Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bygger flere handikap-celler

Av: Ivar Kvistum
Publisert 26.02.2017 19:00

Nå skal det bli enklere for straffedømte med nedsatt funksjonsevne å sone i norske fengsler.

På Ullersmo landsfengsel i Akershus og Eidsberg fengsel i Østfold bygge det nå fire nye fengselsceller som skal være spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede fanger.

Det er Journalen – nettavis lagd av journaliststudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus – som melder dette.

KLIKK HER FOR Å LESE JOURNALENS ARTIKKEL (EKSTERN LENKE).

De nye cellene på Ullersmo skal stå klare i løpet av de kommende fire månedene.

Rullestolbruker venter på å sone

Manglende tilgjengelighet i norske fengsler har blant annet rammet en 29 år gammel mann har ventet i åtte år på å få sone en dom for uaktsomt bildrap og andre lovbrudd.

Årsaken er at Kriminalomsorgen ikke klarer å legge til rette for ham, siden han er rullestolbruker og lam fra nakken og ned, melder NRK.

KLIKK HER FOR Å LESE NRKs SAK (EKSTERN LENKE).

Nå krever advokaten hans, Audun Helgheim, at han må benådes hvis han ikke snart får mulighet til å sone straffen.

Ombudet krever tiltak

Journalen skriver at Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har utarbeidet en rapport om soningsforholdet til utsatte grupper i fengsel.

Her blir det særlig pekt på rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevnes i forbindelse med soning i norske fengsler.

«Staten har plikt til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å sikre, verne og fremme menneskerettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne», heter det fra rapporten.

Forskningsstiftelsen Fafo har tidligere avdekket uverdige forhold for funksjonshemmede som soner i norske fengsler.

Bevegelseshemmede stenges ute fra aktiviteter som skal bidra til rehabilitering, som for eksempel trenings- og skoletilbud, fordi bygningene er utilgjengelige.

Noen må også sone i fengsler med høyere sikringsnivå enn det de er dømt for skulle tilsi, fordi det er det eneste stedet der bygget er godt nok tilrettelagt.

LES OGSÅ: UVERDIG I FENGSEL


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.