforming, ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets avdeling i Gjøvik.

Her har forskere testet i full skala hvor store arealer rullestolbrukere flest trenger for å snu.

Og de mener å ha oppdaget at man aldri snur en rullestol i en sirkel, men snarere et rektangel.

Forsøkene, som ble gjennomført i 2014, viste at de aller fleste klarte å snu greit hvis de hadde en bredde på 130 centimeter.

Men de samme forsøkene viste også at man trengte en lengde på 180 centimeter for å kunne snu.

Dette er fordi man alltid trenger litt plass for å komme i gang med snuoperasjonen, ifølge Gjøvik-forskernes rapport, som ble utført på oppdrag for Direktoratet for byggkvalitet.

Klikk her for å lese mer om snusirkel-forskningen i Gjøvik: MENER 130 CM ER NOK SNUPLASS

Vil granske forskningen

Forbundsleder Arne Lein ønsker å se nærmere på forskningsfunnene om snuareal før han trekker absolutte konklusjoner om innholdet i Tek17-forskriften.

– Vi registrerer at de påstår at snu-rektangelet er like effektivt som snusirkelen. Vi må undersøke hvilke premisser som ligger til grunn. Blant annet må vi se på hvilke rullestoler som er brukt i forsøkene.  Er det stoler som vi kan forvente at folk bruker inne? spør Lein.

Redusert sirkel i studentboliger

Forskriftsforslaget inneholder også flere andre grep som berører tilgjengeligheten i nye boliger:

I studentboliger foreslår Sanner å redusere rullestolsirkelen fra 1,5 meter til 1,3 meter.

I boliger med mer enn én balkong eller terrasse, skal kravet om tilgjengelighet bare gjelde for den ene.

Sanner lufter også et forslag om å redusere kravet til antallet tilgjengelige småleiligheter.

I dagens regelverk heter det at halvparten av alle boliger under 50 kvadratmeter skal bygges med full tilgjengelighet. Han «ber om tilbakemelding på» om denne andelen kan reduseres til 40 prosent av småleilighetene.

Bedre og billigere, sier Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister håper at endringen vil gi bedre og billigere boliger.

– Vi foreslår løsninger som gjør at særlig små boliger kan planlegges mer fleksibelt og få bedre romløsninger. Dermed kan boligene bli både bedre og rimeligere, sier Sanner i en pressemelding.

Beregninger fra selskapet AS Bygganalyse viser at forenklingsforslagene i forslaget til Tek17 skal redusere byggekostnadene per bolig med mellom 100 000 og 130 000 kroner.

– Jeg håper mest mulig av besparelsene kommer innbyggerne til gode, uttaler Sanner.

Frykter forvirring

Arne Lein merker seg regjeringens ambisjon om å gjøre byggereglene enklere, men er ikke overbevist.

– Er det virkelig en forenkling at de innfører valgfrihet mellom flere standarder? Faren er at det heller skaper forvirring, sier NHF-lederen.

Høringsnotatet om Tek17 finner du her (ekstern lenke).

Vil du ha magasinet Handikapnytt hjem i postkassa?

Klikk her for å tegne et abonnement. Det koster 300 kroner for seks utgaver i året.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.