Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Arbeidsministeren: – Inkludering er bra for bunnlinjen
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener arbeidsgivere kan tjene på å ansette funksjonshemmede. Men de mangler kunnskap om ordningene som skal gjøre det enklere.
(NTB-Andreas Løf): Selv om stadig flere funksjonshemmede har fått tilpasset sin arbeidssituasjon, er FNs verdensdag for personer med nedsatt funksjonsevne, mandag 3. desember, stadig aktuell i Norge.
Det mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Bare 44 prosent av funksjonshemmede i alderen 16 til 66 år er sysselsatt, og denne graden av sysselsetting har ikke variert stort de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå
Til sammen står i dag 85.000 personer med nedsatt funksjonsevne, som kan og ønsker å stå i arbeid, uten jobb.
Meningsløst utenforskap
Hauglie sier hun ønsker at denne mandagen blir en påminnelse om alle de som står utenfor arbeidslivet i Norge fordi de oppfattes som annerledes eller mangler den perfekte CV-en.
Det er meningsløst at vi som samfunn ikke tar i bruk de evnene som finnes der ute.
– Altfor mange funksjonshemmede vil jobbe, men får ikke sjansen til å vise seg fram. Kanskje er de døve eller kanskje sitter de i rullestol. Felles for dem er at de vil og kan jobbe. Det er meningsløst at vi som samfunn ikke tar i bruk de evnene som finnes der ute, sier arbeidsministeren til NTB.
– Kjenner ikke ordningene
Statsråden mener det skal ikke stå på virkemidlene, og mener arbeidsgiverne har mange muligheter til å få hjelp hos Nav og hjelpemiddelsentralene.
Disse ordningene fungerer, og må brukes, mener Hauglie.
– Jeg tror ikke alle arbeidsgivere kjenner til ordninger som mentor, inkluderingstilskudd eller lønnstilskudd. I tillegg bruker regjeringen mye penger på flere markedskontakter i Nav som betyr at flere bedrifter får en fast kontaktperson i Nav – det er noe mange arbeidsgivere har ønsket seg lenge, sier Hauglie.
– Vi har møtt døve som er IT-konsulenter og som bruker bildetolk på telefonen. Det funker kjempebra, fortsetter hun.
Les også: REGJERINGEN SATSER PÅ Å FÅ FLERE FUNKSJONSHEMMEDE UT I JOBB
Ikke veldedighet
Hauglie understreker at hun ikke mener at arbeidsgivere skal åpne dørene for de med nedsatt funksjonsevne for å være snille, men snarere se på gruppen som en mulig ressurs.
– Jeg mener ikke man skal åpne dørene av veldedighet. Erfaringene viser at inkludering er bra for bunnlinjen – og det er som regel det viktigste for en arbeidsgiver. Men du må se mulighetene som finnes, sier Hauglie.
Selv har regjeringen i år innført retningslinjer om at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.
– Dette jobber vi på spreng med nå, sier arbeidsministeren.
(©NTB)