Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Protesterer mot freakshow-stempel
Deltakere i TV-programmet «Ingen grenser» går ikke med på at de er deltakere i et «freakshow».
Tre av deltakerne i årets sesong, Eirik Vaule Røisland, Sareng Amini og Hanne Enerhaugen, hadde møtt fram for å si sin mening i debatten om «Ingen grenser» og andre realityprogrammer om funksjonshemmede på TV.
Debatten, som samlet rundt 60 personer, ble arrangert av BPA-samvirket Uloba på konsertstedet Rockefeller i Oslo tirsdag 3. desember. Begivenheten ble direkte tv-overført både på Ulobas egne nettsider og på VG-TV.
– Et freakshow
I debatten hevdet politisk leder i Uloba, Ann Kristin Krokan, at «Ingen Grenser» er et freakshow. Dette har synet har hun også argumentert for i en kronikk i VG (ekstern lenke).
Fra scenen sa Krokan:
– Med bølger av programmer med funksjonshemmede som «Ingen grenser», «Grenseløs kjærlighet» og «Himmeljegerene» blir TV2 en freakshow-vert som har valgt deltagere ut i fra snevre forestillinger om tradisjonelle funksjonshemninger. De skulle hatt med folk med isjias og allergi også.
Underholdning, ikke politikk
Meddebattant og professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, var ikke enig med Krokan.
– Funksjonshemmede må være mer synlig også i media. Hvorfor skal ikke funksjonshemmede også få ta del i den norske naturen som nasjonalfelleskap? «Ingen grenser» er jo først og fremst et underholdningsprogram, og da må vi ta det for det det er. Det er ikke en plass der man skal drive politisk påvirkning.
Gripe mulighetene
Krokan gjentok flere ganger i debatten at hun mener mediene burde la funksjonshemmede påvirke mer politisk i mediene, ikke bli brukt i reality.
Professoren er uenig og sa at vi må gripe de mulighetene vi får.
– Når så mange så første sesong av «Ingen Grenser» burde handikaporganisasjonene grepet muligheten og laget politiske saker av det. Men i stedet sitter man her og klager over at et realityprogram ikke er noe annet enn det er, sa Jostein Gripsrud.
Fri vilje
I salen satt standup-komiker Sebastian Tjørstad. Han lot seg irritere av freakshow-stempelet som Ann Kristin Krokan ga realityserier med funksjonshemmde deltakere.
– Man kan ikke tvinge enkeltindividet til å gjøre noe det ikke vil. Alle som har meldt seg på disse programmene, gjør det av fri vilje og er klar over at det er et underholdningsprogram, sa Tjørstad.
LES OGSÅ: VERDEN FOR SINE FØTTER
Selv er han som selv er med i den nye programserien «Grenseløs kjærlighet» på TV2. Den skal følge personer med synlige og usynlige funksjonsnedsettelser som søker kjæreste.
– Vårt eget valg
I panelet satt også nestleder i Norges Handikapforbund, Toril Heggen Munk. Tjørstads innspill fikk henne til å bli ivrig:
– Jeg har sett mye rart på TV, alt fra strikkeprogram til Hurtigruta, og jeg har ledd mye av deltagerne i «Paradise Hotel». Hvorfor kan vi ikke le med og av funkiser i et underholdningsprogram? spurte hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
HEFTIG DEBATT: Politisk leder i Uloba, Ann Kristin Krokan (til venstre), Toril Heggen Munk i NHF og Jostein Gripsrud, professor i medievitenskap ved UiB, i engasjert debatt med innspill fra salen.
– Synliggjør hvordan vi lever
Tre av deltagerne i årets sesong av «Ingen Grenser» lot seg alle hisse opp av Krokans kritikk.
– «Ingen grenser» på TV er bra, da det synliggjør hvordan man kan kontakte døve og hvordan vi lever. Jeg synes det er synd om vi ikke selv kan velge å synliggjøre oss, sa Hanne Enerhaugen.
Oppleve fellesskap
Etter debatten sier deltaker Eirik Vaule Røisland til Handikapnytt hva han mener «Ingen grenser»:
– Konseptet i seg selv bidrar til så mye godt, og vi velger jo selv og være med. Vi vet hva TV er, og vi overlater oss selv til klippere og slikt fordi vi ønsker å være med.
LES OGSÅ: GADD IKKE TRENE TIL «INGEN GRENSER»
– Selv om jeg med en arm mindre kunne dratt på tur uten alle de andre, gir det meg noe å få føle felleskapet og at jeg kan hjelpe andre, slik som Hein, til å få oppomleve naturen, sier Vaule Røisland.
FN-dag
Debatten på Rockefeller ble arrangert av Uloba i anledning FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, 3. desember. Organisasjonen ønsket med arrangementet å bidra til at funksjonshemmede selv «tar eierskap til denne dagen».