Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ellinor Nes i forgrunnen, på toppen av trappen. Nedenfor står en gruppe rullestolbrukere.
… MEN IKKE LENGER: På første forsøk var det så langt de kom. Uloba-rådgiver Ellinor Nes Aune (i forgrunnen) kom seg opp, men så stoppet løfterampen. (Foto: Privat)

Skulle følge BPA-debatt på rådhuset i Trondheim – men heisen sto

Da kommunepolitikerne i Trondheim gjorde seg klar til den store BPA-debatten, måtte brukere av ordningen rulle rundt rådhuset og komme seg inn bakveien. Nå lover Trondheim eiendom å følge bedre med på løfteplattformen sin.

Georg Mathisen
Publisert 05.12.2023 20:30

Det var den store debatten om brukerstyrt personlig assistanse i Trondheim de neste fire årene.

Men da toppolitikerne i kommunen skulle diskutere BPA, slapp ikke rullestolbrukere inn hovedinngangen.

De måtte gå bakveien.

– Demokratisk problem

– Det er et demokratisk problem når vi ikke er til stede der den politiske debatten skjer, sier Martine Eliasson.

Regionlederen i Norges Handikapforbund Trøndelag forteller om vanskelig tilgang på rådhuset i Trondheim.

– Det er en trapp inn hovedinngangen, og så er det en trappeheis ved siden av. Når den streiker, kommer vi ikke inn hovedinngangen. Da må vi ta en annen heis, forklarer Eliasson.

Hun er også kritisk til at de politikerne behandler BPA-saken klokken ni en tirsdagsmorgen:

– For mange med assistansebehov er det vanskelig å komme seg dit. Mange sliter med å få assistanse så tidlig, og vi sliter med taxier som er opptatt med skolekjøring, sier hun.

Bakveien

Elin Solvang Tørstad i Trondheim eiendom forteller at det var en løfteplattform som ikke fungerte.

Nå lover hun nye rutiner og hyppigere sjekker.

– Rådhuset i Trondheim er fra 1896. Det er vernebestemmelser knyttet til bygget, og bygget i seg selv ivaretar ikke alle kravene til universell utforming med knotter og fargekoder. Men vi har lagt veldig godt til rette for personer med bevegelsesutfordringer, sier Tørstad, som er avdelingsleder for økonomi og forvaltning i den kommunale eiendomsenheten.

Egentlig er rullestolinngangen på baksiden av rådhuset, med inngang rett til heis.

– Men nettopp fordi vi ikke ønsker at rullestolbrukere skal være henvist til bare å bruke baksiden, er det lagt til rette på forsiden av rådhuset, også, sier hun.

Det skal være mulig for rullestolbrukere å ta seg inn i rådhuset uten å måtte si fra.

Endrer rutinene

Der er det utvendig rampe med varmetråder og albuebryter. Innenfor er det noen trappetrinn, og ved siden av dem er det en løfteplattform som kan styres automatisk slik at brukeren ikke trenger å tilkalle hjelp.

– Det var løfteplattformen som ikke fungerte denne gangen. Det vi har sett nå, er at den er så sjelden i bruk at vi ikke klarer å avdekke feil med den før den stopper. Nå legger vi inn i rutinen at den skal kontrolleres hver uke. Vi ønsker ikke at den ikke skal fungere, sier Elin Solvang Tørstad.

Hun er glad for at Handikapnytt og andre tar opp slike problemer slik at det er mulig å få til forbedringer.

– Det skal være mulig for rullestolbrukere å ta seg inn i rådhuset uten å måtte si fra, og i dag forsto jeg at de kom inn via baksiden, sier Tørstad.

Kritikk til BPA-bransjen

Og selve behandlingen? Den var komplisert, og BPA-bransjen måtte tåle kritikk fra politikerne.

– Det er en påplussing til BPA, ikke kutt som det er påstått, sier Arbeiderpartiets Trude Basso.

Les mer: UNDERGRAVENDE BPA-KUTT I TRONDHEIM

Hun omtaler BPA som en krevende sak:

– Det er kommet sterke påstander om at vi vil BPA-ordningen til livs. Jeg kan ikke se at en eneste politiker har sagt det, og ordningen er styrket år for år med store beløp. Dette er ordningen som har fått mest tilleggsstøtte de siste årene, og det er en utvikling som ser ut til å fortsette, sier Basso.

– Det er vanskelig når det er sterke krefter i sving, og jeg forstår kjempegodt bekymringen til brukerne. Jeg vil gi honnør til Trondheim kommune, som har kommet opp med tall på tall og gjennomført en ryddig prosess. Dessverre kan jeg ikke si det samme om aktørsiden her, sier hun.

Jeg vil gi honnør til Trondheim kommune, som har kommet opp med tall på tall og gjennomført en ryddig prosess. Dessverre kan jeg ikke si det samme om aktørsiden her.

– Tjener gode penger

Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet er svært uenig.

– Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiet har et så negativt syn på aktørene, slike som Uloba, som har drevet så seriøst og gitt et så godt tilbud i mange år, sier han.

– Nilsen nevner bare Uloba med navn. Hvor mange tall og bidrag har vi fått fra Medvind Assistanse? De svarte ikke og ønsket ikke å bidra med å levere ut tall. Men vi skal ta stilling til en timepris som gjør at de offentlige midlene kan brukes til flest mulig timer,  sier Silje Naper Salomonsen (SV).

– Medvind Assistanse har innrømt selv at de tjener gode penger på andre kommuner, ifølge Salomonsen.

Frp og Pp ville øke

Det endte med at formannskapet i Trondheim bestemte seg for å kutte timeprisen for BPA fra 482 til 442 kroner per time.

Bare Pensjonistpartiet støttet et forslag fra Elin Marie Andreassen (Frp) om å sette timeprisen til 465 kroner i tråd med det Virke og Fagforbundet mener at er nødvendig.

Et forslag fra Arbeiderpartiet om å øke tillegget for ubekvem arbeidstid ble vedtatt mot stemmene til SV og Rødt. Så foreslo SV at det også skal gis et tillegg for ansiennitet, og det ble vedtatt mot stemmene fra Ap og Frp.

Roald Arentz (Rødt), på sin side, fikk protokollført et ønske om at ambisjonen må være at Trondheim kommune driver BPA i kommunal regi.

Uloba: Sikrer BPA

Stig Morten Skjæran, som leder personlig assistanse i Uloba, sier i en pressemelding at vedtakene sikrer BPA i Trondheim i årene fremover.

Uloba hadde varslet i forkant at de vanskelig kunne tilby BPA med det forslaget som kommunedirektøren hadde lagt frem – altså før det fikk plusset på de to tilleggene for ubekvem arbeidstid og ansiennitet. Det ville blant annet gjort det vanskelig å sikre assistenter tarifflønn, ifølge Skjæran.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.