Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Historiske studenter tar fatt på unikt studium
Lars Jakob Lundh og medstudentene hans er historiske. Mandag 5. september startet de på landets første høyere utdanningstilbud for mennesker med utviklingshemning.
De var der alle sammen, da Vid vitenskapelige høgskole startet opp Norges første utdanningstilbud for mennesker med utviklingshemning mandag 5. september:
Fem ferske studenter, Norsk forbund for Utviklingshemmede (NFU), Stiftelsen SOR, Oslo kommune, Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (Naku), studieleder, prosjektleder, rektor og prorektor på Vid vitenskapelige høgskole – og presse. Studietilbudet finnes også på Vid i Stavanger, der seks studenter tok fatt allerede 1. september.
Endelig i gang
– Dette blir gøy! sier Lars Jakob Lundh til Handikapnytt. Han har gledet seg og vært spent, men ikke verre enn at han har greid å spise frokost, forteller han.
Dette blir gøy!
Sammen med noen av de andre som nå er blitt studenter, har han det siste året bidratt i å utforme utdanningen ved å dele erfaringer med måter å lære på, hvilke tanker han har rundt ulike fag, rundt læring, og om det sosiale. Det har han trivdes godt med, og nå er han mer enn klar for å komme i gang for alvor.
Les mer: NÅR LARS JAKOB BLIR STUDENT, BRYTER HAN EN HISTORISK BARRIERE
Gått foran
Studiet er kommet i stand etter at Vid vitenskapelige høgskole, i samarbeid med Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) og Oslo kommune fikk to millioner kroner av Stiftelsen Dam til pilotprosjektet «Høyere utdanning for personer med utviklingshemning».
Professor Inger Marie Lid ved Vids masterutdanning i medborgerskap og samhandling har ledet prosjektet som begynte planleggingen i 2018. Hun er et eneste stort smil.
– Dette er viktig for studentene, for kompetansen nasjonalt, for Norge og for menneskerettighetene. Det er et viktig skritt framover, sier hun til Handikapnytt.
Og det er ikke meningen at prosjektet skal forbli eksklusivt for Vid. Lid understreker at erfaringen fra prosjektet og studiene skal deles slik at flere studiesteder landet over også kan gi et tilsvarende studietilbud.
Dette er viktig for studentene, for kompetansen nasjonalt, for Norge og for menneskerettighetene.
– Vær gjerne kritiske
– Dette er en fantastisk dag, sa rektor Bård Mæland i sin velkomsttale til studentene. Han takket spesielt de som i forkant har bidratt med sin erfaring og innspill som har formet utdanningen.
Han påpekte også at dagen er historisk, og oppfordret studentene til å tenke, stille spørsmål, og gjerne være kritiske.
– Retten til utdanning er en menneskerett. Det vi gjør i dag er viktig for menneskerettene også. Det er viktig å bryte noen barrierer så stadig flere kan få lære, å utvikle seg som mennesker, slik som dere gjør. Være i sunne fellesskap. Samle kompetanse. Jeg håper dere vil kjenne at dette er et godt sted å være, sa rektor og ønsket lykke til med studiene.
Like rettigheter
Tom Tvedt, forbundsleder i Norges forbund for utviklingshemmede (NFU) var tydelig på mulighetene som nå er i ferd med å åpne seg, og på at utdanning er en menneskerett som ikke har vært en realitet for alle.
– Vi skal ikke kreve mer enn andre, men vi skal kreve akkurat det samme, sa han til de fremmøtte.
Finansiering må sikres
Og pekte på et stort ansvar for å følge opp og presse på for at Stortinget vedtar CRPD – FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Og for at det nye studiet sikres en offentlig finansiering. Han minnet om at studiet er kommet i stand med midler fra Stiftelsen Dam.
– Det må være et mål at stortingspolitikerne legger finansiering inn som et premiss, sa han.
– Viktig og riktig
I etterkant beskriver han dagen som historisk og svært viktig.
– Hvis vi reflekterer litt, feirer vi altså i 2022 noe som er en selvfølge, sier han til Handikapnytt.
– Men vi ser at det nytter å stå på. Vi må aldri gi oss, dette er påfyll og energi! Kampen om et likestilt samfunn fortsetter, ivrer Tvedt.
Generalsekretær Hedvig Ekberg i NFU gleder seg med studentene.
– Dette er noe veldig spennende, viktig og riktig, og forhåpentlig bare begynnelsen, sier hun til Handikapnytt.
- Studietilbudet på Vid er kommet i stand gjennom prosjektet «Høyere utdanning for personer med utviklingshemming». Det er et samarbeid mellom Vid vitenskapelige høyskole, Norsk forbund for utviklingshemmede og Oslo kommune.
- Stiftelsen Dam har gitt prosjektet 2 millioner kroner for å utvikle og gjennomføre første halvdel av et studium (30 studiepoeng) tilpasset målgruppen. Utdanningen er planlagt til 60 studiepoeng, og prosjektgruppen vil søke om midler til andre halvdel av studiet.
- Prosjektleder har vært Inger Marie Lid, professor ved Vids masterutdanning for medborgerskap og samhandling.
Få til noe bra
Student Mikkel Borge Heir (21) ser fram til å være student og å lære noe nytt.
– Og dette viser at folk med muskelsykdommer også kan få til noe bra, sier han til Handikapnytt.
Mikkel drømmer om å bli programmerer og vil gjerne jobbe med å programmere dataspill og droner. – Det krever ingen tunge løft, for eksempel, og passer jo også godt når du har en muskelsykdom, sier han.
Starter med rettigheter
Lars Jakob ser fram til en høst med læring og nye opplevelser. Han bekrefter at han kommer til å henge litt i sofaen slik rektor rådet dem til også å gjøre.
Men det blir aller mest fag. De begynner med menneskerettigheter, 10 studiepoeng.
Hele studiet vil omfatte samfunnsfag og humaniora. Fagkretsen vil være menneskerettigheter, historie, kultur og samfunnsfag. Utdanningen er planlagt til 60 studiepoeng, som er et år med vanlig studieprogresjon.
Men prosjektgruppen antar at 50 prosent studieprogresjon vil være det beste, og planlegger for at studiet skal tas over to år.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!