Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Ble kalt for «jævla hemmis» – nå svarer de med podkasten «Hemma»
Ida Hauge Dignes og Marianne Knudsen lanserer sin egen podkast der de tar eierskap til ordet «hemma» ved hjelp av humor og alvor.
Hvor hemma har du følt deg i løpet av uka?
Det spørsmålet kommer Ida Hauge Dignes og Marianne Knudsen til å stille hverandre hver gang en ny episode av podkasten Hemma spilles inn.
Begge er engasjerte i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), der Marianne Knudsen er nestleder og Ida Hauge Dignes er styremedlem.
Søndag ettermiddag var det klart for lanseringsfest på utestedet Skatten i Oslo. Der fikk publikum en smuglytt på første episode som publiseres tirsdag 3. desember, FN-dagen for funksjonshemmede.
Yoga, homoterapi og likestilling
Ideen til en egen podkast fikk de etter gode tilbakemeldinger på et foredrag de to holdt. Noen av publikummerne mente duoen burde lage en podkast, og de begynte å drodle på ideen.
Resultatet ble en podkast der rettigheter og likestilling får mye oppmerksomhet, samtidig som de Ida og Marianne snakker om stort og smått som preger hverdagen deres.
– Vi ville ikke at det skulle være en diagnosepodkast. Vi skal kunne prate om alt fra homoterapi til valget i USA og yoga. Vi har et ønske om at det skal være folkelig podkast, og så blander vi inn litt likestillings- og rettighetskamp, diskusjoner og diskriminering. Men uten at vi skal lære lytterne hvordan likestilling fungerer, forklarer Marianne Knudsen.
Ingen kjeftesmeller
Ved hjelp av podkasten håper de to at folk kan forstå mer om hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse, og at lytterne får innsikt i kampen som kjempes mot diskriminering.
– Jeg håper at vi ved å fortelle om det til de som ikke vet noe om vår kamp kommer til å skjønne mer om hvem vi er, hva vi holder på med og hvilken kamp vi står oppe i, sier Dignes.
Jeg tror det er enklere å skjønne ting når det sies med humor. At det blir mye lettere da.
Det skal imidlertid ikke skje ved hjelp av formanende prekener fra to kjeftesmeller.
– Jeg tror det er enklere å skjønne ting når det sies med humor. At det blir mye lettere da, forklarer Dignes.
Her har vi blanding. Vi har humor, seriøsitet, engasjement og sinne. I tillegg kommer vi til å ha med såre personlige ting. Dette er en hverdagspodkast som skal være upolert, skyter Knudsen inn.
Ta ordet … og gjør det til ditt eget
– Vi vurderte å kalle den Hverdagspodden, sier Dignes.
Det var imidlertid ikke radikalt nok, og de endte opp med å gi den et navn med utgangspunkt i et ord de vil erobre eierskapet til.
– «Hemma» er et ord mange får sleng etter seg. Jeg har venta på bussen og fått høre: «jævla hemmis». Det er noe med det å ta det litt tilbake. Så fort folk hører hemma eller hemmis får man gjerne litt frysninger, trekker seg litt tilbake. Man tenker: Det her var ubehagelig. Vi kan ikke si dette. Det her vil vi ikke snakke om, forklarer Knudsen.
– Men så lenge vi kan prate om det, og bruke det i en positiv kontekst kan vi gjøre noe med det, legger Dignes til.
Definisjonsmakt over deg selv
Knudsen påpeker at man kan skape en idelogi og definisjon der ordet ikke gir negative assosiasjoner. I starten av tenårene skrev hun innlegget: «Jeg er ikke hemma». Mye har skjedd siden den gang.
– Jeg som 13-åring visste ikke at jeg har min definisjonsmakt. Det var rundt den alderen jeg fikk høre «jævla hemmis» første gang av noen helt fremmede, sier hun.
Jeg som 13-åring visste ikke at jeg har min definisjonsmakt. Det var rundt den alderen jeg fikk høre «jævla hemmis» første gang av noen helt fremmede.
Knudsen tenkte dermed at den negativt ladde betydning av ordet var hugget i stein, men etter hvert som hun ble eldre begynte hun å spørre seg selv om det ville være mulig å endre på dette, og fant ut at det er noe man kan gjøre ved å ta eierskap til ordet.
Like mye menneske
– Jeg vil få fram at vi er like mye menneske som alle andre, og at vi også har en hverdag, sier Dignes.
Podkastskaperne håper at Hemma vil bidra til å bryte ned barrierene. At folk skal kjenne seg igjen, bli berørt av og bli engasjert i å føre likestillingskamp sammen med alle med ulike former for funksjonsnedsettelser.
– Det er bare mennesker, og det er det som er så viktig. Når man først får det ned på bakkenivå og forstår at vi er mennesker, forstår man også den diskrimineringa funksjonshemmede blir utsatt for, forklarer Marianne Knudsen.
– Vi ønsker å være et forbilde for andre, men det er ikke sånn at det skal være inspirasjonsporno, sier Ida Hauge Dignes.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!