Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tre funksjonshemmede personer i rullestol foran passerende folkemengde. Foran rullestolene står en sperrebukk med "Rullestol forbudt"-skilt
BLANT GAMLE HUS: Tilgjengelighetsgeriljaen med Vigdis Lavik, Amanda Dybendahl og Ragnhild Skovly Hartviksen kontrollerer arrangementslokaler både i pittoreske trehus, skip og tradisjonelle møterom.

Aksjonerte på Arendalsuka

Staselige skuter, pittoreske trehus og andre forsamlingslokaler får den samme dommen i form av et klistremerke: Rullestolsymbol med rød strek over!

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 15.08.2024 11:15

Tilgjengelighetsgeriljaen toger frem. Slagplanen deres er Arendalsukas eget bykart og beskrivelsene som viser hvilke bygg som er tilgjengelige og hvilke som ikke er det.

Slik som underetasjen i et gult trehus på Torvet, der Norgesgruppen arrangerer debatt om hvordan vi skal klare å elektrifisere tungtransporten.

– Det kan jo være flere funksjonshemmede som er interesserte også i dét temaet, sier Ragnhild Skovly Hartviksen.

Hun sitter i regionstyret i NHF Øst og er med i Tilgjengelighetsgeriljaen på Arendalsuka.

«Ingen adgang»

De har varslet på forhånd at de kommer til å aksjonere. Det har stått på NHFs nettsider, og både Arendalsuka og ulike arrangører har fått henvendelse fra Norges Handikapforbund.

LES OGSÅ: «NHF krever tilgjengelighet på Arendalsuka» (lenke).

De tidligere butikklokalene på Torvet ligger flere trappetrinn nedenfor bakkeplan, og annen trinnfri inngang finnes ikke. Synet av Ragnhild Skovly Hartviksen og Amanda Dybendahl i hver sin rullestol, og Jørgen Foss bærende på den røde sperrebukken med teksten «Ingen adgang #tilgjengelighets», får Norgesgruppens arrangementsansvarlige til å gå i skyttel til inngangen for å snakke med de tre og for å finne en løsning.

De starter prosessen med å få tak i en rampe.

– Hvorfor gjorde dere ikke det før arrangementet, undrer Tilgjengelighetsgeriljaen.

Personer i rullestol snakker med en mann foran utilgjengelig inngangsparti

NED EN TRAPP: Bård Gultvedt fra Norgesgruppen medgir at påminnelsen fra Tilgjengelighetsgeriljaen er fortjent.

Jørgen Foss minner om at Norgesgruppen bør bruke sin pengemakt til å stille krav til lokalene de bruker på Arendalsuka og ikke velge utilgjengelige lokaler. Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk i Norgesgruppen, nikker og tar imot flyeren som han vedgår er vel fortjent.

Tips om hvordan de kan bli bedre

«Arendalsuka for alle?», står det foran på flyeren. Baksiden inneholder tips til dem som vil bidra til å gjøre Arendalsuka mer tilgjengelig: Planlegg inkluderende, still kritiske spørsmål om lokalene, og vurder om det er riktig å delta på arrangementer som ekskluderer funksjonshemmede.

Arrangementene på Arendalsuka er fordelt på 165 steder. Alle hotellenes konferanselokaler er for lengst fylt opp og supplert med restauranter, barer, båter og andre lokaler i nye og gamle bygg. Arendals eldste bygninger er over 200 år gamle.

Kvinne i rullestol ser opp en trapp

OPP EN TRAPP: Hit, men ikke lenger, konstaterer Amanda Dybendahl.

Bankgården i Strandgaten har arrangementssteder i flere etasjer. Tilgjengelighetsgeriljaen går god for noen av lokalene, men ikke alle. Det er lett å rulle inn i Innoventis kontorlokaler, men seminaret deres om hurtiglading av elbåter foregår en etasje opp.

Amanda Dybendahl ser opp fra bunnen av trappa.

– Vi legger til rette det vi kan, men å få en rullestolheis her tror jeg ikke trappa egner seg for, en gang, så dessverre. Jeg skjønner at det skal være tilgjengelighet for alle, men samtidig er det noen steder hindringene blir for store, og da må vi leve med det, sier daglig leder Sidsel Pettersen til Handikapnytt.

Legger seg flate

I krysset i Østre gate slutter flere seg til Tilgjengelighetsgeriljaen. Nye lokaler kontrolleres, nye klistremerker settes på dører og vegger.

Blant arrangørene som ikke hadde god nok tilgjengelighet, finner vi de offentlige organene PST, Sintef, Tolletaten og NTNU. Organisasjonssjef Jørgen Foss i NHF oppsummerer tre aksjonsdager med å slå fast at det er behov for Tilgjengelighetsgeriljaen.

– Det trengs noen som minner folk på viktigheten av universell utforming, sier han.

– Arendalsuka kalles «demokratiets dansegulv». Her har vi sett et brosteinslagt dansegulv hvor det ikke er mulig å føre noen god dans.

LES OGSÅ: Arendals ordfører ser forbedringer (lenke).

Sperrebukken med adgang forbud-skilt midt i en gruppe funksjonshemmede på fortau

STOR OPPSLUTNING: Flere funksjonshemmede slutter seg til Tilgjengelighetsgeriljaen på ferden gjennom Arendal.

Helsvart er det likevel ikke. Noen går i selvforsvar når Tilgjengelighetsgeriljaen kommer, men noen sørger også raskt for å ordne opp.

– De legger seg helt flate, og da vi for eksempel påpekte overfor Pensjonistforbundet at de manglet rullestolrampe, så vi at rampen var på plass dagen etter, sier Jørgen Foss.

– Det viser at hvis viljen faktisk er der, er det mulig å bedre tilgjengeligheten. Da føler jeg det har vært nyttig å være her. Og så håper jeg at når vi kommer tilbake neste år, får vi med oss enda flere som ser behovet for å sørge for at alle kan være med.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.