Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Fikk bot fordi HC-kortet manglet kommunens stempel – vant klagesak
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Han mente han hadde gjort alt riktig, mannen som i februar i år satte fra seg bilen på en parkeringsplass reservert for «forflytningshemmede med parkeringstillatelse» i Drammen.
HC-kortet la han på dashbordet bak frontruten slik han skulle.
Likevel, da han kom tilbake til bilen, hadde han fått bot. Eller kontrollsanksjon som det egentlig heter.
Manglet stempel
Årsaken var at parkeringsbetjenten mente HC-kortet ikke var gyldig. Det var fordi det ikke var opplyst på kortet hvilken kommune som hadde utstedt beviset.
Og det hadde heller ikke et stempel fra kommunen som skulle bevise at det var gyldig.
Parkeringsselskapet har stilt seg bak denne oppfatningen også under behandlingen i Parkeringsklagenemnda.
Selskapet sendte også ut purring og inkassovarsel, som mannen ikke betalte. I klagesaken forklarte han at han hadde tatt kontakt med vakten og bedt ham få en bekreftelse fra den aktuelle kommunen for å få bekreftet at HC-kortet var gyldig. Dette skal han ha fått, og ifølge klageren hadde betjenten da gått med på å slette kontrollsanskjonen.
Medhold i nemnda
Klageren mener han aldri ble opplyst om at et parkeringsbevis skulle ha et slikt stempel som parkeringsbetjenten etterlyste. Han har heller ikke funnet informasjon om det i forskriften som kan fikk sammen med beviset.
Og det gir Parkeringsklagenemnda ham rett i. Det er ikke noe krav i forskriften om stempel fra utsteder/kommunen, heter det i nemndvurderingen.
Nemnda påpeker at kommunen som har utstedt beviset, lar seg identifisere av kontrolløren gjennom de fire første sifrene i serienummeret på kortet.
Og siden kontrollørens bilder viste at klageren hadde lagt kortet der han skulle, fikk han medhold og kontrollsanksjonen på 990 kroner ble opphevet.
En annen regel
Men tok parkeringsvakten ideen om at beviset må være stemplet av utstederkommunen helt ut av ingenting?
Kanskje ikke, for nemnda skriver i sin vurdering at parkeringsforskriften stiller krav om dette i en annen sammenheng.
I paragraf 5 heter det at for «spesialinnredet motorvogn som disponeres av institusjon og som nyttes til transport av forflytningshemmede» stilles krav om at beviset skal inneholde kommunens navn og stempel.
Men dette gjelder altså ikke for mannen som tok saken til Parkeringsklagenemnda og fikk medhold.