Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
– En viktig påminnelse for alle med makt
Saken om Lånekassens forbud mot at studenter tar frivillige verv, viser hvor lett det er at myndighetene setter opp barrierer for mennesker med funksjonsnedsettelse, mener stortingsrepresentant Nina Sandberg (Ap).
Lånekassen har praktisert regelverket slik at det med ikke var lov til å ta frivillige og ubetalte verv dersom man mottar et tilleggsstipend for studenter med funksjonsnedsettelse.
– Det overrasket meg veldig at det var slik, sier stortingsrepresentant Nina Sandberg til Handikapnytt.
Hun er Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning og stilte et spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) om dette regelverket.
Onsdag kom svaret gjennom Handikapnytt: Statsråden gir klar beskjed om at Lånekassen har tolket reglene for strengt. Heretter skal det være lov å ha frivillige verv selv om man mottar tilleggsstipendet.
Les mer: KRYSTALKLAR STATSRÅD: SLUTT PÅ FORBUDET MOT Å HA FRIVILLIGE VERV
Blandede følelser
Svaret fra statsråden gleder Sandberg.
– Dette er virkelig en god nyhet. Jeg gleder meg på vegne av studentene, som har hatt rett hele tiden, og jeg er lettet over at statsråden er enig i at regelverket ble praktisert for strengt. Det skulle bare mangle. Frivillige verv og lønnsarbeid er ikke det samme, sier hun til Handikapnytt.
Men følelsene er likevel blandet, for Sandberg minner om at Lånekassens praksis allerede har rammet mange studenter. For dem er skaden skjedd.
– Jeg er både lei meg og sint når jeg tenker på alle studenter med funksjonsnedsettelse som har fått begrenset livene sine, svekket selvfølelse og reduserte muligheter på grunn av et ekskluderende og urimelig regelverk, sier Ap-representanten.
Jeg er både lei meg og sint når jeg tenker på alle studenter med funksjonsnedsettelse som har fått begrenset livene sine, svekket selvfølelse og reduserte muligheter på grunn av et ekskluderende og urimelig regelverk.
Ikke skape barrierer
Nina Sandberg mener saken er en viktig påminnelse om hvor fort gjort det er å stille opp nye barrierer for funksjonshemmede.
– Saken viser hvor viktig det er at myndigheter og etater er bevisst sitt ansvar for å skape like muligheter og ikke barrierer for deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. Vi som representerer myndigheter og maktutøvelse, må tenke nøye gjennom hvilke utslag nye regler kan ha, sier hun.
Fra sin egen tid som ordfører erfarte hun gjennom samarbeid med Rådet for likestilling av funksjonshemmede hvor viktig det er å stadig forsøke å sette seg inn i ulike gruppers behov og å lytte til dem det gjelder.
Sandberg minner om at høyere utdanning har stor betydning for at unge med funksjonsnedsettelse skal kunne komme i arbeid. Og at frivillige verv i studietiden kan gi svært verdifull erfaring som senere kan være en viktig nøkkel til arbeidslivet, kanskje særlig om man ikke har mulighet for annet deltidsarbeid.
– Derfor er det så viktig at vi som samfunn legger til rette i stedet for å legge hindre i veien, understreker hun.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!