Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Fikk ikke uttale seg i offentlig høring
Råd for funksjonshemmede i Bærum kommune fikk ikke levert egen høringsuttalelse om FNs funksjonshemmedekonvensjon, fordi kommunens politiske sekretariat sa at de ikke hadde lov.
Bærum kommune problematiserer det å ta FNs funksjonshemmede inn i norsk lov, i sin høringsuttalelse. Rådet for funksjonshemmede i Bærum kommune har spilt inn til kommunen at det ønsker en inkorporering i menneskerettsloven. Da kommunen ikke tok rådets innspill med i sitt høringssvar, ønsket rådet å levere sin egen høringsuttalelse.
Blant høringssvarene er en rekke kommuner representert med både et offisielt svar fra kommunen og et svar fra rådet for funksjonshemmede. Bergen, Stavanger og Drammen er eksempler på slike kommuner.
Fikk epost fra politisk sekretariat
Rådet for funksjonshemmede i Bærum fikk beskjed fra politisk sekretariat at de ikke kunne levere eget høringssvar når formannskapet hadde vedtatt et høringssvar fra kommunen.
«Formannskapets vedtak er kommunens offisielle syn, og verken hovedutvalg eller råd kan da behandle samme sak og fatte avgjørelse som er kontrær til formannskapets vedtak. Medvirkningsrådenes funksjon er først og fremst å avgi råd internt i kommunen, ikke å avgi høringsuttalelse til eksterne aktører. Når formannskapet har valgt å behandle å fatte vedtak i saken, begrenser det de andre kommunale organene sitt handlingsrom», står det i eposten fra politisk sekretariat til rådsmedlemmene.
– Politisk overstyring
Dette får SAFOs styreleder Tom Tvedt til å reagere:
– I Norge kan alle gi høringssvar i de sakene som blir lagt ut på høring, så dette ser jeg meget alvorlig på, sier han.
– Hva skal man med et råd for funksjonshemmede hvis man nekter å la dem uttale seg, til og med i den viktigste saken for funksjonshemmede på 50 år? Dette er politisk overstyring i en kommune styrt av to partier som er imot CRPD.
SAFOs daglige leder Janne Skei kontaktet Kommunaldepartementet da hun fikk henvendelse fra Bærums råd for funksjonshemmede. Hun fikk bekreftet at politisk sekretariat ikke hadde rett til å nekte rådet for funksjonshemmede å levere eget høringssvar. Kommunaldepartementet har senere sendt et brev til SAFO, hvor det blant annet står:
«Hvis et medvirkningsråd mener at kommunestyret/fylkestinget ikke har ivaretatt deres synspunkter, kan rådet selv velge å sende en egen høringsuttalelse. Når situasjonen er at det er uenighet om innholdet i høringssvaret, er det viktig at alle som ønsker det får fremmet sine synspunkter, slik at saken blir best mulig belyst.»
Alle kan uttale seg i høringer
Jurist Sigrid Stokstad ved Universitetet i Oslo skriver til Handikapnytt at råd for funksjonshemmede er rådgivende organ for kommunen og ikke kan uttale seg på vegne av kommunen.
«Det ligger i lovens system at disse organene fungerer innenfor kommunens ramme, og at det er opp til kommunens besluttende organer om de vil gi innspill fra rådene avgjørende vekt. Når det er sagt, er det fri adgang for alle til å uttale seg i høringssaker. Medlemmene i rådet vil for eksempel kunne avgi høringsuttalelse som enkeltpersoner», skriver hun.
Sigrid Stokstad tar forbehold om at hun ikke har satt seg grundig inn i akkurat denne problemstillingen.
Handikapnytt har spurt kontorsjef Eirik Lindstrøm i politisk sekretariat i Bærum kommune hva som var hensikten med eposten til rådet for funksjonshemmede. Samtidig har vi gitt ham anledning til å kommentere både Kommunaldepartementets uttalelse om adgangen til å gi høringssvar og Tom Tvedts uttalelse om at rådet ble utsatt for politisk overstyring.
Beklager formulering i epost
Eirik Lindstrøm svarer slik:
«Politisk sekretariat fikk en henvendelse fra medlemmer av rådet om ny behandling av den aktuelle høringssaken i rådet. Henvendelsen kom fordi innstillingen fra rådet ikke ble vedtatt i formannskapet, og enkelte medlemmer av rådet ønsket å gi ny høringsuttalelse.
Den henvendelsen er bakgrunnen for e-posten til rådet som du viser til.
Hovedbudskapet i e-posten til rådet var at når formannskapet har truffet vedtak, kan ikke et medvirkningsråd behandle saken på nytt og treffe en avgjørelse på vegne av Bærum kommune.
For å være enda tydeligere: når formannskapet vedtar og sender inn en høringsuttalelse er avsender Bærum kommune, og innspillene er på vegne av Bærum kommune (med mindre saken skal videre til kommunestyret).
Råd for personer med funksjonsnedsettelse kan i en sånn situasjon ikke behandle saken på nytt, for så å sende inn et nytt høringssvar på vegne av kommunen.
En slik situasjon er i midlertidig ikke til hinder for at medlemmer i et råd kan sende inn en høringsuttalelse på vegne av seg selv, eller at rådet behandler saken på nytt og sender inn en høringsuttalelse der det er tydelig at høringsuttalelsen er fra rådet.
Vi ser nå at formuleringen i den opprinnelige e-posten ikke var presis nok, og at dette skillet som vi beskriver her burde kommet tydeligere frem. Det beklager vi.»
Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog opplyser til Handikapnytt at hun ikke var klar over kommunikasjonen mellom politisk sekretariat og rådet for funksjonshemmede.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!