Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Så ofte lenker avisene deg til rullestolen din

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 18.01.2017 11:21

Journalist-klisjéen «lenket til rullestolen» er for mange selve symbolet på stakkarsliggjøringen av funksjonshemmede i mediene. Handikapnytt har prøvd å telle hvor ofte uttrykket er brukt.

Ifølge medieovervåkningstjenesten Retriever ble frasen «Lenket til rullestolen» brukt til sammen 224 ganger i de avisene og tidsskriftene som er registrert i tjenesten i løpet av de fem årene fra 2011 til 2015. 

Ved å ta noen stikkprøver i Retriever finner vi eksempler på hvordan journalister bruker begrepet.

«… lenket til rullestolen etter at ryggoperasjonen i Namsos gikk galt», skriver Trønder-Bladet om en mann 22. juni i år.

«Sju år etter en dramatisk fallulykke, er (mann, 39) innforstått med at han er lenket til rullestolen resten av livet», melder Fredriksstad blad 17. september 2011.

«(Han) er selv lenket til rullestolen, men tenker med gru på de som er mindre ressurssterke», står det på forsiden av Sunnmørsposten 29. desember 2012.

«Festen fikk en brå slutt da (kvinne) ramlet i golvet med hodet først under en fest i april. Ulykka medførte to brudd i nakken og 23-åringen har siden da vært lenket til rullestolen», skriver Rana Blad 12. oktober 2013.

«En ung mann på terskelen til voksenlivet, sprek og fysisk aktiv som få, ble med ett lenket til rullestolen», melder Tidens Krav 13. desember 2014.

«Han er en av dem som brukte Blåenga mye før han ødela seg og ble lenket til rullestolen», rapporterer Østlendingen 15. Januar 2015

Stolen er et frigjøringsverktøy

Generalsekretær i Unge Funksjonshemmede, Synne Lerhol mener «lenket til rullestolen» skaper et uriktig inntrykk av hvordan det er å være rullestolbruker.

Da hun holdt innlegg under presentasjonen av FFO, NHF og Unge Funksjonshemmedes notat om hjelpemiddelpolitikk i fjor, sa hun:

– Man er kun lenket til rullestolen om noen har satt håndjern på den. For oss som har ergonomisk tilpassede puter, er stolen det viktigste frigjøringsverktøyet man kan få.

LES OGSÅ: DERFOR FÅR DU IKKE KALLE MEG VANFØR

Til Handikapnytt utdyper Lerhol hvorfor en slik begrepsbruk blir feil.

– Rullestolen er frigjørende. Om man har en sterk bevegelseshemning er alternativet mye verre. Det er passiviserende å være begrenset til kun sin egen seng og eget hjem. Om behovet for stol melder seg i en senere alder, må vi likevel kunne anerkjenne at overgangen fra gående til sittende kan være krevende. Men livet med stolen er like fullt bedre enn et liv uten stol, om behovet er der.

– Begrep som dette tar fra stolen mye av æren den fortjener for at så mange lever aktive, meningsfulle og verdige liv, legger generalsekretæren til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


PRESSENS LENKER: I journalistspråket blir personer fortsatt lenket til rullestolene sine. (Illustrasjon: Tine Svae, Svovel)

En vekker

Professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Elisabeth Eide, la i 2014 frem rapporten «Fremstillingen av personer med nedsatt funksjonsevne i mediene». Hun håper den førte til endringer av omtalen av funksjonshemmede.

– Undersøkelsen og boken som ble publisert i 2014, var basert på medieoppslag i en rekke aviser i årene 1993, 2003 og 2013. Den er ikke oppdatert, men jeg håper virkelig den var en vekker, siden den både viste en nedgang i dekningen og at mediehusene og journalistutdanningene i liten grad tar temaet på alvor, sier Eide.

Et tegn på at norske medier fremdeles har stort endringspotensial, er den svært labre interessen de viste for å dekke Paralympics i Rio, mener Eide.

SE VIDEOREPORTASJE: SUNNAAS STILLER UT HANDIKAPNYTTS PARALYMPICS-BILDER

Advarer mot lenking

Men selv om flere medier fremstiller funksjonshemmede på en uheldig måte, påpeker Eide at ikke alle treffene vi får i vårt søk i Retriever er negativ omtale.

– En del av disse omtalene er brukt på den samme måten som før, tross gjentatte protester fra funksjonshemmedes organisasjoner. Men en del av treffene er også oppslag der individer som blir intervjuet, advarer mot bruken av dette begrepet, sier Elisabeth Eide til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Ett eksempel på en slik protest, som også teller på Handikapnytts søk, er dette hjertesukket fra anonym innsender til «Klar Melding»-sidene i Romerikes Blad 21. Oktober 2014.

«Et hjelpemiddel: Når det er så mye snakk om at folk med mørk hud ikke vil kalles neger – kan vi som bruker rullestol få slippe å høre at vi er lenket til rullestolen? Takk.»

LENKET TIL RULLESTOLEN

Bruken av begrepet «lenket til rullestolen» i norske medier fordeler seg slik, ifølge Retriever:

2011: 40 ganger
2012: 62 ganger
2013: 36 ganger
2014: 32 ganger
2015: 54 ganger

LES OGSÅ: – POLITIET KLARER IKKE FORESTILLE SEG AT NOEN KAN HATE FUNKSJONSHEMMEDE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.