Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Politikerne droppet sitt eget krav om handikaptoalett – ga skjenkerett
Ingen utesteder bør få skjenkerett hvis de ikke er universelt utformet. Det har Sandefjord kommunestyre bestemt. Men da politikerne skulle bruke regelen for første gang, slapp likevel en pub å installere handikaptoalett.
I fjor vår vedtok Sandefjord kommunestyre enstemmig å legge inn følgende setning i kommunens alkoholpolitiske handlingsplan:
«Når nye skjenkebevillinger søkes om fra en bedrift, burde det legges til rette for og tilstrebes universell utforming.»
Det var SV-representant Charlotte Jahren Øverbye (SV) som opprinnelig fremmet forslaget om å stille et slikt krav til byens serveringsbedrifter:
– Jeg ønsket dette som en forsterkning av diskrimineringsvernet som allerede finnes. Vi trenger et nytt tankesett om at det ikke er greit å utestenge noen, heller ikke fra utelivet, sier Øverbye til Handikapnytt.
Har ikke råd til toalett
Den nye regelen fikk sin første test da den lokale bydelspuben Festauranten søkte om skjenkebevilling. Utestedet mangler handikaptoalett.
Likevel har et politisk flertall av Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet gitt dem en midlertidig skjenkerett fram til år 2020.
Utestedet gjorde det klart at det ikke har økonomi til å installere et handikaptoalett, som i følge dem selv vil koste ca. 50 000 kroner.
Frykter presedens
Charlotte Jahren Øverbye – som også er nestleder i Sandefjords kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – er skuffet:
– Dette var den første søknaden om skjenkerett etter at regelen om universell utforming kom inn i den alkoholpolitiske handlingsplanen. Nå frykter jeg at den skaper presedens og legger standarden for senere saker, sier hun.
Dette var den første søknaden om skjenkerett etter at regelen om universell utforming kom inn i den alkoholpolitiske handlingsplanen. Nå frykter jeg at den skaper presedens og legger standarden for senere saker.
– Helt spesiell sak
Men Høyres gruppeleder Tor Steinar Mathiassen mener det overhodet ikke er noen grunn til å frykte utglidning som følge av at Restauranten får skjenke uten å ha tilgjengelige toaletter.
Han begrunner det med at Festaurantens sak er helt spesiell, av én bestemt årsak: Det er fremmet en reguleringsplan for tomta som innebærer at pubens lokaler kommer til å bli revet uansett.
– Dette er så midlertidig at det ville være urimelig å pålegge eierne å investere i et handikaptoalett. De sier selv at de i så fall sannsynligvis må stenge, og da kommer ingen til å ha glede av stedet, sier Tor Steinar Mathiassen til Handikapnytt.
Han anslår at tidsperspektivet til et par år. Dersom det likevel ikke blir noe av byggeplanene, må Festauranten uansett søke ny skjenkebevilling etter 2020. Og da vil det neppe bli aktuelt å gi et unntak.
– Det var jo derfor flertallet i kommunestyret ville endre det opprinnelige forslaget om å stille krav om universell utforming fra «skal» til «bør», slik at vi kan være fleksible i slike saker, påpeker Mathiassen.
Uteliv for alle
Han understreker at Høyre i Sandefjord slutter hundre prosent opp om den nye bestemmelsen i den alkoholpolitiske handlingsplanen.
– Sandefjord er en utelivsby som skal være for alle. Vi arbeider systematisk og målbevisst med å fjerne hindringer og gjøre byen tilgjengelig for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser, sier Tor Steinar Mathiassen.
Han avviser at også andre utesteder vil kunne bruke de samme argumentene om at det er «for dyrt» å sikre tilgjengeligheten.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i Vestfold og Norges Handikapforbund har sendt klage på saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet.