Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jan Christian Vestre ved seminarbord med papir og kulepenn
MØTTE ORGANISASJONENE: Jan Christian Vestre (Ap) noterte seg innspillene til det videre arbeidet med stortingsmeldingen om brukerstyrt personlig assistanse.

Lyttet og noterte BPA-innspill

Hva haster mest å få på plass, lurte helse- og omsorgsministeren. Brukerstyrt personlig assistanse til studentene var svaret.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 25.09.2024 13:34

Da helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre trengte flere innspill til arbeidet med en stortingsmelding om BPA, var ikke de berørte organisasjonene tunge å be. I et fullsatt møterom innledet Jan Christian Vestre med å skissere noen av utfordringene med å finne den riktige måten å gjøre BPA til et likestillingsverktøy.

BPA-utredning fra 2021

– BPA kan være en ganske kostbar løsning. Jeg vet at det kan diskuteres, men vi må uansett forholde oss til dette og finne mer ut av det. Derfor spør jeg konkret: Hvilke endringer er viktigst å prioritere, gitt at ressursene ikke strekker til og vi ikke får til alt på en gang?

Videre beskrev han utfordringen som ligger i at BPA er en «én til én»-tjeneste, og at stortingsmeldingen bør legge opp til et bredt forlik.

Stortingsmeldingen er dokumentet hvor regjeringen skal foreslå politikk basert på den snart tre år gamle offentlige utredningen om BPA.

– Jeg er lei meg for at vi ikke kan levere stortingsmeldingen i år, slik Stortinget har bedt om. Men det er mange dissenser i BPA-utredningen, og de handler ikke om småting!

– Skjerp dere!

Dette besvarte NHFs forbundsleder Tove Linnea Brandvik med å vise til hva BPA-utvalget faktisk var enige om:

  • Det er et gap mellom intensjonen med BPA og hvordan det virkelig fungerer.
  • BPA skal være en egen tjeneste.
  • BPA må blant annet hjemles i likestillingsloven.
  • Det skal være et likestillingsverktøy og ikke hjemles i lov om helse- og omsorgstjenester.

– Jeg minner om at BPA ikke lå i helselovverket fra starten. Og lovverket for BPA er laget for en annen setting, der staten hadde større mulighet til å bestemme hva kommunene skal gjøre, enn den har etter at kommunalt selvstyre ble grunnlovsfestet i 2016, sa Tove Linnea Brandvik.

Både hun, Siri Espe fra Unge Funksjonshemmede og Sverre Fuglerud fra Norges Blindeforbund pekte på studentenes assistanse som en prioritert oppgave.

– Ærlig talt, skjerp dere! Det er for dumt å ikke ordne opp i det, sa Tove Linnea Brandvik.

LES OGSÅ: Stortingsdebatt om assistanse for studenter (lenke).

I påvente av mulige større lovendringer og eventuell utredning om å flytte BPA fra kommunen til staten, skisserte Jan Christian Vestre flere mulige tiltak som tar kortere tid, for eksempel rundskriv, forskrift eller saksbehandlingsregler for å hindre forskjellene mellom kommunene.

– Vi ønsker helt klart ikke en forskrift til helse- og omsorgsloven. Og vi ser gjerne en lovproposisjon heller enn en stortingsmelding. Ballen er hos deg – vis lederskap, oppfordret Ulobas nestleder Aage Gjesdal.

Presenterer veien videre før jul

Jan Christian Vestre sier til Handikapnytt at han ser frem til å få tilsendt innspill som svarer på hans prioriteringsspørsmål de nærmeste ukene.

– Jeg opplevde at alle tok utfordringen, og jeg kommer til å ha nær dialog med organisasjonene videre. Hva veien videre blir, kan vi trolig si mer om nærmere jul.

– Når du får innspill om hvilke endringer som må prioriteres, innebærer det at dørene lukkes for andre endringer i BPA-ordningen?

– Ingen dører lukkes, men jeg forstår utålmodigheten til funksjonshemmede.

LES OGSÅ: Ingen BPA-melding i år (lenke).

Jan Christian Vestre kalte BPA et likestillings- og deltakelsesverktøy i møtet, men benekter overfor Handikapnytt at dette antydet et krav til deltakelsesnivå for å få BPA.

– Tvert imot var det ment som en anerkjennelse og en utvidelse av BPA-horisonten. Vi slåss mot både forskjellsbehandling og utenforskap, og det gjør inntrykk å høre om de over 100.000 funksjonshemmede som ufrivillig står utenfor arbeidslivet.

Aage Gjesdal i seminarrom

ETTERLYSER LEDERSKAP: Ulobas nestleder Aage Gjesdal forventer at politikerne tar stilling til de store spørsmålene om BPA-ordningen.

– Jeg hadde håpet at Vestre var mer fremoverlent og kom med en plan for det videre arbeidet, sier Ulobas nestleder Aage Gjesdal.

– Det kan hende dette er store spørsmål, men det er politikernes ansvar å ta stilling til de store spørsmålene. Og likestilling for funksjonshemmede er en av de aller viktigste sakene for politikerne å ta stilling til i dag.

Tove Linnea Brandvik er glad for å høre at helse- og omsorgsministeren både ser etter kortsiktige tiltak og å finne en stabil, forutsigbar løsning for alle parter på lang sikt.

– Vi organisasjonene vil være tydelige på at han må levere en stortingsproposisjon som bestiller et lovarbeid.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.