Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Personløftere og trappeheiser kan bli kommunens ansvar

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 06.02.2017 19:09

Trusselen mot hjelpemiddleformidlingen er ikke over med dette, understreker Lars Ødegård, som har representert brukersiden i Hjelpemiddelutvalget. Her forklarer han hvordan han og utvalget har arbeidet.

Mandag ble rapporten til Hjelpemiddelutvalget lagt fram. I dette videointervjuet med Handikapnytts redaktør Ivar Kvistum forklarer Lars Ødegård hva utvalget har tenkt. Og han oppfordrer til fortsatt årvåkenhet for retten til hjelpemidler.

– Organisasjonene må fortsatt være på vakt, sier Ødegård.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie gir også sine første kommentarer til rapporten hun nettopp er blitt overrakt.

Fastmontert ut av Folketrygden

Om regjeringen følger rådet til flertallet i Hjelpemiddelutvalget, blir det opp til kommunen og Husbanken om du får installert personløfter og trappeheis hjemme hos deg selv.

Fastmonterte hjelpemidler skal nemlig ut av Folketrygden og hjelpemiddelsentralene.

Dette er blant forslagene i rapporten som Hjelpemiddelutvalget presenterte for arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mandag 6. februar.

Annen type rettighet

Utvalgsleder Arild Hervik, som deltok på presentasjonen på Skype fra Molde, understreket at utvalget anbefaler en videreføring av hovedprinsippene i dagens hjelpemiddelformidling, der den enkeltes rett til hjelpemidler er forankret i Folketrygden.

Les mer om utvalgslederen her: PROFESSOR MED RULLESTOL SKAL LEDE HJELPEMIDDELUTVALGET

Men når det gjelder fastmonterte hjelpemidler hjemme mener han, med flertallet, at ansvaret bør overføres til kommunen og Husbanken.

Handikapnytt spurte utvalgslederen hvordan man med et slikt system vil være sikret retten til utstyr man trenger. Hervik svarte:

– Man vil fortsatt ha en rettighet, men det vil være en annen type rettighet med husbanken og kommunen enn den man har i dag. Ingenting tyder på at den enkelte får et lavere tilskudd i et nytt system. Da vil det ikke lenger være utlån, men noe man eier. Og det vil styrke husets verdi, sa Hervik.

Og han la til:

– Vi skal ikke undervurdere kommunenes rolle når det gjelder å avveie ulike hensyn innenfor sine økonomiske rammer. Dette er hjelpemidler som vil bli priortert høyt også om kommunen får ansvaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)​


SIKRE RETTIGHETER: Statsråd Anniken Hauglie ble overrakt Hjelpemiddelutvalgets rapport mandag. Utvalgets leder Arild Hervik (bak) var forhindret fra å være til stede og presenterte innholdet via Skype fra Molde.

Fryktet «kommunalisering»

Utvalget vil gi kommunene et større ansvar for formidlingen av det som kalles «enkle og høyfrekvente» hjelpemidler. Men flertallet ønsker at finansieringen også av denne typen hjelpemidler skal forbli statlig.

På dette området sier altså utvalgets flertall det mange organisasjoner av funksjonshemmede har håpet.

Funksjonshemmedes organisasjoner har ventet med stor spenning på anbefalingene fra Hjelpemiddelutvalget, som ble oppnevnt av den forrige arbeids- og sosialministeren, Robert Eriksson.

Mange har frykter at regjeringen ønsker å overføre større deler av hjelpemiddelfeltet til kommunen. Dermed, frykter blant andre Handikapforbundet, blir det opp til kommunal økonomi og lokale prioriteringer i hvilken grad den enkelte får tilgang på de hjelpemidlene de trenger.

Du leser mer om Hjelpemiddelutvalgets rapport og reaksjonene på den i årets første utgave av Handikapnytt på papir, som publiseres 23. februar.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.