Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Vil nå ut til menighetene
Kirkens råd for funksjonshemmede er snart ett år. De vil gjerne nå helt ut til menighetene og snakke på vegne av flest mulig.
Burde ikke Råd for funksjonshemmede i Den norske kirke være representert på Kirkemøtet? Spørsmålet kom opp på rådets møte i mai, der kirkens preses Olav Fykse Tveit også var til stede. Preses opplyser til Handikapnytt at han vil ta dette videre.
Andre saker som rådet har tatt opp det første året, er Den norske kirkes handlingsplan for universell utforming, en sak om inkluderende fellesskap som Ungdommens kirkemøte (UKM) skal behandle i oktober, universell utforming av kirkebygg og kompetanseheving. Kirkerådets leder og rådgivere fra kirkerådets sekretariat har deltatt.
Skal sette egen agenda
– Hvem bestemmer agendaen for møtene til rådet for funksjonshemmede?
– Jeg har møter med leder og nestleder i rådet i forkant av rådsmøtene, og der setter vi agendaen sammen. Meningen er at rådet selv i stor grad skal sette agendaen, men det skal også være aktuelle saker knyttet til det som Den norske kirke jobber med, sier Silke Pahlke.
Hun er sekretær for Rådet for funksjonshemmede i Den norske kirke.
– Rådet er nokså nytt ennå, og vi er i en interessant prosess hvor vi tester hvordan vi skal sette agendaen.
Silke Pahlke sier det er viktig at rådet kommer med innspill så tidlig som mulig til prosesser i Den norske kirke som handler om funksjonshemmede. Hun opplever at rådet tas på høyeste alvor av kirkens ledelse.
LES OGSÅ: Vil ha mer makt til funksjonshemmede i kirken (lenke).
Opplever at de kan påvirke
– Hvor lang er veien fra Rådet for funksjonshemmede og ut til den enkelte menighet og kirke?
– Det kommer veldig an på. Jeg jobber med å informere om at rådet finnes, og vil skrive fra rådsmøtet i Den norske kirkes nyhetsbrev. Jeg håper veien ut blir kortere og kortere.
Rådets leder Ståle Hatlelid sier dette er noe både rådet og Den norske kirke trenger tid til å samarbeide om å bedre inkluderingen i kirken.
– Opplever du at rådet har reell påvirkningskraft?
– Absolutt, Råd for personer med funksjonsnedsettelser har blitt kjent i kirken, og vi arbeider bevisst med å bli inkludert der det er naturlig i arbeid som berører målgruppen vi representerer. Rådet har også fått besøk av ressurspersoner i kirken med fagfelt innen for eksempel universell utforming, som vi har hatt god nytte av ved samhandling.
– Vi skal være et rådgivende organ for Kirkerådet, men jeg har inntrykk av at de ønsker at våre synspunkter skal komme tydelig frem og bli tatt hensyn til også ute i menighetene, sier Ewy Halseth.
Hun representerer Norges Handikapforbund i Den norske kirkes råd for funksjonshemmede og sier at det ofte er småting som hindrer funksjonshemmede.
– Det er slike ting som feil ved en teleslynge, eller at de har glemt å rydde bort snø eller låse opp den tilgjengelige sideinngangen til kirka.
Jobber for bedre informasjon
Selv er hun mest opptatt av fysisk tilgjengelighet, og hun tok tidlig opp det som er hennes kjepphest: informasjon.
– Det er et stort problem for funksjonshemmede at hvis du skal konsert, gudstjeneste eller bryllup, må du ta kontakt via telefon, epost eller sosiale medier for å finne ut hvor tilgjengelig kirken er. Menigheter og kirker må bli flinkere til å lage nettsider med informasjon om HC-toalett og tilgjengelighet, sier hun.
– Får dere henvendelser fra andre funksjonshemmede, som dere tar opp i møtene?
– Ikke formalisert, men hvis folk sender meg epost med konkrete spørsmål og saker av generell art, tar jeg selvfølgelig det videre. Vi sitter på vegne av veldig mange, så vi klarer ikke tenke for alle.
Kirkens råd for funksjonshemmede holder sitt neste møte hos Døvekirken. Silke Pahlke opplyser at ett av temaene der blir kirken som arbeidsplass, i tillegg til at de skal drøfte tema for neste år.