Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Ny statistikk: Åtte av ti bevegelseshemmede er uten jobb
Bevegelseshemmede i Norge står i stor grad utenfor arbeidslivet, viser levekårsstatistikken til Statistisk sentralbyrå.
Hvor få bevegelseshemmede i Norge som er i jobb, kommer fram i nye tall fra Statistisk sentralbyrå, som ble offentliggjort torsdag. 8. juli.
Blant personer med bevegelseshemninger mellom 18 og 66 år, er bare 18 prosent i arbeid som lønnstakere.
Samtidig er 4 av 5 uføre, og av dem er bare hver tiende i arbeid. De aller fleste av dem jobber deltid.
Teller hjelpemiddelbrukere
Tallene kommer fram i SSBs levekårsstatistikk om personer med funksjonsnedsettelse.
Ifølge SSB var det 33 586 bevegelseshemmede i Norge. Tallet framkommer gjennom å telle hvor mange som har mottatt et forflytningshjelpemiddel fra Nav hjelpemiddelsentral de siste ti årene.
De som klarer seg uten hjelpemidler, inngår dermed ikke i statistikken.
Etterlyser universell utforming
Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund (NHF) peker på manglende universell utforming av samfunnet når hun kommenterer statistikken på Facebook.
– Skal dette forandres for fremtiden trenger vi et universelt utformet samfunn. Vi venter fremdeles på den utsatte handlingsplanen for et universelt utformet samfunn, skriver hun med adresse til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Dette er ekstremvarianten av å sløse med menneskelige ressurser.
– Dette er ekstremvarianten av å sløse med menneskelige ressurser. Så hva kan gjøres? Dere kan starte med å presentere handlingsplanen for et universelt utformet samfunn, med tydelige mål, skriver Brandvik.
Hun viser til at planen lenge har vært varslet «før sommeren» når funksjonshemmedes organisasjoner har etterlyst den.
Blir ikke innkalt til intervju
– Slutt å tro at det er feil med folk som stenger de ute, det er feil med strukturer som ekskluderer mennesker fra å delta, skriver Brandvik.
Handikapnytt har tidligere skrevet om ny forskning som dokumenterer at rullestolbrukere har langt dårligere sjanser for å bli innkalt på jobbintervju enn andre, dersom de oppgir at de bruker rullestol i søknaden.
Les mer: NY FORSKNING BEVISER AT ARBEIDSGIVERE DISKRIMINERER RULLESTOLBRUKERE