Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Servicehund hviler på gulv
FORSKJELLSBEHANDLING: I dag gjelder ikke de samme reglene for servicehunder og førerhunder.

Venter på å slippe båndtvang

Båndtvang hindrer servicehunder i å gjøre jobben sin. Førerhunder har unntak fra båndtvang. SV har bedt om at de får de samme rettighetene.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 27.09.2024 09:22

Hunden til Maren Huseby åpner og lukker dører, trykker på heisknappen for henne og henter ting. Men når det er båndtvang, får ikke hunden gjort alle oppgavene sine. Det er vanskelig for den å bære en bag og gå ut med søpla, for eksempel.

– Servicehund og førerhund er det samme hjelpemiddelet fra NAV. De har samme grunntrening, går på de samme hundeskolene, har lik oppvekst frem til spesialisering, og de har de samme rettighetene, som å være med inn i matbutikken. Men slik reglene er i dag, er ikke servicehunder fritatt fra båndtvang, slik førerhunder er, forklarer Maren Huseby.

Ulike kommunale regler

Nå etterlyser SV-politiker Kathy Lie likt unntak for servicehunder som for førerhunder. I sitt spørsmål til landbruks- og matministeren minner hun om at Stortinget var enig om en slik likebehandling, men at næringskomiteen ville forskriftsfeste unntaket for servicehunder istedenfor å skrive det inn i lovteksten.

«Hva er status for arbeidet med å gi servicehunder et generelt unntak fra båndtvang slik et samlet Storting etterlyste i forbindelse med behandlingen av Lov om Hundehold», skriver hun.

Maren Huseby i rullestol med servicehunden foran seg

TRENGER Å GÅ FRITT: Servicehunden til Maren Huseby jobber best når den får gå fritt. (Foto: Privat)

Enklere blir det ikke av at kommunene praktiserer regelverket ulikt.

–Noen kommuner har valgt samme unntak for førerhund og servicehund, andre kommuner krever at du søker om fritak. Det er upraktisk når du ferdes rundt i Norge, sier Maren Huseby.

Ås er blant kommunene med egen forskrift om hundehold. Der står det: «Forskriftens § 2 og § 3 om båndtvang hele året i særlig avgrensede områder gjelder alle hunder med unntak av (…) førerhund/servicehund for funksjonshemmede (…)».

Tenkte det måtte være en glipp

– Når servicehunden må gå i bånd, får den ikke gjort oppgavene sine på en god måte. Det er lett å surre fast båndet i rullestolen, og det er vanskelig å apportere, som er noe av det servicehunder gjør mest. Noen henter gjenstander der eieren ikke kommer til med rullestol, eller de kan være trent opp til å hente assistenten, sier Maren Huseby.

– Da jeg så at loven ikke inneholder de samme bestemmelsene for servicehunder som for førerhunder, tenkte jeg at det måtte være en glipp. Derfor stiller jeg spørsmålet til statsråden, og så får vi se hva han svarer, sier Kathy Lie.

– Hva hvis han ikke svarer at det var en glipp?

– Da må vi fremme forslag om å endre lovbestemmelsen.

Kathy Lie betegner seg selv som et hundemenneske når hun skal forklare sitt engasjement for denne -saken.

– Og det er fint å se alt en hund kan trenes opp til å gjøre.

Helst ville hun hatt like bestemmelser for servicehund og førerhund i selve lovteksten.

– Men det viktigste er at vi får det på plass så fort som mulig, og da tror jeg det går raskere med en forskrift.

Må utrede

Landbruks- og matminister Geir Pollestad fra Senterpartiet ser behovet for å utrede mer før det kommer en forskrift om fritak fra båndtvang. I svaret til Kathy Lie skriver han blant annet:

«Ved høyringa av endringane i hundeloven peikte mange høyringsinstansar på at fleire typar av hundar/bruksformål kan ha trong til fritak frå reglane om bandtvang, mellom anna servicehundar. Samstundes peikte både kommunar, beitenæringa og fleire andre på utfordringar med slike unntak.

Bruken av servicehundar er aukande, men ikkje all bruk av servicehundar er like godt definert, og ikkje alle slags servicehundar har standardisert opplæring. Det er av den grunn naudsynt å utgreie gode vilkår for å kunne gje unntak frå reglane om bandtvang. Per no er det for tidleg å si når ei eventuell forskrift er klar til å bli sendt på høyring.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.