Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Heistur med historisk sus
Her tar Handikapforbundets nestleder Magnhild Sørbotten og statssekretær Tone Skogen den første offisielle heisturen opp til salen i Akershus slott.
Det ble ikke spart på superlativene da et åpenlyst stolt vertskap i Forsvarsbygg torsdag ønsket en lang rekke prominenser velkommen til den offisielle innvielsen av de nye tilgjengelighetstiltakene på Akershus slott i Oslo.
Nye heiser og løfteplattformer skal gjøre det historisk betydningsfulle nasjonalmonumentet tilgjengelig også for bevegelseshemmede.
Det var statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet som klippet snora for den flunkende nye heisen som tar deg trinnløst opp i Akershus slott.
Praktbygget fra høymiddelalderen er ikke bare en av Norges viktigste turistattraksjoner, men også regjeringens representasjonssted
– Historien skal gjøres levende for dem som hittil ikke har kunnet oppleve den, erklærte statssekretæren.
Historien skal gjøres levende for dem som hittil ikke har kunnet oppleve den.
Sterkt signal
Heisen er bygget i forlengelsen av arkitekt Arnebergs trapp ved hovedinngangen i borggården. Sammen med Handikapforbundets nestleder og regionleder i Oslo, Magnhild Sørbotten, foretok hun den offisielt første heisturen opp i slottet, salen der nå avdøde Guro Fjellanger måtte bæres den gangen hun var miljøvernminister og det foreløpig eneste regjeringsmedlemmet i Norge med bevegelsesutfordringer.
Sørbotten minnet de frammøtte om dette da hun holdt en hilsningstale i slottssalen – etter å ha tatt heisen opp.
– Dette er en helt spesiell bygning. Derfor var det også sterke negative signaleffekter ved at vi må gå bakveien eller bli båret inn slik Guro Fjellanger ble. Det var pinlig.
Dermed er det et tilsvarende positivt signal om likestilling og likeverd når alle nå kan benytte samme inngang, påpekte Sørbotten.
Samme inngang for alle
Flere trakk fram innsatsen til funksjonshemmedes organisasjoner for at den endelige løsningen ble så bra som den er blitt. Riksantikvar Hanna Geiran kalte det et forbildeprosjekt.
Les intervju med riksantikvaren: – TILGJENGELIGHET HEVER KVALITETEN
I 2018 protesterte Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon på de daværende heisplanene som ville ha henvist rullestolbrukere til en egen, separat inngang for å komme inn.
Les mer: NY HEIS TIL 30 MILLIONER – MEN FORTSATT MÅ FUNKSJONSHEMMEDE GÅ BAKVEIEN
Prosjektet ble stoppet, organisasjonene ble tatt med på råd og nye planer ble lagt.
Resultatet ble innviet torsdag.
Estetisk vakkert
Og de samme organisasjonene som protesterte den gangen, var strålende fornøyde med det de fikk se:
– Dette er over all forventning. Her er tilgjengeligheten lagd slik at det ser ut som løsningene har vært her i 400 år, sier Magnhild Sørbotten i NHF.
– Jeg er imponert. vi har fått estetisk vakre løsninger som samtidig er funksjonelle, sier FFOs rådgiver Cato Lie til Handikapnytt.
Han demonstrerte løfteplattformen som tar ham trinn- og sømløst ned og inn til slottskirken. Ved første øyekast er ikke plattformen synlig i det hele tatt. Men med et trykk på en knapp forsvinner trinnene, og Lie senkes lydløst ned til kirkegulvet.
Se Cato Lie demonstrere løfteplattformen i videoen under:
Ingen skal gå bakveien
– Dette er likestilling og likeverd i praksis sa direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg.
Han takket NHF, FFO og de øvrige organisasjonene av funksjonshemmede for at de har bidratt til å gjøre resultatet bedre.
Til Handikapnytt forklarer Thoresen at innspillene fra organisasjonene har vært viktige på mange nivåer, men at det overordnet dreier seg om at man endte med å velge en løsning der hovedinngangen er tilgjengelig for alle.
Forsvarsbygg har ansvaret for totalt 180 000 kvadratmeter med fredet eller vernet bygningsmasse.
– Den viktigste erfaringen vi tar med oss fra dette prosjektet er at vi må være fleksible for å finne gode løsninger, slik at ingen skal måtte gå bakveien. Så må vi sørge for at de som har behov for disse løsningene, blir involvert helt fra starten, sier han.
Den viktigste erfaringen vi tar med oss fra dette prosjektet er at vi må være fleksible for å finne gode løsninger, slik at ingen skal måtte gå bakveien
Slottets verdighet
Arkitekt for de nye tilgjengelighetsløsningene er Christian Ebbesen, daglig leder i Arkitektskap AS.
– Løsningene er lagd for å stå til slottets verdighet, samtidig som de skal være lette å bruke. Det skal være lesbart og tydelig, men ikke prangende, sier han til Handikapnytt.
Ebbesen forklarer hvordan Akershus slott er preget av ulike tidsepoker.
– Løsninger for å gjøre offentlige bygninger tilgjengelige vil være signaturen fra vår tid, mener han.
Endringer i saken:
03.09.2021: Benevnelsen «Arnebergheisen» er redigert ut av saken. Trappen som heisen er bygget i tilknytning til, er tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!